Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 03

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių leista atvykti 581 Baltarusijos piliečiui

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių leista atvykti 581-am Baltarusijos piliečiui, antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM). 188 iš šių asmenų jau yra Lietuvoje, 38 baltarusiai čia pasiprašė prieglobsčio.
Protestas Baltarusijoje
Baltarusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Toks vidaus reikalų ministro leidimas išduodamas gavus Užsienio reikalų ministerijos motyvuotą siūlymą dėl užsieniečio atvykimo į Lietuvą dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, tokių kaip susiklosčiusios politinės aplinkybiės ar kitokios grėsmės. Tokie leidimai išduodami nukentėjusiems nuo režimo ir represijų ar persekiojamiems Baltarusijos piliečiams, aktyviems opozicijos atstovams.

Ši išimtis pradėta taikyti nuo rugsėjo 11 dienos.

„Atvykstančiųjų skaičius nuolat kinta, kasdien suteikiami leidimai atvykti į Lietuvą. Nerimstant protestams žmonės apsisprendžia išvykti iš Baltarusijos. Tačiau šie žmonės galės grįžti į savo šalį, jeigu jiems negrės pavojus“, – pranešime cituojama vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Baltarusijos piliečiai, siekiantys atvykti į Lietuvos Respubliką dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, turi kreiptis į Lietuvos ambasadą Baltarusijoje dėl Šengeno vizos išdavimo ir pateikti ypatingas humanitarines priežastis patvirtinančią informaciją.

Šengeno viza leidžia atvykti į Šengeno teritoriją ir būti vizoje nurodytą laiką, bet ne daugiau kaip 90 dienų per bet kurį 180 dienų laikotarpį nuo pirmo atvykimo į Šengeno valstybių narių teritoriją datos.

Be to, Baltarusijos piliečiai, jeigu jie jaučiasi persekiojami arba kyla reali grėsmė jų saugumui ir gyvybei, gali atvykti į Lietuvą ir pateikti prašymą suteikti prieglobstį. Užsieniečiai prašymus suteikti prieglobstį gali pateikti pasienio kontrolės punktui, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ar Migracijos departamentui.

Išnagrinėjus prieglobsčio prašymą suteikiama viena iš prieglobsčio formų – pabėgėlio statusas arba papildoma apsauga bei išduodamas leidimas gyventi Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius