Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 06 /15:01

Į NATO renginį neišleistas Andrius Mazuronis „perleidžia“ savo pareigas Loretai Graužinienei

Seimo narys liberalas Andrius Mazuronis atsistatydina iš Lietuvos delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininko pareigų ir siūlo jas užimti Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei. Tokį žingsnį politikas žengė dėl to, kad Seimo valdyba penktadienį nutarė neišleisti jo į NATO-Ukrainos komisijos posėdį Briuselyje. Seimo narys tikina, kad tokį valdybos sprendimą nulėmė Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės balsas.
Andrius Mazuronis
Andrius Mazuronis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ta nekompetencija ir tas bukumas, kuris spinduliuoja iš Seimo pirmininkės, užkniso juodai. Atsibodo kariauti su žmogumi, kuris nesuvokia ar nenori suvokti, apie ką šnekame. Jeigu ji mano, kad čia kažkoks turistavimas, ar ką, tai, jei turistaučiau, juk ne Briuselį pasirinkčiau“, – 15min.lt penktadienį savo sprendimą komentavo A.Mazuronis.

Ta nekompetencija ir tas bukumas, kuris spinduliuoja iš Seimo pirmininkės, užkniso juodai, – sako A.Mazuronis.

Pasak jo, sprendimas neišleisti jo į NATO-Ukrainos komisijos renginį prasilenkia su Lietuvos pozicija Ukrainos konflikto kontekste.

„Čia buvo planinis renginys. Ne visi norintys į jį papuola, ten buvo atranka ir aš buvau išrinktas Mokslų ir technologijų komitete. Todėl toks Seimo pirmininkės sprendimas man yra visiškai nesuprantamas, ypatingai įvykių Ukrainoje kontekste. Kyla klausimas tik, ar iš nesuvokimo tai daro, ar iš piktybinio kryptingos politikos įgyvendinimo“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis pabrėžė, kad tokį Seimo valdybos sprendimą vertina kaip išreikštą nepasitikėjimą jo darbu Lietuvos delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininko pareigose ir dėl to atsistatydina. Savo pareigas jis siūlo perimti pačiai L.Graužinienei.

„Jeigu Seimo pirmininkei netinka, kad opozicija atstovauja, tai gal ji pati ar Vytautas Kamblevičius ir geriau kalbas moka ar saugumo politikos aspektus išmano. Galiu palinkėti valdantiesiems tik sėkmės atstovaujant parlamentui tarptautinėje arenoje“, – sakė A.Mazuronis.

Kartu A.Mazuronis atsisako ir šio mėnesio komandiruočių į Vašingtoną ir Liuksemburgą, kuriose turėjo dalyvauti kaip Lietuvos delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkas ir jau buvo gavęs Seimo valdybos palaiminimą.

Seimo valdybos narys socialdemokratas Gediminas Kirkilas 15min.lt paaiškino, kad Seimo pirmininkė A.Mazuronio į Briuselį pasiūlė neišleisti dėl to, kad jo komandiruotės Vašingtone viena diena „persidengia“ su išvyka į Belgiją.

A.Mazuronis įsitikinęs, kad į Briuselį būtų vykęs tiesiai iš Vašingtono ir būtų spėjęs sudalyvauti abiejuose renginiuose. Dabar Briuselyje Lietuvai atstovaus tik konservatorė Rasa Juknevičienė.

G.Kirkilas mano, kad šioje situacijoje neteisios abi pusės – esą L.Graužinienė neturėjo priešintis A.Mazuronio kelionei, o šis neturėjo karščiuotis ir dėl tokio vienetinio sprendimo atsistatydinti iš Lietuvos delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininko pareigų.

Seimo Pirmininkė kreipėsi į etikos sargus

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė dėl Seimo nario Andriaus Mazuronio viešų neteisingų ir įžeidžiančių pasisakymų jos adresu po šiandieninio Seimo valdybos sprendimo nepritarti jo komandiruotei į Briuselį kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Seimo nario Andriaus Mazuronio pareiškimai jam kaip parlamentarui garbės nedaro, – teigia L.Graužinienė.

„Seimo nario Andriaus Mazuronio pareiškimai jam kaip parlamentarui garbės nedaro. Galiu suprasti jaunatvišką emocijų protrūkį, bet Seimo narys turi išlaikyti šaltakraujiškumą ir sveiką protą, todėl tokius parlamentaro Andriaus Mazuronio pasisakymus vertinu neigiamai“, – sako Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Pasak parlamento vadovės, Seimo nario Andriaus Mazuronio išsakyti priekaištai tik Seimo pirmininkei yra nepagrįsti, nes šį sprendimą priėmė šeši Seimo valdybos nariai.

Kaip paaiškino Seimo pirmininkės patarėjas Rosvaldas Gorbačiovas, penktadienį vykusiame Seimo valdybos posėdyje buvo svarstyti klausimai, susiję su Seimo narių komandiruotėmis į užsienio valstybes. Posėdžio metu svarstyta grupės Seimo narių, tarp kurių buvo ir Andrius Mazuronis, komandiruotė į Jungtines Amerikos Valstijas lapkričio 15–21 dienomis. Šiai komandiruotei buvo pritarta.

Po šio klausimo buvo svarstoma Rasos Juknevičienės ir Andriaus Mazuronio komandiruotė į Belgijos Karalystę, vizito tikslas – dalyvauti NATO-Ukrainos komisijos posėdyje lapkričio 21–24 dienomis. Komandiruotė į JAV lapkričio 21 dieną persidengia su komandiruote Briuselyje, todėl Seimo Pirmininkė pasiūlė rinktis vieną komandiruotę.

Valdybos narys Gediminas Kirkilas pažymėjo, kad dėl komandiruotės į Vašingtoną sprendimas jau priimtas ir negrąžintinas svarstymui, todėl Seimo Pirmininkė pasiūlė, kad į NATO-Ukrainos komisijos posėdį Briuselyje vyktų Rasa Juknevičienė, kuri yra Seimo Delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininko pavaduotoja.

Šiam sprendimui, anot Seim pirmininkės patarėjo pranešimo, pritarė Seimo valdybos nariai: Loreta Graužinienė, Vydas Gedvilas, Gediminas Kirkilas, Kęstas Komskis, Jaroslavas Narkevičius ir Algirdas Sysas. Valdybos narys Andrius Kubilius susilaikė.

Seimo pirminkės patarėjas pažymi, kad pats A.Mazuronis į valdybos posėdį neatvyko ir jokių papildomų detalių Seimo valdybai nepateikė.

Seimo Valdybos posėdžiai yra įrašomi. Valdybos posėdžio įrašas yra patvirtinantis dokumentas prie Valdybos posėdžio protokolo. Komisija turės teisę išklausyti Seimo Valdybos posėdžio metu darytą įrašą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius