Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 10 27

Gyventojų apklausos Vilniaus rajone – tik gyvai: ateini į seniūniją, užpildai ranka

Po ilgo bylinėjimosi Vilniaus rajono savivaldybė paskelbė gyventojų apklausas 5-iose seniūnijose. Tiesa, tik gyvai. Dėl apklausų kovoję politikai, bendruomenių atstovai priversti pripažinti – gyventojų aktyvumas mažas, o apie galimybes apklausti internetu savivaldybė ir girdėti nenori. Apklausų rezultatai galėtų tapti „ginklu“ įrodinėjant, kad Vilniaus rajone reikia lietuviškų darželių ir mokyklų.
Avižienių gyvenvietė
Avižienių gyvenvietė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Informuojame, kad spalio mėnesį vyks Avižienių, Mickūnų, Riešės, Sudervės ir Zujūnų seniūnijų gyventojų apklausos švietimo ir infrastruktūros klausimais.

Apklausoje dalyvauti gali asmenys, kuriems apklausos dieną yra suėję 18 metų ir kurie savo gyvenamąją vietą yra deklaravę toje seniūnijoje.

Šiam reikalavimui užtikrinti tvarkomi asmens duomenys: asmens vardas, pavardė, gimimo data ir gyvenamosios vietos adresas“, – tokia informacija Vilniaus rajono savivaldybės interneto puslapyje pasirodė rugsėjo 30 dieną.

Klausimai – beveik identiški

Kartu informuota, kokiais klausimais kurioje savivaldybėje apklausa vykdoma.

Penki klausimai kartojasi visose penkiose seniūnijose:

  • Ar manote, kad Avižienių seniūnijoje turėtų būti atidaryta daugiau ikimokyklinio ir pradinio ugdymo grupių lietuvių ugdomąja kalba?
  • Ar pasisakote už tai, jog Vilniaus rajone privačias ikimokyklines ugdymo įstaigas lankančių vaikų tėvai gautų 100 eurų kompensaciją iš Vilniaus rajono savivaldybės biudžeto?
  • Ar pasisakote už tai, kad Jūsų seniūnijoje būtų įsteigta nemokama prailginta grupė pradinių klasių mokiniams?
  • Ar norėtumėte, kad Jūsų seniūnijoje būtų įsteigta lopšelio-darželio grupė vaikams nuo dvejų metų?
  • Ar pritartumėte teiginiui, jog prioritetai kelių asfaltavimui Vilniaus rajone būtų nustatomi remiantis eismo intensyvumo rodikliais?

Taip pat kiekvienos gyventojų klausiama dar būtent jiems svarbių dalykų. Tarkim, Mickūnų seniūnijos gyventojų dar klausiama, ar pritaria idėjai, kad Galgiuose turi būti įsteigtos švietimo įstaigos lietuvių ugdomąja kalba? O Riešės – ar norėtų, kad Riešės seniūnijoje būtų įkurtos meno/muzikos ir sporto mokyklos, kurias galėtų lankyti ir kitų seniūnijų gyventojai?

„Apklausa bus vykdoma nuo 2021 m. spalio 1 d. iki 2021 m. spalio 29 d. (imtinai) paprasta rašytine forma Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Avižienių seniūnijos patalpose (Sudervės g. 9, Avižienių k.) įstaigos darbo valandomis ir papildomomis priėmimo valandomis antradieniais 17.00–18.00 val. ir ketvirtadieniais 7.00–8.00 val.“, – praneša savivaldybė.

Kitose seniūnijose tvarka analogiška, tik papildomos priėmimo valandos gali skirtis, nes vienur jos vakare, kitur – ryte, vienur dvi dienas per savaitę, kitur vieną.

Aktyvumas mažas, informacijos nėra

Ši savaitė apklausoms paskutinė. Tačiau ir dėl jų kovoję politikai, ir vietos bendruomenių atstovai neslepia nusivylimo, nes gyventojų aktyvumas labai mažas.

Avižienių seniūnijoje gyvenanti Justina Valionė pasakojo, kad aktyviausi bendruomenių atstovai sugalvoja vis įvairesnių būdų paskatinti kaimynus dalyvauti apklausoje – dalina prie parduotuvių skrajutes, kuria plakatus ir stato juos pakelėse.

Skrajutė apie apklausą Vilniaus rajone
Skrajutė apie apklausą Vilniaus rajone

„Reikia, kad ateitų žmonės, o jie juk dabar iš viso nenori niekur vaikščioti dėl pandemijos. O ir savivaldybė mums nepadeda, bandome klausti, kiek atėjusių yra, tai kai kurios seniūnijos net nepasako. Toks sudėtingas dalykas.

Sekmadienio vakarą grupėse susirašinėjome ir aš pasiūliau – kaip Palangoje tos močiutės stovėdavo, kviesdavo butus nuomotis, tai reikia ir mums su plakatais. Ryte atsikeliu ir matau, kad tikrai plakatai stovi, sustatė tose vietose, kur spūstyse laukia žmonės.

Avižienių seniūnijoje padarė lankstinukus, eina, dalina juos prie „Maximos“, bet žmonės net nežino apie tą apklausą. Nėra sklaidos“, – apgailestavo Justina.

Palangoje tos močiutės stovėdavo, kviesdavo butus nuomotis, tai reikia ir mums su plakatais. Ryte atsikeliu ir matau, kad plakatai stovi.

Jos teigimu, bandoma kalbėtis su paštininkėmis, kad jos praneštų. Tačiau bent kol kas viso to maža.

Reikia 10 proc. gyventojų dalyvavimo

Vilniaus tarybos narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Gediminas Kazėnas 15min taip pat sakė, kad situacija neatrodo gerai – žmonės labai neaktyvūs.

„Skelbiame visur, kur turime galimybę savo kanalais. Savivaldybė tai tik tiek – prie seniūnijos pakabino skelbimą, savo tinklapyje parašė. Kad apklausa įvyktų, turi 10 proc. galinčių dalyvauti apklausose ateiti. Kol kas yra tik apie 3 proc.“, – apgailestavo G.Kazėnas.

Jis neslėpė apmaudo ir dėl to, kad nepavyko įtikinti Vilniaus rajono savivaldybės apklausą vykdyti internetu, nors tą nesunkiai daro kitos Lietuvos savivaldybės.

Esą vienintelė pergalė šiame fronte – kad bent į tarybos patvirtintą gyventojų apklausos tvarkos aprašymą įtrauktas punktas dėl elektroninės apklausos galimybės, tiesa, skliaustuose įrašant „jei yra techninės galimybės“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono tarybos posėdžio akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono tarybos posėdžio akimirka

Tai, kaip sako G.Kazėnas, „užkerta tokios apklausos galimybę, nes pati savivaldybė sako, kad tokios galimybės neturi“.

„Nėra techninių galimybių“

Apie tokių galimybių nebuvimą Vilniaus rajono savivaldybė yra teigusi ir atsakymuose gyventojams. J.Valionė, savivaldybei pateikusi net pavyzdžius, kaip internetines apklausas organizuoja Vilniaus ir Klaipėdos miestų, Kauno rajono savivaldybės, sulaukė atsakymo, kad tai dabar neįmanoma.

„Kadangi įstatymu nurodyti terminai yra aiškiai reglamentuoti, organizuoti vietos gyventojų apklausą elektroninio ryšio priemonėmis šiai dienai nėra techninių galimybių, nes vyksta mūsų savivaldybės naujo internetinio puslapio kūrimo darbai.

Siekiant, kad kuo daugiau gyventojų turėtų galimybę pareikšti savo nuomonę teikiamais klausimais, apklausą nuspręsta vykdyti visą spalio mėnesį nuo 1 iki 29 dienos (imtinai)“, – teigiama Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorės Liucijos Kotlovskos pasirašytame atsakyme J.Valionei.

Organizuoti vietos gyventojų apklausą elektroninio ryšio priemonėmis šiai dienai nėra techninių galimybių, nes vyksta savivaldybės naujo internetinio puslapio kūrimas.

Turėtų argumentų

Paklausti, kokia vis dėlto tokių apklausų nauda, jeigu jų rezultatai tėra patariamojo pobūdžio, abu pašnekovai kalbėjo apie tą patį – tai būtų svertas jų rankose, įrodinėjant, kad Vilniaus rajone tikrai reikia lietuviškų darželių, mokyklų, o kelius reikėtų asfaltuoti pagal tai, kiek tuo keliu pravažiuoja automobilių.

„Teisine prasme tos apklausos tėra rekomendacinio pobūdžio. Tačiau, kai mes sakome, kad Avižieniuose, Rastinėnuose reikia darželio, savivaldybė atsako – nėra poreikio. Tad įgytume „ginklą“, galėtume parodyti, kiek žmonių sako, kad to reikia.

Nes nuolat akcentuojama, kad nėra vaikų, tėvai nedeklaravę gyvenamosios vietos ir pan. O mes turėtume argumentų atremti jų pasakymus. Nes dabar, kaip aš sakau, vienas apie ratus, kitas apie batus. Mes sakome, kad yra poreikis, o jie – kad nėra. Ir neaišku, kieno teisybė. Apklausa padėtų atsakyti“, – kalbėjo G.Kazėnas.

Nes dabar, kaip aš sakau, vienas apie ratus, kitas apie batus. Mes sakome, kad yra poreikis, o jie – kad nėra.

Jis neslėpė nesitikįs, kad net apklausai įvykus pavyks greitu metu pastatyti naujų švietimo įstaigų, tačiau vis dėlto būtų bent galimybė planuoti biudžetą ir įtraukti tokius projektus.

Rodo į organizatorius – kodėl tik šios seniūnijos?

Savo ruožtu Vilniaus rajono savivaldybė teigia, kad „2021 m. rugpjūčio 27 d. į Vilniaus rajono savivaldybės merę kreipėsi iniciatyvinė Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narių grupė, kuri teikdama tarybos sprendimo projektą su pateiktais klausimais nurodė apklausas surengti tik penkiose Vilniaus rajono seniūnijose: Avižienių, Mickūnų, Riešės, Sudervės ir Zujūnų seniūnijose“.

Esą po šio kreipimosi remdamasi Vietos savivaldos įstatymo nuostatomis Vilniaus rajono merė Marija Rekst ir paskelbė apklausas „įstatymo nustatytu terminu (trys savaitės iki apklausų pradžios) – 2021 m. rugsėjo 10 d.“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė

„Atkreipiame dėmesį, kad savivaldybei priskirtos tik apklausos organizavimo ir paskelbimo funkcijos. Savivaldybė apie apklausas paskelbė Teisės aktų registre, savivaldybės internetiniame puslapyje www.vrsa.lt ir savivaldybės „Facebook“ paskyroje, seniūnijų skelbimų lentose. Be to, informacija gan plačiai pasklido bei ja aktyviai dalintasi socialinėje erdvėje, tad manytume, kad informavimas apie prasidėsiančią bei pradėtą vykdyti apklausą yra pakankamas.

Pažymime, kad apklausų trukmės terminas teisės aktuose nėra apibrėžtas. Siekiant, kad kuo daugiau gyventojų turėtų galimybę pareikšti savo nuomonę teikiamais klausimais bei vadovaujantis protingumo kriterijais apklausą nuspręsta vykdyti visą spalio mėnesį nuo 1 iki 29 dienos (imtinai).

Gyventojų patogumui apklausos vykdomos ne tik seniūnijų darbo valandomis, bet ir per 2 papildomas priėmimui skirtas valandas. Todėl manome, kad gyventojai, norėję sudalyvauti apklausoje, galėjo pasirinkti sau patogų laiką“, – teigiama savivaldybės komentare.

Taip savivaldybė išreiškė nusistebėjimą pačiais apklausų organizatoriais ir jų pasirinktu būdu apklausoms surengti. Esą nuostabą kelią seniūnijų išskyrimas.

Minėta grupė inicijavo apklausas tik 5 seniūnijose iš 23, dėl nežinomų priežasčių pasirinkdama tik priemiestines seniūnijas.

„Iniciatyvinė tarybos narių grupė inicijavo apklausas Avižienių, Mickūnų, Riešės, Sudervės ir Zujūnų seniūnijose, nurodydama ir teikiamus klausimus ir apklausų būdą – tiesioginis gyventojų nuomonės įrašymas apklausos dalyvių sąrašo lapuose.

Minėta grupė inicijavo apklausas tik 5 seniūnijose iš 23, dėl nežinomų priežasčių pasirinkdama tik priemiestines seniūnijas. Tačiau dauguma iškeltų klausimų tiesiogiai susiję su visa Vilniaus rajono savivaldybe ir liečia ne tik tas seniūnijas, kuriose vyksta apklausos“, – priekaištą iniciatoriams tėškė savivaldybė.

Anot savivaldybės, pasibaigus apklausoms, apklausų rezultatai bus paskelbti viešai. Juos išanalizavus ir įvertinus bus priimti atitinkami sprendimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius