Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 10 /11:21

I.Šimonytė apie darbą valdant pandemiją: kas turėtų prisiimti atsakomybę už 10 neskiepytų mirusių?

Paklausta apie tai, kaip vertina Vyriausybės darbą valdant COVID-19 pandemiją, dėl ko ministrų kabinetas sulaukia protestuojančių žmonių kritikos, premjerė Ingrida Šimonytė teigė norinti paklausti, kas turėtų prisiimti atsakomybę už praėjusią parą mirusius neskiepytus žmones. Vienam jų, anot Vyriausybės vadovės, nebuvo nė 30 metų.

„O kas turėtų prisiimti atsakomybę už 10 neskiepytų žmonių, kurie mirė vakar? Tai yra dešimt neskiepytų žmonių. Tarp tų žmonių buvo vienas žmogus, kuriam nebuvo net 30-ies. Kitam nebuvo 50-ies. Tai užduokime sau klausimą, ar mes visi padarėme viską, kad to nebūtų?

Kai žmonės man sako, kad aš turiu mokytis iš Danijos ir Švedijos, aš mielai mokysiuos iš Danijos ir Švedijos tą pačią dieną, kai Lietuvos vakcinavimo rodikliai bus tokie, kaip Danijoje ir Švedijoje“, – penktadienį Seime žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Pasak jos, natūralu, kad Vyriausybės veiksmai kažkam atrodo nepagrįsti, kažkam atrodo, kad yra pažeidžiamos laisvės nesiskiepyti.

„Bet nereikia pamiršti, kad ne tik žmonės turi laisvę nesiskiepyti, bet kiti žmonės turi teisę neužsikrėsti, žmonės turi teisę gauti medicinos paslaugas, kurias mums tuoj reikės pradėti riboti, kadangi užimtų reanimacijos lovų skaičius jau tuoj pasieks 100 ir jį viršys – ir, manau, kad tai yra dienų klausimas.

Vėlgi užduokime sau klausimą, ar čia tik dalis visuomenės turi teises, ar vis dėlto mes visi turime tam tikras teises ir laisves ir jas reikėtų kažkaip tarpusavyje suderinti. Vyriausybė stengiasi tą padaryti geriausiu, jos nuomone, įmanomu būdu“, – kalbėjo premjerė.

Į protestuojančių žmonių priekaištus, esą valdžia nesikalba su jais, I.Šimonytė atsakė, kad informacijos Vyriausybė teikia tiek daug, kiek įmanoma.

„Ir kuo daugiau jos teikia, tuo atrodo, kad kartais į tokias keistesnes diskusijas yra įveliama. Kad ir apie vakcinų naudą, kai žmonės, atradę Vyriausybės argumentus, mato reikalus juos kažkokiu būdu neigti, sakydami, kad tie skaičiai ir Vyriausybės argumentai rodo kažką kitą. Tai, man atrodo, visos diskusijos yra vertingos tol, kol yra diskusijų objektas.

Kada diskusijų objektas yra „jūs mums nepatinkat, eikit lauk“, tai labai sudėtinga diskusiją dalykiškai ta tema palaikyti, nes tai yra tiesiog žmonių nuomonė. Jie turi teisę į tą nuomonę. Bet, manau, kiti žmonės taip pat turi teisę į kitokią nuomonę“, – komentavo premjerė.

Paklausta, ar apsaugos priemonės, kurių imtasi dėl penktadienį Lietuvos šeimų sąjūdžio organizuojamo mitingo, nėra perteklinės, I.Šimonytė sakė negalinti to vertinti. Tai, anot jos, daro už saugumą atsakingos institucijos.

„Manau, kad institucijos ruošiasi pagal tą informaciją, kurią turėjo, pagal tas rizikas, kurias galima numatyti, ir tiesiog priėmė sprendimus tuos, kuriuos turėjo priimti. Tikrai ne politikai priima šiuos sprendimus“, – nurodė ji.

Apie mitinguotojų reikalavimus atleisti kelis ministrus – konkrečiai – sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų Arūną Dulkį bei Agnę Bilotaitę, arba paleisti Seimą, I.Šimonytė sureagavo juokaudama, kad jeigu paleis Seimą, „visi ministrai atsileis“.

„Bet Seimas pasileisti, kaip žinia, gali tik pagal Konstituciją. Tai yra turi už tai balsuoti atitinkamas Seimo narių skaičius. O ministrų atstatydinimas yra irgi numatytas Konstitucijoje.

Tai yra arba jie, ministro pirmininko vertinimu darbą dirba netinkamai , arba patys pasiprašo atleidžiami, arba juos atleidžia Seimas per interpeliacijos procedūrą. Aš, kiek nuo manęs priklauso, pagrindo atleisti nė vieno ministro šiuo metu nematau“, – pažymėjo ji.

Kaip I.Šimonytė vertina A.Dulkio ir A.Bilotaitės darbą, turint mintyje, kad kritiką jiems reiškia ir kai kurie juos delegavusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų nariai?

Premjerė teigė, kad jeigu konservatorių partija laikome Audronių Ažubalį, tai gal truputėlį per daug garbės vienam žmogui jį laikyti partija.

Ji aiškino, kad natūralu, jog žmonės, esantys dviejų krizių epicentre, kritikos sulaukia daugiausia. Dėl to ji visai nesistebi.

„Bet tikrai matau, kiek ministrai dirba, ką dirba ir esu jų darbu patenkinta“, – tvirtino I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius