Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 09

Į Seimą neskiepyti parlamentarai patenka ir be galimybių paso, ir be testų

Tam, kad įeitų į Seimo rūmus, parlamentarai neprivalo turėti galimybių paso, kai kitiems lankytojams tai būtina. Tautos atstovams, neturintiems imuniteto COVID-19, nereikia net testuotis, nors tokią prievolę turi vykdantys viešąjį administravimą.
Seime
Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įvesti privalomą testavimą ir skiepijimą nuo COVID-19.

Rudens sesijos metu jos turėtų atkeliauti į Seimą.

Tam tikrų profesijų atstovai jau dabar turi privalomai profilaktiškai testuotis dėl COVID-19, jei nėra pasiskiepiję ar persirgę šia infekcija.

Tarp tokių – viešojo administravimo subjektų darbuotojai.

Panašią nuostatą, kad imuniteto COVID-19 neturintys, vykdantys ar dalyvaujantys vykdant viešąjį administravimą reguliariai testuotųsi, siūloma įtvirtinti ir įstatyme.

Reikėtų keisi Seimo statutą

Apie tai kalbėdama su 15min Seimo konservatorė, Sveikatos reikalų komiteto narė Jurgita Sejonienė padarė išvadą, jog testuotis turės ir kai kurie Seimo nariai.

„Turėtų įeiti ir Seimo nariai, kurie yra nepasiskiepiję. Jie turėtų reguliariai testuotis“, – komentavo ji.

Tačiau SAM tokią informaciją paneigė.

„Seimo nariai nevykdo viešojo administravimo veiklos“, – 15min nurodė ministerijos Spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen leido suprasti, jog, siekiant įpareigoti nepasiskiepijusius ir COVID-19 nepersirgusius parlamentarus testuotis, reikėtų keisti Seimo statutą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Šį klausimą Seimo valdyba jau svarstė. Parlamentarams tik rekomenduojama įeinant į Seimo rūmus pateikti galimybių pasus, valdyba neturi įgaliojimų neįleisti jų į darbovietę.

Teisės departamentas pateikė išvadą, kad tam reikalinga keisti Seimo statutą. Kai kurie Seimo nariai pasisako už tokias pataisas“, – dėstė Seimo pirmininkė atsakyme, kurį 15min perdavė jos atstovė spaudai Ilona Petrovė.

Kanceliarija testavimo neorganizuoja

Visgi, net ir kai nėra prievolės, Seimo nariai, V.Čmilytės-Nielsen įsitikinimu, „turėtų rodyti pavyzdį ir asmeninę atsakomybę už savo, kolegų ir aplinkinių sveikatą“.

Anksčiau Seime parlamentarai turėjo galimybę testuotis dėl COVID-19, bet dabar jos neliko.

Šiuo metu Seimo kanceliarija neorganizuoja Seimo narių testavimo.

„Šiuo metu Seimo kanceliarija neorganizuoja Seimo narių testavimo, tačiau sprendimas dėl visos rudens sesijos dar nėra priimtas, informuoti apie jį galėtume vėliau“, – atsakyme 15min teigė Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

Seimo kanceliarijos duomenimis, šiuo metu imunitetą COVID-19 turi 114 parlamentarų, apie 21 nėra duomenų, bet tarp jų gali būti turinčių imunitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius