Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 26

I.Šimonytė apie A.Lukašenkos grasinimus: tai yra neprognozuojamas režimas

Aliaksandro Lukašenskos režimas yra neprognozuojamas ir reikia būti pasiruošus bet kam, komentuodama kaimyninės Baltarusijos autoritarinio vadovo grasinimus narkotikais ir nelegaliais migrantais, sako premjerė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai yra neprognozuojamas režimas, todėl iš tokio režimo tikėtis galima bet ko ir reikia būti pasiruošusiam bet kam“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė I.Šimonytė.

„Tikrai savo sienos apsaugą jau stiprinome ne vienerius metus ir toliau tą ketiname daryti. Be to, ir toliau naudosime visas priemones, kad apsaugotume Lietuvos piečius, valstybę ir ekonomiką“, – teigė Vyriausybės vadovė.

Ji taip pat pažymėjo, kad A.Lukašenkos kalba parlamente akivaizdžiai buvo skirta ne išorei, o savo veiksmų legitimumu įtikinti Baltarusijos gyventojus.

„Komentuoti A.Lukašenkos pasisakymus iš kokio nors sveiko proto pozicijų labai seniai yra ne tai, kad sunku, bet beveik neįmanoma. Tai yra toks pats režimas kaip Kremliaus režimas, kuris savo veiksmų pateisinimui sugalvos bet kokią, net ir pačią absurdiškiausią legendą“, – sakė premjerė.

„Jų tikslas nėra jus įtikinti, jų tikslas nėra mane įtikinti, Europos Sąjungą ir tarptautinę bendruomenę, jų tikslas yra įtikinėti savo visuomenes, toliau jas gąsdint ir kurti tą patį naratyvą, kad aplinkui visi priešai, kurie nori toms šalims blogo“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Trečiadienį Baltarusijos parlamente A.Lukašenka pareiškė, kad „atakos“ prieš jo šalį peržengė „raudonas linijas“.

„Mes stabdėme narkotikus ir migrantus – dabar jūs patys juos valgysite ir gaudysite“, – sakė A.Lukašenka, kilus tarptautiniam pasipiktinimui dėl Minsko režimo priverstinai nutupdyto „Ryanair“ keleivinio lėktuvo ir disidento sulaikymo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lėktuvų stebėjimas Vilniaus oro uoste
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lėktuvų stebėjimas Vilniaus oro uoste

Savo veiksmus dėl iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske A.Lukašenka pavadino teisėtais. Jis, be kita ko, tvirtino, kad tai, jog „lainerį leistis privertė naikintuvas „MiG-29“, yra absoliutus melas“.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Oro bendrovė „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Be to, Baltarusija buvo pakėlusi naikintuvą MiG-29 ir karinį sraigtasparnį Mi-24.

Šiuo lėktuvu skrido žurnalistas Romanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Migracijos departamento BNS pateiktais duomenimis, R.Pratasevičius turėjo Lietuvos nacionalinę vizą, jis buvo atvykęs į Lietuvą specialiu baltarusiams skirtu humanitariniu pagrindu, o S.Sapega turėjo leidimą gyventi Lietuvoje studijų pagrindu.

Europos Sąjunga ir Kanada pasmerkė priverstinį lainerio nutupdymą Minske ir pareikalavo paleisti R.Pratasevičių ir S.Sapegą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius