Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 30

Gydytojas V.Sokolovas – apie vieną „kaprizingiausių“ žmogaus organų, darbą paromis ir ką daryti, kad kepenys išliktų sveikos

Kepenys – vienas iš „kaprizingiausių“ žmogaus organų. Visų pirma, jų neskauda, o kai ima skaudėti – dažnai gydymas būna pavėluotas. Santaros klinikų vyriausiasis specialistas transplantacijai chirurgas Vitalijus Sokolovas sako, kad kepenų persodinimo operacijos – vienos sudėtingiausių. Jos Lietuvoje atliekamos nuo 2000 metų.
Vitalijus Sokolovas
Vitalijus Sokolovas / 123RF.com ir Vytenio Radžiūno (LRT) nuotr.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, gegužės pabaigoje Lietuvoje kepenų persodinimo laukė 96 žmonės, iš jų – 12 vaikų.

Anot Vitalijaus Sokolovo, per metus Santaros klinikose atliekama 12–15 kepenų persodinimo operacijų. Nors tai sudėtingos ir nemažai rizikos turinčios operacijos, didžioji jų dalis baigiasi sėkmingai, o žmonės gauna naujo gyvenimo šansą.

– Gydytojau, esate Santaros klinikų vyriausiasis specialistas transplantacijai, o jūsų darbo viena iš sričių – kepenų persodinimo operacijos. Nuo ko viskas prasidėjo?

– Kai Kaune baigiau medicinos studijas ir atėjau į rezidentūrą Santaros klinikose – pamačiau, kad tuo laiku kepenų nelabai kas operavo. Man pasirodė, kad čia yra tam tikra niša. Taip ir prasidėjo. Apsisprendžiau, kad noriu užsiimti kepenų chirurgija.

– Minėjote, kad nuo 2000 metų Lietuvoje atliekamos kepenų persodinimo operacijos. Jums teko dalyvauti ir pirmose tokiose operacijose?

Atrodo, kai žiūri, kaip kolegos užsienyje operuoja – viskas aišku, o kai pradedi daryti pats – kyla daug klausimų.

– Taip. Tada jos buvo iššūkis. Lietuvoje pirmąją kepenų persodinimo operaciją atliko profesorius Balys Dainys, o man joje irgi teko dalyvauti. Pirmoji, deja, buvo nelabai sėkminga. Paskui jas darė ir profesorius Algimantas Justinas Bubnys.

Po pirmųjų nesėkmių mūsų medikų komanda kelis kartus važiavo mokytis į Vokietiją, stebėjome, kaip dirba šios šalies medikai. Atrodo, kai žiūri, kaip kolegos užsienyje operuoja, viskas aišku, o kai pradedi daryti pats – kyla daug klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius