Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 19 /10:22

Į Kazokiškių sąvartyną šiukšliavežių nenorėjusius įleisti žmones policija išvaikė jėga

Nuo ankstyvo ryto prie Kazokiškių sąvartyno susirinkę aplinkinių gyvenviečių žmonės buvo pasiryžę neįleisti į sąvartyną šiukšliavežių, reikalaudami parodyti dokumentus, kurių prieš metus pareikalavo teismas. Tačiau policija žmones paprasčiausiai išvaikė – vieni iš jų atsidūrė policijoje, kiti ligoninėje.
Protesto akimirka
Protesto akimirka / „Elektrėnų kronikos“ nuotr.

„Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“ iniciatorius Danas Dambrauskas „15min“ sakė tokio vaizdo seniai nematęs, esą policijos pareigūnai nežiūrėdami žmonių amžiaus, lyties stumdė juos, suplėšė drabužius, kai kuriems sulaužyti pirštai, išsukinėtos rankos.

Skundžiasi dėl „neadekvačios jėgos“ naudojimo

„Panaudota neadekvati jėga. Žmonėms, kurie nenorėjo pasitraukti, policijos pareigūnai užlaužė rankas, norėjusius padėti – paprasčiausiai išstumdė. Kiek žinau, tarp vyresnio amžiaus žmonių yra širdininkų, patyrusių infarktus, todėl kai kurie pateko į ligoninę“, – pasakojo D.Dambrauskas.

Anot D.Dambrausko, taip brutaliai išvaikius protestuotojus šiukšliavežiams vėl atidarytas kelias į sąvartyną. Vyras prisipažino, kad jo tėvas taip pat buvo sulaikytas. Išsigandę dėl artimųjų piketuotojai išsiskirstė, tačiau neketina nuleisti rankų.

„Reikalausime tyrimo dėl policijos jėgos panaudojimo, tačiau nenorime, kad šis įvykis užgožtų sąvartyno problemas. Toks įspūdis, kad sąvartyną prilygino paprastam kioskui, kuris nedaro jokios žalos aplinkui. O taip tikrai nėra“, – aiškino D.Dambrauskas.

Įvykis buvo aptartas ir Seimo Aplinkos apsaugos komitete. Komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas vertindamas situaciją teigė, kad tai buvęs jėgos demonstravimas.

„Reikia apgailestauti dėl įvykio, kuris įvyko šiandien ryte. Tai yra jėgos demonstravimas. Aplinkos ministerija pademonstravo ne fizinę, bet administracinę jėgą“, – pareiškė jis.

Sprendimas – paskutinę dieną

`arūno Mažeikos/BFL nuotr./Teigiama, kad smarvė aplink Kazokiakių sąvartyną gali būti juntama net 10 kilometrų spinduliu.
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./ Kazokiškių sąvartynas

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2010 m. spalio 18 d. patenkino Kazokiškių bendruomenės ir Gedimino Gruodžio skundą, panaikindamas Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (VRAAD) 2007 m. rugsėjo 10 d. išduotą taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą dėl pasibaigusių Planuojamos ūkinės veikos poveikio aplinkai vertinimo dokumentų galiojimo terminų.

Šiuo sprendimu teismas atidėjo sprendimo vykdymą vieneriems metams. Kaip nurodoma teismo sprendime, vienas iš būdų spręsti Vilniaus apskrities savivaldybėse susidarančių atliekų šalinimo klausimą buvo naujo TIPK leidimo išdavimas teisės aktų nustatyta tvarka.

Toks leidimas buvo išduotas antradienį, paskutinę dieną, kai tai buvo galima padaryti. Tiesa, VRAAD nurodė papildomų sąlygų, kurias turės įvykdyti sąvartyno eksploatuotojai: į sąvartyną turės patekti mažiau atliekų, būtina vykdyti sąvartyno poveikio monitoringą ir spręsti dėl papildomų kompensacijų gyventojams.

Vieni – į teismą, kiti – piketuoti

Kazokiškių bendruomenės atstovas Stasys Virganavičiaus teigė, kad jie net nelaukdami VRAAD oficialaus sprendimo kreipėsi į teismą, prašydami laikinųjų apsaugos priemonių, kadangi išduodant naująjį leidimą nebuvo įvykdytos teismo sprendimo sąlygos – neatliktas poveikio aplinkai vertinimas.

Iniciatyvinė grupė „Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“ iš anksto, dar pirmadienį įspėjo, kad jeigu TIPK leidimas bus išduotas, jie imsis visų įmanomų priemonę, siekdami neleisti toliau Kazokiškėse pilti atliekas.

Policija tikina norėjųsi tik užtikrinti tvarką

Elektrėnų policijos duomenimis, trečiadienio rytą, apie 7 val., prie įvažiavimo į Kazokiškių sąvartyną įvyko nesankcionuotas susirinkimas, kuriame dalyvavo apie 20-30 asmenų, reikalavusių uždaryti sąvartyną.

Vilniaus aps. VPK policijos pajėgos, kurių pareiga ir tikslas užtikrinti viešąją tvarką, eismo ir visuomenės saugumą, buvo pasiruošusios reaguoti, jeigu susirinkusiųjų veiksmai įgautų teisės pažeidimų pobūdį.

Susirinkimo dalyviai blokavo kelią Vievis–Kazokiškės–Paparčiai, užtverdami įvažiavimą į sąvartyną, taip sukeldami pavojingą eismo situaciją, nes susidarė krovininių transporto priemonių spūstis ir kilo pavojus eismo dalyviams. Policijos pareigūnams kelis kartus pareikalavus nutraukti neteisėtus veiksmus, susirinkimo dalyviai nereagavo ir nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų, todėl iš visų dalyvavusių trys, labiausiai besipriešinantys ir agitavę kitus dalyvius neklausyti pareigūnų reikalavimų, buvo nuvežti į Elektrėnų policijos komisariatą.

Kadangi pristatymo metu visi trys asmenys skundėsi sveikatos sutrikimais, prieš tai jie buvo nuvežti į Elektrėnų ligoninės priimamąjį medicininei apžiūrai. Kaip informavo medicinos darbuotojai, nei vienam iš pristatytųjų nebuvo nustatytų akivaizdžių ar kitokių žymių sužalojimų.

Šiems asmenims, tarp kurių buvo ir akciją organizavusio D.Dambrausko tėvas, surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir jiems gresia baudos iki 500 Lt arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

VIDEO: Darbuojasi policijos pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius