Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 31 /10:08

Į dar neatlaisvintą finansų ministro postą rankas tiesia Darbo partija

Kitais metais socialdemokratų laukia galvosūkis: ką skirti finansų ministru, kai dabar šias pareigas einantis Rimantas Šadžius išvyks dirbti į Europos Audito Rūmus. Tačiau to gali neprireikti – Darbo partija net neslepia, kad sieks šio posto. „Šis klausimas nebėra vieno kurio nors koalicijos partnerio. Pasidarius tokiam persistumdymui, reikia atrasti bendrą sprendimą“, – 15min sakė Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vyriausybė R.Šadžiaus išsiuntimo klausimą planavo išspręsti greitai, dar prieš šv. Kalėdas, tačiau „darbietė“ Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė Vyriausybės teikimą užblokavo. Trečiadienį L.Graužinienė aiškino, kad premjeras Algirdas Butkevičius siūlė jai važiuoti dirbti į Europos Audito Rūmus, bet ji atsisakė šių pareigų dėl šeiminių aplinkybių.

Gali būti, kad šis klausimas bus sprendžiamas anksčiau, nei kovą prasidėsiančioje pavasario sesijoje – socialdemokratai inicijuoja neeilinę sesiją.

Darbo partija mielai „pagelbės“ 

Darbo partijos pirmininkas V.Mazuronis 15min trečiadienį sakė, kad naujasis finansų ministras nebūtinai turi būti socialdemokratas. Jo teigimu, koalicijos partneriai dėl to dar diskutuos. 

Mums nėra vis tiek, kas bus ministras.

Anksčiau „darbiečiai“ ėmė bruzdėti, kad kandidatą į Europos Audito Rūmus turėtų siūlyti jie, ir nors raštu sutartyje neparašyta, esą žodinis susitarimas tikrai buvo. 

„Mus neramina klausimas, o kas bus kitas finansų ministras. Todėl mes turėsime susitikti su premjeru. Mes aiškiai pasakome, kad Darbo partija yra pasirengusi teikti savo kandidatą į finansų ministrus. Gal kiti partneriai turės kitokių nuomonių, reikės atrasti sprendimo variantą visiems kartu“, – sakė jis. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valentinas Mazuronis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valentinas Mazuronis

Ką teiktų Darbo partija, V.Mazuronis atskleisti nenorėjo, sakydamas, jog tai būtų „tas pats, kas žmogų sudeginti“. „Tikrai mes nedeginsime savo kandidatų anksčiau laiko“, – pridūrė jis. 

V.Mazuronio teigimu, R.Šadžius dirba gerai, 2016-ųjų biudžetas – taip pat geras, todėl labai svarbus klausimas, kaip jis bus vykdomas. 

„Mums nėra vis tiek, kas bus ministras. Nuo to priklausys ir koalicijos vertinimas, ir mūsų, kaip vieno rimčiausių koalicijos partnerių“, – pabrėžė jis. 

A.Kubilius mano, kad bus problemų

„Bradauskas“, – išgirdęs 15min klausimą, kas galėtų būti naujuoju finansų ministru, juokais atsakė konservatorių atstovas, opozicijos lyderis Andrius Kubilius. 

Kad pas juos kas išmanytų finansus, nelabai kas yra. Pažiūrėkit į Biudžeto komitetą, sunku bus pasakyti, kas tuos finansus pas juos išmano.

Jis skeptiškai vertina socialdemokratų galimybes surasti tinkamą kandidatą, kuris ne tik gerai išmanytų finansus, bet ir mokėtų bent vieną užsienio kalbą – tai būtina finansų ministrui. 

„Su intelektualiniu potencialu politikoje nėra gerai, o socialdemokratams tuo labiau. Problema tokia bus. Kas jų žinomi veidai? Sysas? Aš galiu vardinti žinomus parlamentarus, bet jie arba apie finansus nesupranta, arba jokių kalbų nemoka. Kad pas juos kas išmanytų finansus, nelabai kas yra. Pažiūrėkit į Biudžeto komitetą, sunku bus pasakyti, kas tuos finansus pas juos išmano“, – sakė jis. 

Seimo Biudžeto ir finansų komitete dirbantis opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas ne toks kategoriškas, jis mano, kad finansų ministru galėtų tapti kas nors iš viceministrų. Jis paminėjo viceministrą Algimantą Rimkūną, parlamentarą socialdemokratą Andrių Palionį.

„Pagal kvalifikaciją jis visiškai atitiktų, bet jo neskirs, nes jis su labai tvirta savo nuomone – sakė jis. – O daugiau vardinti... Visada yra gerų ekonomistų, bet ne visada patenka geriausi“.

Socialdemokratai dievagojasi, kad kandidato neturi

Socialdemokratai tvirtina, kad naujo kandidato dar nepradėjo ieškoti. 

Partijos parlamentinės frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė 15min sakė, kad partijos valdyba nebuvo susirinkusi, todėl kandidatūrų dar nesvarstė.

LSDP nuotr./Irena Šiaulienė
LSDP nuotr./Irena Šiaulienė

„Nėra planuojamas kol kas toks svarstymas, nes R.Šadžius nepatvirtintas Seime“, – sakė ji. 

Naujuoju finansų ministru gali būti skiriamas „kažkas iš ministerijos vidaus“, nes dirbti jam teks neilgai – tik iki rudenį įvyksiančių rinkimų. 

O socialdemokratas Gediminas Kirkilas priminė, kad į poziciją Europos Audito Rūmuose pretenduoja Darbo partija: „Čia visko gali būti dabar. Girdėjau, kad „darbiečiai“ pareiškė pageidavimą į šią poziciją. Tad svarstoma dar nebuvo.“

Kiti socialdemokratai, su kuriais kalbėjosi 15min, patvirtino, kad tokio svarstymo partijoje tikrai nebuvo. 

Jie svarstė, kad prireikus ieškant naujo ministro nebus labai vargstama: naujuoju finansų ministru gali būti skiriamas „kažkas iš ministerijos vidaus“, nes dirbti jam teks neilgai – tik iki rudenį įvyksiančių rinkimų. 

Naujas kandidatas – iš Seimo? 

2012 metų lapkritį, po rinkimų ieškant kandidato į finansų ministrus, be R.Šadžiaus, kitos pavardės socialdemokratų viešai minėtos nebuvo. 

Tačiau politologai minėjo Ireną Šiaulienę ir Zigmantą Balčytį, kuris, dabartinėmis aplinkybėmis, tikrai nesutiktų dėl to paaukoti europarlamentaro mandato. 

Jie galėtų rasti kandidatų ir privačiame sektoriuje.

Politologas Mindaugas Jurkynas 15min teigė, kad socialdemokratams surasti kandidatą į finansų ministrus tikrai nebus problema: „Dvi pagrindinės partijos: konservatoriai ir socialdemokratai gali pasigirti žmogiškųjų išteklių gausa, tai sėkmingai kuria ir liberalai. Socialdemokratai turi patyrusių žmonių.“

Politologas teigė, kad kandidatų galima būtų ieškoti tarp dabartinių Seimo narių, tačiau konkrečių pavardžių jis minėti nenorėjo.

„Jie galėtų rasti kandidatų ir privačiame sektoriuje“, – pažymėjo jis. 

Panašiai kalbėjo ir politologas Lauras Bielinis, jo teigimu, socialdemokratai turi pilną „atsarginį suolelį“ įvairių sričių specialistų. 

Tačiau, jo nuomone, jeigu socialdemokratai jau seniai nusprendė išsiųsti R.Šadžių, vadinasi, kad naują kandidatą jie greičiausiai jau yra numatę. 

Rokiruotė: R.Budbergytė pakeis R.Šadžių, o šis ją?

Dabartinės Lietuvos atstovės Europos Audito Rūmuose Rasos Budbergytės kadencija baigiasi gegužės mėnesį. Socialdemokratai neslepia, kad kalbina ją dalyvauti rinkimuose į Seimą. 

Politikos kuluaruose svarstoma, kad jei R.Budbergytė sutiks su socialdemokratais kandidatuoti į Seimą, gali būti, kad iki rinkimų ji finansų ministro poste pakeis R.Šadžių ir bent pusmetį bus ryškiai matoma viešojoje erdvėje.

Nors R.Budbergytė turi teisininkės išsilavinimą, ji išmano šalies finansus, nes yra dirbusi valstybės kontroliere, dalyvavusi derybose su pasaulinėmis finansų institucijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius