Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 02

I.Šimonytė: 1995–2002 metais dirbę pensininkai negautos pensijos dalies gali tikėtis po kelerių metų

Maždaug 270 mln. litų dirbusiems pensininkams neišmokėtų pensijų ketinama grąžinti ne anksčiau kaip po kelerių metų, kai leis finansinės valstybės galimybės, pareiškė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ši pareiga bus visiems įvykdyta, kai tai leis finansinės galimybės. Tai yra įsipareigojimas, kuris yra patvirtintas įstatymu. Dabar tų įsipareigojimų vykdymo terminai yra atidedami“, – Lietuvos radijui penktadienį sakė ministrė.

I.Šimonytė teigė laukianti racionalaus Seimo požiūrio dėl Vyriausybės priimtos principinės nuostatos laikinai sumažintas pensijas kompensuoti vėliau, kai susitvarkys valstybės finansų padėtis.

„Iš Seimo tikiuosi mažiau politikavimo, o daugiau racionalaus požiūrio, kad žmonėms negalima žadėti dalykų, kurių, žinai, negalėsi įvykdyti, ar bent jau nesi tikras, kad galėsi įvykdyti. Manau, diskusijų bus nemažai, bus daug norinčiųjų kompensuoti viską“, – teigė ji.

Vyriausybė sumažintas pensijas ketina kompensuoti galbūt 2014–2019 metais. Tokiai principinei nuostatai Vyriausybė pritarė ketvirtadienį. Finansų ministrės teigimu, pensijos bus grąžinamos etapais.

„Konstitucinis Teismas pasakė, kad kai baigiasi ypatinga padėtis valstybėje, tuomet pensijos turi grįžti į buvusį lygį. Tačiau gali atsitikti taip, kad ta ypatinga padėtis nesibaigs labai staigiai, ir tam, kad nereikėtų laukti, kol bus sukaupta tiek lėšų, jog grąžintume visą sumažinimą, grąžinti  galime palaipsniui. Pavyzdžiui, per keletą metų bus grįžta prie buvusio lygio. Jei bus galimybės grąžinti buvusį lygį greičiau, tuomet situacija bus kitokia“, – kalbėjo ministrė.

Vyriausybė siūlo per krizę sumažintas pensijas kompensuoti jas palaipsniui didinant, kol vidutinė pensija bus didesnė nei buvusioji 2008–2009 metais ne mažiau kaip 5 procentais.

Pernai gruodį laikinuoju įstatymu 2010–2011 metais pensijas ir kitas socialines išmokas sumažinęs Seimas Vyriausybę įpareigojo iki 2010 metų liepos 1 dienos parengti ir patvirtinti sumažintų valstybinių socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų kompensavimo tvarką.

Šiemet balandį Konstitucinis Teismas išaiškino, kad per ekonomikos krizę sumažintas senatvės ir invalidumo pensijas būtina teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti, kai tik šalyje nelieka ypatingos krizinės padėties.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, Lietuvoje šių metų balandį buvo apie 599 tūkst. senatvės pensijų gavėjų bei apie 228 tūkst. netekto darbingumo ir invalidumo pensijų gavėjų. Dirbančių tokių pensijų gavėjų gegužę buvo atitinkamai 55 tūkst. ir 44,2 tūkst. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius