-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 19 /2021 07 20

Į Baltijos jūrą paleisti pirmieji penki šiemet Jūrų muziejuje gydyti ruoniukai

Pirmadienį į Baltijos jūrą paleidžiami pirmieji penki šiemet Jūrų muziejuje gydyti ruoniukai – Zabova, Unarava, Gastinčius, Iškadnikas ir Unčiakas. Pavasarį muziejui teko priglausti ir rūpintis net septyniolika ruonių jauniklių, kurie nusilpę ir sužaloti buvo atgabenti iš pajūrio. Gydomi ir prižiūrimi patyrusių specialistų ruoniukai spėriai taisėsi. Net septyni iš jau sveria daugiau nei 40 kg, o kai kurie – jau arti ir 60 kg. Tai, rodo, kad jie jau puikiai gebės gyventi jūroje savarankiškai, pranešė muziejus.
Į audringą jūrą pirmadienį paleisti ruoniukai.
Į audringą jūrą pirmadienį paleisti ruoniukai. / A.Mažūno nuotr.

„Žiema buvo pakankamai šalta ir ruonės galėjo vaikuotis ant ledo, tačiau atitrūkusių nuo motinų ir nusilpusių jauniklių gausa gali signalizuoti maisto – žuvies – trūkumą“, – teigė ruonių jaunikliais besirūpinantis Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas, biologas Arūnas Grušas.

Pavasarį atgabenti ruoniukai svėrė vos 13 kilogramų, tai rodė, kad ilgą laiką jie buvo be jokio maisto, didelį pavojų jiems kėlė parazitai, išoriniai šunų ar laukinių gyvūnų sužalojimai.

Dabar ruoniukai sveria apie 40 kg, o kai kurie – 60 kg. Tai, pasak A.Grušo, rodo, kad jie jau puikiai gebės gyventi jūroje savarankiškai.

Ruoniukai gydyti antibiotikais, o paskui mokyti savarankiškai maitintis.

Juos prižiūrintys darbuotojai prigaudydavo Kuršių mariose gyvos žuvies, kad jaunikliai gautų savarankiškos žvejybos pamokas. Ruoniukų maistui gaudyklėmis mariose gaudomi grundalai.

Vardus į laisvę paleidžiamiems ruoniukams šiemet sugalvojo Aukštaitijos vaikai.

Renkant vardus, keliaujama po Lietuvos tarmių regionus. Pernai buvo žemaitiški vardai, o kitąmet greičiausiai dzūkams bus patikėta atsakomybė išrinkti muziejaus globotiniams vardus.

Likę dešimt ruoniukų bus paleisti į laisvę, kai sustiprės, – vasaros pabaigoje arba rudens pradžioje.

Išplukdė į jūrą

Įprastai ruoniukai į jūrą buvo paleidžiami pakrantėje, tačiau šiemet dėl priekrantės žvejų tinklų artumo ir poilsiautojų gausos, jie pirmą kartą bus laivu išplukdyti į atvirą jūrą.

Gydomi ir reabilituojami laukiniai gyvūnai dabar yra trijose patalpose: improvizuotoje laboratorijoje su dviem voniomis viename iš administracijos pastato kabinetų ir akvariumo pastate – karantino baseine bei atvirame lauko baseine, kur juos gali matyti ir lankytojai.

Kitąmet laukiama jau visai kitokių gyvenimo sąlygų: bus baigtas statyti Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras.

Lietuvos pakrantėje ruoniai vaikų neveda ir patys nuolat čia negyvena. Artimiausios jų kolonijos įsikūrusios Saremos saloje, Rygos, Botnijos, Gdansko įlankose.

Per 30 metų muziejuje išslaugyta jau daugiau nei šimtas šių gyvūnų jauniklių. Didžioji dalis jų grįžo atgal į Baltiją. Tie ruoniukai, kurie dėl patirtų sužalojimų nebegalėjo grįžti į laisvę, padovanoti užsienio šalių zoologijos sodams.

Baltijos pilkaisiais ruoniais Jūrų muziejui padeda rūpintis Aplinkos ministerija. Kasmet ji skiria lėšų Baltijos pilkųjų ruonių gydymui ir priežiūrai.

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius