Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 09 /12:02

Į pareigas siekianti grįžti Živilė Mikėnaitė: jokie guoliai už 700 eurų Kauno tardymo izoliatoriuje nebuvo perkami

Nuo pareigų nušalinta Kalėjimų departamento vadovė Živilė Mikėnaitė ketvirtadienį paskelbė, kad kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl neteisėto nušalinimo. Ji reikalauja grąžinti į pareigas ir sumokėti neišmokėtą darbo užmokestį. Spaudos konferencijoje Ž.Mikėnaitė tvirtino, kad skleidžiama informacija apie neskaidrius Kauno tardymo izoliatoriaus (KTI) viešuosius pirkimus, galimą jos piktnaudžiavimą yra neteisinga.
Živilė Mikėnaitė
Živilė Mikėnaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nušalinimas yra atliktas neteisėtai ir nepagrįstai ir taip pat norėčiau pažymėti, kad dėl to, kad nušalinimas atliktas netinkamai, neteisėtai, nepagrįstai, Vilniaus apygardos administraciniame teisme yra pateiktas skundas, kuriuo yra prašoma teismo panaikinti TM įsakymą dėl Ž.Mikėnaitės nušalinimo ir pripažinti nušalinimą neteisėtu. Suformuluotas reikalavimas grąžinti į pareigas ir atitinkamai priteisti negautą atlyginimą“, – ketvirtadienį sakė Ž.Mikėnaitės advokatas Pranas Makauskas.

Teismas kreipimąsi nagrinėti jau priėmė, tačiau pirmojo posėdžio data nėra paskirta.

Tyrimą dėl paaiškėjusių faktų apie KTI vykdo Generalinė prokuratūra, Ž.Mikėnaite sakė, kad jos prokurorai dar neapklausė.

Pati Ž.Mikėnaitė aiškino, kad visa žiniasklaidos ir Kauno tardymo izoliatoriaus finansininkės Rasos Kazėnienės paskleista informacija apie ją yra neteisinga.

„Kadangi apie daugelį faktų paviešintų buvau net negirdėjusi, natūralu, kad reikėjo susipažinti su dokumentacija, ir tai padaryti nelengva buvo, nes buvau nušalinta“, – teigė ji.

Ketvirtadienį Ž.Mikėnaitė išvardijo ne visus viešumoje aptarinėtus galimus jos ir pavaldinių neteisėtus veiksmus. Tiek R.Kazėnienė, tiek buvęs KTI kalinys yra pasakoję, kad darbus izoliatoriuje už rangovus esą atlikdavo kaliniai.

„Dar kaupiama medžiaga ir ne visa yra gauta – pirmieji dabar yra žingsniai“, – paaiškino ji.

Apie galimą neteisėtą kalinių darbą paklausta Ž.Mikėnaitė tvirtino, jog jos vadovavimo KTI laikais to nebuvo: „O kas vyksta ten, parodys tyrimas. Aš noriu akcentuoti, kad aš nuo 2015 metų dirbu Kalėjimų departamente.“

Buvusios pavaldinės liudijimą vadina melu

KTI finansininke dirbusi R.Kazėnienė vasario pradžioje surengtoje spaudos konferencijoje pateikė informaciją apie KTI atliktus galbūt neskaidrius viešuosius pirkimus, kai paprastas guolis buvo perkamas už 700 eurų. Ji taip pat pasakojo ir apie tai, kad nuteistieji izoliatoriuje dirbo darbus, kurie jiems nepriklauso.

„Noriu pasakyti, kad siekdama viešųjų pirkimų teisėtumo, skaidrumo asmeniškai esu kreipusis ir į Viešųjų pirkimų tarnybą ir į kitas tarnybas, kad būtų užkirsti keliai nepagrįstiems, neskaidriems pirkimams ir ne vienas tyrimas departamente atliktas“, – sakė ji.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Spaudos konferencija „Ar valstybės institucijos ras valios darbais, o ne vien užkeikimais valytis nuo korupcijos Kalėjimų departamente?“
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Spaudos konferencija „Ar valstybės institucijos ras valios darbais, o ne vien užkeikimais valytis nuo korupcijos Kalėjimų departamente?“

Ž.Mikėnaitė ketvirtadienį kategoriškai paneigė, kad R.Kazėnienė kreipėsi į ją dėl piktnaudžiavimo atvejų izoliatoriuje: „Niekada nesikreipė, akcentuoju, kad mes 2012-ais metais dirbome ne pilnus metus, po to žmogus išėjo į dekretines ir grįžo kai aš jau buvau Kalėjimų departamento vadovė.“

R.Kazėnienė yra sakiusi, kad po to, kai kreipėsi į Ž.Mikėnaitę dėl neskaidrių dalykų izoliatoriuje, tačiau vietoje to, kad būtų kreipiamas dėmesys į negeroves, finansininkė esą buvo apkrauta papildomais darbais.

„Tai yra melas – papildomais darbais kažkokiais neužkroviau. Kažkokią ten analizę minėjo – analizes aš liepiu daryti visiems, priimti sprendimus be analizių tikrai nesinorėjo“, – paaiškino ji.

Ž.Mikėnaitės teigimu, R.Kazėnienė sirgo daugiau kaip 150 dienų, per kurias nedirbo.

Rodė pirkimų dokumentus

Kalbėdama apie 700 eurų įkainoto guolio pirkimą Ž.Mikėnaitė rodė dokumentus, kuriuose prie pirktų guolių rašomos visai kitokios sumos.

2015 metų spalio 13 dieną parašytame pirkimo dokumente nurodoma, kad iš bendrovės „Arvirita“ buvo perkami šeši guoliai kurių pigiausias kainavo 6,64 eurus, brangiausias – 180 eurų, dar įsigyta guolių tepalo, juosta, pora diržų.

„Visa sąskaita – 550 eurų. Tai kažkoks absurdiškas dalykas, kur yra susidėję daug sudėtinių dalių ir tikrai nėra informacijos, kad vienas guolis kainavo 700 eurų“, – pabrėžė ji.

Dokumente, kurį Ž.Mikėnaitė teigė gavusi iš KTI oficialiai, yra R.Kazėnienės parašas. Nušalintoji departamento vadovė sakė, kad jei finansininkė matė, kad guoliai perkami per brangiai, turėjo apie tai pranešti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė

Ž.Mikėnaitė neigė, kad iš dviejų skirtingų bendrovių buvo perkama ta pati paslauga: „Vienu atveju buvo perkama šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo vietoje paslauga, kitu – išvežimo paslauga, todėl jų kainos yra skirtingos.“

Tačiau R.Kazėnienė yra tvirtinusi ne tai. Anot finansininkės, 2014 metais gegužę–gruodį iš tos pačios bendrovės „Vipita“ gyvulinės kilmės atliekų šalinimo paslauga buvo nupirkta už 12,2 tūkst. eurų, per mėnesį tai kainavo per 1 tūkst. eurų. Ši bendrovė tokiomis sąlygomis teikė paslaugą ir visus 2015-uosius metus.

Tačiau dabar tokią pat paslaugą tokia pat apimtimi tiekianti kita bendrovė tai daro už 92 eurus per mėnesį.

R.Kazėnienė yra pasakojusi, kad 2013 metais iš „Oro parametrų“ buvo nupirktas vėdinimo sistemos remontas už 23 tūkst. tuomečių litų (6,6 tūkst. eurų), tačiau jau po trijų dienų iš bendrovės „Dzūkijos statyba“ Ž.Mikėnaitė, esą vėl nupirko vėdinimo sistemos remontą už 41 tūkst. Lt (11,8 tūkst. eurų).

„Susipažinusi su dokumentais drąsiai galiu teigti, kad tai buvo visiškai skirtingi objektai: pirmu atveju režiminė zona, kitu atveju darbuotojų sporto salė. Dokumentai yra pateikti, kuriuose pabraukta, kad tai – skirtingi darbai, skirtingi objektai“, – sakė ji.

Skunde teisėsaugai R.Kazėnienė yra nurodžiusi, kad Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys yra buvęs arba vis dar yra įmonės „Vipita“ akcininkas.

P.Vaškys tuo pat metu buvo ir izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas.

„Kiek aš pamenu, pirkome paslaugas 2014 metų pavasarį, tas žmogus tuo metu įstaigoje išvis nedirbo, pradėjo dirbti tik rudenį laimėjęs konkursą. Tuo metu, kai buvo perkama iš „Vipitos“ jo įstaigoje nebuvo, jis nedirbo“, – pabrėžė ji.

R.Kazėnienė yra nurodžiusi, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“.

Ž.Mikėnaitė sakė, kad, pavyzdžiui, „Niklita“ laimi ne tik izoliatoriaus konkursus bet ir nemažos dalies kitų įstaigų – policijos, ligoninėse, mokyklose.

„Kalėjimo departamento visose pavaldžiose įstaigose yra kelios įmonės, kurios sistemingai laimi“, – pabrėžė ji.

R.Kazėnienė taip pat yra pasakojusi, kad 2013 metais, izoliatoriui vadovaujant Ž.Mikėnaitei, iš „Oro parametrų“ buvo perkamas vandens maišytuvų įrangos nuteistiesiems keitimas. 6 čiaupai buvo pakeisti už 10,9 tūkst. Lt (beveik 3,2 tūkst. eurų), taigi, vienas čiaupas su įrengimu kainavo 1718 Lt (498 eurus).

Ž.Mikėnaitės teigimu, kalėjimų statyba ar įrengimas nėra toks, koks paprasto buto: „Reikalavimai yra specifiniai. Ar jums yra girdėta antivandalinė sistema? Paprastais žodžiais paaiškinsiu: jei sudaužo keramikinį klozetą, atsiranda galimybė susižaloti jam, sužaloti jo kameros draugus, užpulti pareigūnus. Yra daug dalykų, kuriuos turime įvertinti prieš pirkdami tam tikrus įrenginius.“

Dantų izoliatoriuje nesitaisė

Ž.Mikėnaitė sakė, jog surinkusi dalį informacijos ryžosi ją pateikti žurnalistams ir prabilti viešai.

Ketvirtadienį ji paneigė, kad 2016 metais jau būdama Kalėjimų departamentų vadove buvusioje darbovietėje – Kauno tardymo izoliatoriuje taisėsi dantis. Apie tai STT buvo pranešusi Naglio Puteikio padėjėja Seime Laura Radzevičiūtė.

Ž.Mikėnaitė ketvirtadienį šį kaltinimą pavadino pačiu absurdiškiausiu ir teigė teisingumo ministrui 2016-aisiais dėl to rašiusi paaiškinimą: „Buvo nustatyta, kad tą dieną aš net nebuvau Kaune. Labai atsakingai visiems pareiškiu – nei dantų, nei kitų ligų aš nei vienoje įstaigoje nesu gydžiusis.“

Vazonai į sodybą nebuvo gabenami

Nušalinta departamento vadovė taip pat neigė buvusio KTI nuteistojo pasakojimą, esą kalinių nulipdyti vazonai buvo vežami į jos sodybą: „Galiu irgi atsakingai pareikšti – jokių vazonų sodo sklype, kurį aš įsigijau 2015 metais, nėra. Ten vyksta dar statybos – 76 kvadratų namelis yra statomas kad galėčiau praleisti laiką ir vazonai iš tikrųjų yra Kalėjimų departamente jau antrus metus veikiančioje nuteistųjų darbų parodoje.“

Apie vazonus ir kitus dalykus, kurie vyko KTI 15min anonimiškai pasakojo buvęs kalinys bei iš izoliatoriaus atleista darbuotoja. Anot Ž.Mikėnaitės, šie žmonės buvo nubausti už neteisėtus nuteistojo ir darbuotojos santykius.

15min jie yra pasakoję, kad garbaus amžiaus moterį atleido dėl to, kad nuteistasis jai padovanojo savo pagamintą laivą kabinetui pasipuošti. „Darbuotoja buvo atleista. Visa medžiaga yra Kauno izoliatoriuje, galite susipažinti“, – sakė ji.

Namą padeda statyti buvę pavaldiniai

Kalbėdama apie namą, kurį statosi vaizdingoje vietoje Elektrėnų rajone, Ž.Mikėnaitė tvirtino, kad ten niekuomet nedirbo kaliniai, tačiau ji nepaneigė, jog namo statybos darbais rūpinosi buvę pavaldiniai – taip pat nuo pareigų nušalintas KTI Ūkio skyriaus vadovas Pranas Vaškys ir Pirties vedėjos pareigomis išgarsėjusi Laima Kuršaitytė.

„Taip, iš tiesų jie laisvu laiku dirbo. Bet jie buvo ne vieninteliai žmonės, kurie man padėjo. Labai daug draugų padėjo vežioti smėlį, griauti – draugų vyrai, vaikai. Nes iš tikrųjų aš neturiu artimų žmonių, bet daug draugų aš turiu ir sode dirbo ne vienas“, – aiškino ji.

Ž.Mikėnaitės kaimynai 15min yra pasakoję, kad apie porą savaičių sodyboje dirbo jaunas vyras. Anot nušalintos departamento vadovės tai – draugų sūnus, kurio ji įvardinti nepanoro.

Ji teigė nematanti nieko blogo, kad buvę pavaldiniai, su kuriais ji susidraugavo, laisvu laiku jai padeda. „Laisvu laiku gal gali žmonės padėti? Ta prasme, tai yra ne tik pavaldiniai, tai yra draugai. Ar jūsų kolegos niekada netapo jūsų draugais?“, – klausė ji.

Turtą paveldėjo

15min taip pat yra žvilgtelėjusi į Ž.Mikėnaitės deklaraciją, iš kurios matyti, kad tais metais, kai ji pradėjo vadovauti Kalėjimų departamentui, ji deklaravo turinti per 71 tūkst. eurų vertės pastatų, 38 tūkst. eurų vertės žemės sklypų, 5 tūkst. eurų vertės automobilį ir beveik 60 tūkst. eurų banke.

Ketvirtadienį kalbėdama apie savo turtą Ž.Mikėnaitė sakė, kad tai jai – labai skaudi tema, nes jau dešimtmetį ji neturi nei tėvo, nei senelio: „Visa tai, ką aš turiu, yra paveldėta. Tai buvo tikrai skaudžios netektys, turiu visą informaciją, kuri Registrų centro: buvo paveldėtas butas, garažas, sodai, žemės sklypai su pastatais 1998 metais.“

2000-aisiais Ž.Mikėnaitė įsigijo butą Vilniuje.

Pirties vedėjo etato neliks

Kalbėdama apie kilusį ažiotažą dėl Pirties vedėjo etato KTI, kai tuo tarpu izoliatoriuje nėra pirties, Ž.Mikėnaitė pabrėžė, kad pareigybė įsteigta 2008 metais, o L.Kuršaitytė tais pačiais metais pradėjo eiti šias pareigas – trimis metais anksčiau, nei izoliatoriui pradėjo vadovauti Ž.Mikėnaitė.

„Kauno tardymo izoliatoriuje pirties nėra, – pripažino ji. – Jos nėra nei Šiaulių tardymo izoliatoriuje, nei kitose įstaigose, bet nuteistieji dieną, kada eina praustis, dar iš senų laikų vadina pirties diena. Galbūt tas pavadinimas ir buvo susijęs, tokia pareigybė yra numatyta nuo 2004 metų centralizuotai tvirtinamuose tipiniuose įstaigų etatų normatyvuose.“

Ž.Mikėnaitė sakė, kad pats pareigybės pavadinimas yra absurdiškas, o naujuose etatų normatyvuose šios pareigybės jau nėra: „Gal galėjau tai padaryti anksčiau – galbūt, šito nepadariau. Bet suprantu, kad pareigybės pavadinimo pakeitimas tikrai nepanaikins funkcijų, kurias reikia atlikti KTI ir kitose įstaigose – skalbyklos priežiūra, kirpyklos priežiūra, dezinfekcinės kameros priežiūra ir kiti darbai, kurie susiję su gan griežtais higienos reikalavimais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius