Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 29

Į Lietuvą bandžiusių patekti migrantų skaičius šoktelėjo iki beveik 200

Ketvirtadienį pasieniečių neįleistų iš Baltarusijos bandžiusių patekti migrantų skaičius šoktelėjo iki beveik 200. Vien spalį tokių asmenų buvo daugiau kaip 2 tūkst., nurodo Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).
Irako piliečiais prisistačiusi migrantų grupė stovi prie pat Lietuvos valstybinės sienos netoli Piesčių kaimo (Varėnos r.)
Irako piliečiais prisistačiusi migrantų grupė stovi prie pat Lietuvos valstybinės sienos netoli Piesčių kaimo (Varėnos r.) / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Per praėjusią parą, nuo ketvirtadienio vidurnakčio iki penktadienio, pasieniečiai iš Baltarusijos į Lietuvą nenustatytose vietose neleido patekti 186 migrantams.

Trečiadienį buvo neįleista 113 migrantų, antradienį – 96, pirmadienį – 120, sekmadienį – 67, šeštadienį – 183, penktadienį – 76.

Įleistųjų į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių praėjusią parą nebuvo.

Ketvirtadienį VSAT pareigūnų neįleistų užsieniečių skaičius – 186 – yra vienas didžiausių šiemet nuo rugpjūčio 2 d., kai pasieniečiai teisėtai gali nepriimti iš Baltarusijos einančių migrantų. Didesni skaičiai per parą buvo tik iškart po sprendimo dėl neįleidimo priėmimo, t.y. rugpjūčio 3 d. (247), taip pat 4 d. (321) ir 6 d. (234).

Ketvirtadienio naktį Baltarusijos pusėje prie sienos ties Lazdijų rajonu buvo iššautas vienas šūvis. Kaimyninės šalies teritorijoje prie sienos ties Švenčionių rajonu buvo iššautos 6 signalinės raketos.

Po vidudienio Vilniaus oro uoste nusileido reisu iš Atėnų atskridęs lėktuvas. ES vidaus reisais keliaujančių asmenų dokumentų patikra nėra atliekama, tačiau VSAT pareigūnai turi teisę vykdyti ir tokių reisų keleivių pasirinktinius patikrinimus. Tą Vilniaus oro uosto užkardos pareigūnai ir padarė.

Be kitų keleivių, buvo patikrinti ir keturi Afganistano piliečiai. Jie pateikė leidimus gyventi Graikijoje. Šie dokumentai turėjo afganistaniečiams suteikti teisę į Šengeno erdvę patekti be vizų. Oro uosto pasieniečiai nustatė, kad graikiški leidimai yra visiškos klastotės. Be to, suklastotas buvo ir vieno Afganistano piliečio pasas. Po šios dokumentų patikrinimo procedūros užsieniečiai pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

VSAT pradėjo įprastas tokiais atvejais procedūras bei informavo Migracijos departamentą, kuris nagrinėja prieglobsčio prašymus.

Afganistaniečiai laikinai įkurdinti Vilniaus oro uosto užkardoje esančiose prieglobsčio prašytojų patalpose.

Į Lietuvą iš Baltarusijos bandančių patekti migrantų srautas šį mėnesį palyginti su rugsėju yra išaugęs daugiau kaip dukart – VSAT pareigūnai spalio 1-28 d. neįsileido 2134 tokių užsieniečių, per visą rugsėjį jų buvo 981. Nuo rugpjūčio pradžios iš Baltarusijos draudžiamose vietose į ES pasieniečių neįleistų migrantų skaičius, vidurnakčio iš ketvirtadienio į penktadienį duomenimis, buvo 5194.

Tarnybinių ginklų Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko.

Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius