Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 14

Gyvu žiedu ligoninę apsupę darbuotojai: „Kas svarbiau – ligoninė ar sklypas?“

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialo darbuotojai saulėtą antradienį išėjo į lauką ir gyvu žiedu apsupo savo ligoninę. Jie tvirtina bandantys apsaugoti įstaigą nuo sunaikinimo. Tuo tarpu ligoninės steigėja Vilniaus miesto savivaldybė tikina net neketinanti šios įstaigos naikinti – tik filialo teisinis statusas išnyks, ne pati ligoninė.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialas
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienio popietę Antakalnio gale esanti ligoninė trumpam apmirė – jos darbuotojai savo įstaigą nusprendė ginti išėję į lauką ir gyvu žiedu apjuosdami ligoninę. Kaip sako patys, tokiu būdu bandoma apginti įstaigą nuo sunaikinimo.

Sustojo su plakatais

„Gal iš savo kabineto aukštybių neįžiūrite žmonių, o tik gražius plotus?“ „Buldozerinei politikai ne!“ „Kas svarbiau: ligoninė ar sklypas?“ „Vilniuje jau uždarytos kelios ligoninės“, – tokie įrašai švietė iš darbuotojų plakatų.

Darbuotojus protestui paskatino tai, kad trečiadienį Vilniaus miesto taryba svarstys klausimą „nutraukti viešosios įstaigos Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialo veiklą (buveinės adresas – Antakalnio g. 124, Vilnius) iki 2017 m. birželio 30 d.“

Jeigu sprendimo projektui bus pritarta, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius bus įpareigotas išregistruoti Antakalnio filialą iš Lietuvos Respublikos juridinių asmenų registro ir atlikti kitas su filialo veiklos nutraukimu susijusias procedūras iki 2017 m. birželio 30 d, o iki rugpjūčio 31-osios – pateikti savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamentui siūlymus dėl įstaigos struktūros pertvarkymo, kuriuos įgyvendinti teks iki kitų metų vasario pabaigos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialas

Tik statusą naikina, ne ligoninę

Šis sprendimas, kaip 15min teigė sveikatos klausimus savivaldybėje kuruojantis vicemeras Gintautas Paluckas, tereikštų, kad ligoninė Antakalnio gale netektų savo kaip filialo juridinio statuso.

„Juridinis statusas yra nereikalingas, nes esant juridiniam statusui yra dubliuojamos personalo tarnybos, infekcinės kontrolės tarnybos, priimamojo tarnybos. Todėl siekdami efektyvumo ir lėšų sutaupymo, kurios būtų nukreiptos gerinti paslaugas, didinti darbo užmokestį slaugytojams, sanitarams, gydytojams, logiška juridinį filialo statusą panaikinti“, – kalbėjo G.Paluckas.

Nė vienas gydytojas, slaugytojas ar sanitaras nėra atleidžiamas. Ši pertvarka liečia tik keletą administracijos ir skyrių vadovų, – sakė G.Paluckas.

Daugiau šioje ligoninėje, kuri taps tiesiog Vilniaus miesto klinikinės ligoninės dalimi, niekas keistis neturėtų. Kaip tvirtina G.Paluckas, įstaiga liks tose pačiose patalpose, gydymo paslaugų apimtys, profilis išliks.

„Nė vienas gydytojas, slaugytojas ar sanitaras nėra atleidžiamas. Ši pertvarka liečia tik keletą administracijos ir skyrių vadovų“, – tikino vicemeras.

Ligoninę ketinama stiprinti, investuoti, plečiamas jos profilis – Respublikinis geriatrijos centras numatytas būtent čia.

Tačiau darbuotojai miesto valdžia linkę nepasitikėti. Priėmime dirbanti Rasa teigė, kad darbuotojai baiminamasi ligoninės panaikinimo.

„Visiškai negalima tikėti, kas sakoma. Kai kas, matyt, išliks, kai kas ne. Tiesiog netikime tais visais planais... Šiandien dirbame gerai, produktyviai ir atnešdami pelno. Ir ligoniams gerai, ir visiems gerai. Nemanau, kad bus geriau“, – kalbėjo darbuotoja.

Namų nestatys

G.Paluckas sakė suprantąs darbuotojų baimes, ypač prisimenant šią ligoninę pastaraisiais metais nuolat purčiusias permainas. Tai ligoninę ketinta išnuomoti, tai pakeisti jos darbo profilį, tai ji buvo prijungta kaip filialas prie Vilniaus miesto klinikinės ligoninės.

Netrūksta kalbų ir apie tai, kad ligoninę paprasčiausiai norima uždaryti, pastatą nugriauti, o vietą parke prie Neries pritaikyti daugiabučių statybai. Tačiau G.Paluckas tikina, kad taip nenutiks – niekas ligoninės negriaus, parko nenaikins. Ir galimybių statyti čia pat daugiabučius namus bent kol kas nėra.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius