-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 03

Į Iraką grąžintų migrantų palydovai: jie grįžo nusivylę

Sekmadienį įvykęs pirmasis užsakomasis skrydis, kuriuo į Iraką grąžinta beveik šimtas savanoriškai tai padaryti sutikusių migrantų, praėjo sklandžiai, sako juos lydėję Lietuvos pareigūnai ir skrydį vykdžiusios bendrovės „Avion Express“ atstovai. Irakiečiams skrydžio metu vertėjavusio siro teigimu, į tėvynę jie grįžo nusivylę Lietuva, kai kurie nepagailėjo ir keiksmažodžių.
Iš Vilniaus oro uosto į Iraką savo noru išskrido 98 migrantai
Iš Vilniaus oro uosto į Iraką savo noru išskrido 98 migrantai / VRM nuotr.

Sėkmingas skrydis

98 savanoriškai grįžti sutikusius migrantus skraidinęs lėktuvas iš Vilniaus pakilo kiek po aštuntos valandos ryto. Stabtelėjęs Bagdade, Erbilyje ir Stambule, apie dešimtą valandą vakaro jis vėl buvo Lietuvos sostinėje.

VRM nuotr./Valstybės sienos apsaugos tarnybos Savanoriško grįžimo užtikrinimo operacijos vadovas Mindaugas Ladiga.
VRM nuotr./Valstybės sienos apsaugos tarnybos Savanoriško grįžimo užtikrinimo operacijos vadovas Mindaugas Ladiga.

„Skrydis įvyko – visi, kurie turėjo nuskristi, nuskrido sėkmingai, jokių incidentų. Viskas laiku, jokių užlaikymų, mūsų vyrai taip pat sugrįžo namo“, – 15min sugrįžęs į Lietuvą sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Savanoriško grįžimo užtikrinimo operacijos vadovas Mindaugas Ladiga.

Jam pritarė ir kartu keliavęs „Avia Solutions Group“ priklausančios bendrovės „Avion Express“, kuri ir įvykdė skrydį, saugumo vadovas Gytenis Mackevičius.

„Visas skrydis praėjo sėkmingai. Dėl gero planavimo, geros kompanijos, su kuria teko skristi. Įgula profesionaliai atliko savo darbą“, – Vilniaus oro uoste 15min sakė jis.

Irakiečiai žada bendradarbiauti ir toliau

G.Mackevičius sakė, kad pats su Irako pareigūnais nebendravo. Tik matė jų delegaciją, kuri pasitiko M.Ladigą ir trumpai su juo pabendravo tiek Bagdade, tiek Erbilyje.

„Erbilyje turėjome truputį daugiau laiko, negu buvome numatę. Turėjome nusimatę truputį atsargos laiko, bet jo neprireikė, tai šiek tiek ilgiau laiko stovėjome Erbilyje, negu galėjome. Sutilpome į skrydžio planus, visus dalykus, ką turėjome padaryti, padarėme – keleivius parvežėme, pareigūnus sugrąžinome saugiai į Lietuvą“, – pasakojo jis.

Su Irako pareigūnais susitikęs M.Ladiga teigė Erbilyje išgirdęs, kad sugrįžę jų tautiečiai skrydžiu buvo patenkinti.

„Mes labai trumpai turėjome ir Bagdade, ir Erbilyje susitikimus su oficialiais Irako asmenimis, kadangi laikas buvo labai ribotas ant žemės, lėktuvas turėjo greitai pasiruošti pakilimui. Tai buvo trumpi, formalūs susitikimai“, – teigė jis.

M.Ladiga tikino nekalbėjęs apie galimus tolimesnius repatriacinius skrydžius – „spėlionių nebuvo“. Tačiau teigė išgirdęs, kad Irako pareigūnai yra atviri bendradarbiavimui ir padės Lietuvai sprendžiant ją užklupusią migrantų problemą.

„Man atrodo, kad tas bendradarbiavimas šiandien yra – matote, procesai vyksta ir kol kas jokios informacijos, kad tai galėtų kažkaip keistis, nėra. Aš manau, tai tęsis ir toliau, o galbūt mes rasime ir kažkokių naujų papildomų būdų, kaip pagerinti visa tai“, – tvirtino VSAT atstovas.

Namo grįžę irakiečiai – nusivylę, bet be baimės

Kartu su 12 pasieniečių, medikų ir lėktuvo įgula į Iraką skrido ir iš Sirijos kilęs Nur Muhamedas Abi, kuris vertėjavo tarp Lietuvos pareigūnų ir migrantų.

Jis pasakojo iš migrantų išgirdęs nusivylimą patirtimi Lietuvoje. Besileidžiant Irake, vertėjas sako išgirdęs ir necenzūrinę repliką.

VRM nuotr./Iš Vilniaus oro uosto į Iraką savo noru išskrido 98 migrantai
VRM nuotr./Iš Vilniaus oro uosto į Iraką savo noru išskrido 98 migrantai

„Jie įsivaizdavo kitokią baigtį. Daug kas lygino su Vokietija, Švedija, kad ten nėra panašu į tai, ką jiems teko patirti Lietuvoje“, – 15min pasakojo jis.

Iš migrantų vyras sako nepajutęs baimės sugrįžti į gimtąją šalį.

„Baimės atmosferos nebuvo. Iš nieko nepajutau, kad kas nors būtų bijojęs“, – patikino N.Muhamedas Abi.

Anot jo, vienas iš pasikartojančių klausimų, kuriuos migrantai norėjo užduoti, buvo susijęs su jų asmens tapatybės dokumentais – jie tikino irakietiškus dokumentus atidavę Lietuvos pasieniečiams kertant sieną iš Baltarusijos arba dar vėliau, tačiau jų iki šiol neatgavę.

„Pareigūnai juos patikino, kad visus turimus dokumentus jiems atidavė, o tai, kas liko, jeigu jie suras, sukontaktuos su Irako ambasada ir bandys jiems perduoti“, – pasakojo vertėjavęs vyras.

„Avia Solutions Group“ pažadas

Sekmadienį užsakomuoju skrydžiu iš Lietuvos į Iraką išvyko 98 Irako piliečiai, sutikę savo noru grįžti į gimtąją šalį. Nors lėktuvu planavo skristi ir dar apie pusšimtis migrantų, tačiau jie savo nuomonę vėliau pakeitė.

Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM), tai pirmasis toks užsakomasis skrydis iš Lietuvos neteisėtiems migrantams.

Nors ministerija šios informacijos neskelbė, tačiau, pagal paviešintas nuotraukas, kuriose matomas orlaivio registracijos numeris, ir tinklapio flightradar24.com duomenis, paaiškėjo, kad skrydį vykdė Gedimino Žiemelio kontroliuojamai „Avia Solutions Group“ priklausanti bendrovė „Avion Express“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Žiemelis, Vygaudas Ušackas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Žiemelis, Vygaudas Ušackas

Tai 15min vėliau patvirtino ir „Avia Solutions Group“ komunikacijos vadovė Vilma Vaitiekūnaitė.

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, šis skrydis kainavo apie 30 tūkst. eurų.

„Buvo suorganizuota apklausa, apklausti Lietuvoje esantys vežėjai. Mano žiniomis, visi vežėjai dalyvavo ir laimėjo vežėjas, kuris pasiūlė mažiausią kainą. Kaina buvo apie 30 tūkst. eurų viso šito skrydžio ir naudoti pinigai buvo Europos fondų, konkrečiai – EMAS fondas“, – sekmadienį sakė ji.

15min žiniomis, komercinė tokio skrydžio kaina galėtų siekti apie 100 tūkst. eurų.

Aviacijos bendrovė dar rugpjūčio mėnesį kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę ir pasiūlė savo pagalbą parskraidinti į kilmės šalis tūkstantį neteisėtai sieną iš Baltarusijos kirtusių migrantų.

„Avia Solutions Group“ norėtų pasiūlyti labdaros principu atgal į gimtąją šalį parskraidinti 1 tūkst. migrantų, nelegaliai kirtusių Lietuvos Respublikos sieną. Tikime, kad tai padėtų Vyriausybei tvarkantis su migrantų krize, palengvintų finansinę naštą išlaikant ir organizuojant migrantams transportą atgal į gimtąją šalį“, – rašoma rugpjūčio 12 dieną išsiųstame rašte.

Pastaraisiais metais Lietuvos nacionalinio saugumo institucijos atsargiai vertino „Avia Solutions Group“ investicijas dėl jos ankstesnės veiklos Maskvos Žukovskio oro uoste ir aviacijos veiklos Rusijoje.

Strateginių įmonių sandorius tikrinanti vyriausybinė komisija, kurioje dirba skirtingų ministerijų, teisėsaugos ir žvalgybos tarnybų atstovai, pernai pavasarį dėl rizikos nacionaliniam saugumui pasiūlė blokuoti „Avia Solutions Group“ planus plėsti lėktuvo remonto angarą Vilniaus oro uoste. Šiai išvadai pritarė ir Vyriausybė.

Pati įmonių grupė tuomet teigė esanti nusivylusi tokiu sprendimu, prašė paviešinti medžiagą, kuria remiantis jis priimtas, ir vadino jį „raganų medžiokle“.

„Avia Solutions Group“ valdybos narys Vygaudas Ušackas teigė, kad įmonės valdomo angaro rekonstrukcija nekelia jokios grėsmės, o grupė ir jos akcininkas G.Žiemelis prieš porą metų pardavė akcijas Maskvos Žukovskio oro uoste.

Savanoriškai grįžtantiems – tūkstantis eurų

Visiems savanoriškai apsisprendusiems išvykti iš Lietuvos išmokėtos vienkartinės 1 tūkst. eurų išmokos. Sprendimas dėl 1 tūkst. eurų paramos galios iki šių metų sausio 20 dienos ir bus taikomas tik šiuo metu Lietuvoje apgyvendintiems neteisėtiems migrantams. Tiesa, svarstoma ir šį laikotarpį pratęsti.

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darbą su migrantais pradėjo mobiliosios komandos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darbą su migrantais pradėjo mobiliosios komandos

Absoliuti dauguma jų į šalį pateko iki rugpjūčio mėnesio, kai pasieniečiams suteikta teisė grąžinti migrantus atgal į Baltarusiją.

Nuo rugpjūčio pradžios pasieniečiai apgręžė daugiau nei 8 tūkst. migrantų, tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti pakartotinai sieną kirsti bandę tie patys žmonės.

Iki sausio vidurio Lietuvos pasienyje su Baltarusija paskelbta nepaprastoji padėtis. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Iš Lietuvos į kilmės šalis jau sugrįžo 537 migrantai, 482 iš jų – savanoriškai.

Migrantų stovyklose Lietuvoje šiuo metu yra 3 166 užsieniečiai, iki sausio 20 dienos visiems norintiems sugrįžti į gimtąsias šalis Lietuva įsipareigojo sumokėti tūkstantį eurų ir suorganizuoti kelionę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius