Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 29

Į Rūdninkų poligone įrengtą stovyklą jau perkelti pirmieji migrantai

Rūdninkuose esantys 15min žurnalistai ketvirtadienį užfiksavo pirmuosius į čia įkuriamą migrantų stovyklą perkeliamus užsieniečius. Kiek anksčiau Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis 15min informavo apie tai, kad iš netoliese veikiančių pasienio užkardų į poligoną jau perkeliamos pirmosios kelios dešimtys migrantų, vėliau jų turėtų būti atvežama ir daugiau.

Pirmiausia – iš Varėnos užkardos

Šiek tiek po 16.30 val. į Rūdninkų poligoną atvyko pirmieji migrantai –15min fotografas Julius Kalinskas užfiksavo pirmą atvykstantį autobusą su jais.

„Pirmieji iš A.Barausko užkardos – kelios dešimtys, jau išvažiavo ir jau net gal ir pasiekė“, – 15min ketvirtadienį kiek anksčiau, apie 16 val., sakė G.Mišutis.

Anot jo, netrukus po to turėtų būti vežami šiuo metu Druskininkų ir Gintaro Žagunio užkardose apgyvendinti migrantai.

„Iš Varėnos rinktinės užkardų numatoma išvežti dabar ten laikomus migrantus. (...) Jose sudėtingiausia situacija, jos visiškai perpildytos“, – teigė jis.

Pasak VSAT atstovo, planuojama, kad iš Varėnos rinktinės užkardų į Rūdninkus bus perkelta iki 300 migrantų, iš Vilniaus rinktinės užkardų – dar apie 80.

„Svarbiausia, kad prasivalytų tos labiausiai apkrautos Varėnos rinktinės užkardos, o paskui jau gal ir iš kitų“, – pabrėžė G.Mišutis.

Kiek anksčiau tai 15min patvirtino ir VSAT vadas Rustamas Liubajevas

„Situacija Valstybės sienos apsaugos tarnybos padaliniuose labai sudėtinga. Šiuo metu užkardose apgyvendinta virš 2000 neteisėtų migrantų. Tai didelė problema, ypač ten, kur pareigūnai turi užtikrinti ir asmenų apsaugą, ir aprūpinti juos būtinosiomis priemonėmis. Tikslas, kiek įmanoma greičiau iškelti neteisėtus migrantus būtent iš užkardų. Planuojama, artimiausiu metu didelė dalis neteisėtų imigrantų iš užkardų bus iškelta ir patalpinta į Rūdininkų miestelį“, – laidoje „15/15“ ketvirtadienį sakė jis.

VIDEO: 15/15: Lietuvoje lankosi Irako delegacija – ieškoma būdų, kaip grąžinti neteisėtus atvykėlius

Žurnalisto Tado Grabio paklaustas, ar tai planuojama daryti būtent ketvirtadienį, jis atsakė teigiamai.

„Taip, šiandien. Planuojame, jos artimiausiu metu pajudės transportas. Kol kas bent dalis asmenų bus apgyvendintų, šiuo metu esančių pasienio užkardose. Visus savo veiksmus koordinuojame kartu su Lietuvos policija ir Viešojo saugumo tarnyba“, – teigė R.Liubajevas.

Pirmadienį panaudota jėga

Pirmadienį Rūdninkuose buvo surengta akcija, kurios metu protestuotojai šalia Viešojo saugumo tarnybos poligono bandė trukdyti tarnyboms patekti į teritoriją.

Akcijos dalyvius viešojo saugumo pareigūnai nuo blokuojamo kelio atstūmė jėga. Viešojo saugumo tarnyba ir policija tvirtina, kad į karinę teritoriją įsibrovę asmenys padegė padangas, pasipriešino pareigūnams.

VIDEO: Neramumai prie Rūdninkų poligono: po aršių grumtynių pareigūnams pavyko atlaisvinti kelią

Trečiadienį vakare Šalčininkų mero kvietimu į Rūdninkus pabendrauti su vietos bendruomene vyko policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas bei vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Kiek vėliau jie pranešė dėl migrantų apgyvendinimo pasiekę susitarimą ir nuraminę vietos bendruomenę.

Su bendruomene tarėsi

Anksčiau skelbta, kad Rūdninkų poligone iš viso ketinama apgyvendinti apie 1,5 tūkst. migrantų.

Kaip skelbė BNS, policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas sakė, kad su Rūdninkų bendruomene trečiadienio vakarą pavyko sutarti „esminiais klausimais“ dėl migrantų apgyvendinimo čia esančiame Viešojo saugumo tarnybos poligone.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūdninkų poligonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūdninkų poligonas

„Buvo daug diskusijų, buvo kažkur ir ginčų, bet manau, kad dėl kažkokių esminių dalykų mes sutarėme, kad Rūdninkų poligonas yra, turbūt, tikrai gana tinkama vieta migrantams priimti.

Galbūt bendruomenė norėtų mažesnio skaičiaus tų migrantų, bet esamos aplinkybės verčia laikyti šiek tiek daugiau, nei tikimasi. Bet esminiais klausimais, manau, tikrai radome vienokį ar kitokį sutarimą“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė vienas policijos vadovų.

Anot jo, dalis bendruomenės vis dar yra prieš migrantų apgyvendinimą, bet kita dalis, suprasdami valstybės padėtį, „iš esmės sutinka“, kad migrantai būtų apgyvendinti.

A.Paulausko teigimu, vietos gyventojai patvirtino, jog „šalia vietinių bendruomenių labai dažnai prisiplaka kažkokie pašaliniai asmenys“, kurie gali vykdyti provokacijas ir diskredituoti bendruomenes.

Šalčininkų mero kvietimu į Rūdninkus pabendrauti su vietos bendruomene trečiadienio vakarą nuvyko A.Paulauskas bei vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos jau pateko, ketvirtadienio ryto duomenimis, 3 145 migrantai. Šis skaičius yra 39 kartus didesnis, nei buvo per visus 2020 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius