-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 30

Į Aukštaitijos nacionalinį parką ir Labanoro girią – tik už pinigus: teks nusipirkti lankytojo bilietą

Nuo šio sekmadienio, birželio pradžios, po Aukštaitijos nacionalinį parką ir Labanoro regioninį parką bus galima pasivaikščioti tik už pinigus. Lėšų parkų tvarkymui stokojanti jų vadovybė nutarė įvesti lankytojo bilietą ir apmokestinti gamtos mylėtojus. Vienkartinis lankytojo bilietas kainuos 3,5 Lt.
Labanoro giria
Labanoro giria / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija praneša, kad šių dviejų saugomų teritorijų priežiūrai, rekreacinės infrastruktūros priežiūrai ir remontui, šiukšlių išvežimui, informacinės sistemos bei lankomų objektų priežiūrai kasmet reikalingos didelės sumos.

Išlaidoms padengti iš valstybės biudžeto skiriamų lėšų nepakanka. Todėl visiems šių dviejų parkų lankytojams nuo 2014 birželio mėn. įvedamas lankytojo bilietas.

Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko lankytojo bilietas – tai mokestis už šių parkų rekreacinės infrastruktūros priežiūros (atokvėpio vietų, poilsiaviečių ir kai kurių stovyklaviečių remontas, šiukšlių išvežimas), informacinės sistemos (stendai ir rodyklės) bei lankomų objektų priežiūros paslaugą, kadangi beveik visi parkų lankytojai naudojasi šia paslauga aplankydami objektus ar stabtelėję atokvėpio vietose.

Lankytojo bilietas bus privalomas visiems šių dviejų parkų lankytojams. Išimtis numatyta vietiniams gyventojams bei jų giminaičiams, į parkus atvykstantiems darbo reikalais arba pravažiuojantiems tranzitu.

Lankytojo bilietas bus privalomas visiems šių dviejų parkų lankytojams. Išimtis numatyta vietiniams gyventojams bei jų giminaičiams, į parkus atvykstantiems darbo reikalais arba pravažiuojantiems tranzitu. Mokesčio mokėti nereikės ir tiems, kurie turi nekilnojamojo turto parkų teritorijoje.

Vienkartinis lankytojo bilietas kainuos 3,5 Lt ir galios 5 dienas nuo jo išdavimo. Lankytojo bilietas bus platinamas parkų lankytojų centruose ir kitose lankytojų aptarnavimo bei informacijos teikimo vietose.

Parko direkcija primena, kad saugomų teritorijų lankytojo bilietas nėra naujiena. Šiuo metu atitinkamas mokestis renkamas iš Nemuno deltos regioninio parko lankytojų, plaukiančiųjų Ūlos upe Dzūkijos nacionaliniame parke ar vykstančių į Kuršių Neriją. Tiesa, pastarajame parke mokestį renka ne parko direkcija, bet savivaldybė. Pačiame Aukštaitijos nacionaliniame parke lankytojo bilietas buvo platinamas iki 2004 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius