TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 02

I.Šimonytė – apie tai, kodėl jaučiasi laiminga, A.Anušausko šaukštą deguto ir G.Landsbergio aspiracijas

Daliai politikų svarstant, kad konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio garsus pastarojo meto kalbėjimas apie egzistencinę grėsmę Lietuvai gali būti rinkimų kampanijos dalis, premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog praleidžiama svarbi aplinkybė – padėtis karo lauke Ukrainoje. Pastebint dėl to galimus visuomenės įsibūgštavimo signalus, ji atsakė, kad kalbant apie žmonių emocinę būseną, visada galima rasti rodiklių, iš kurių galima daryti interpretacijas. Vis dėlto, anot jos, tarkime, vartotojų pasitikėjimo rodiklis šalyje aukščiausias nuo pandemijos pabaigos.

Svarstant apie šaltinius, iš kur nuo kitų metų papildomai finansuoti krašto apsaugą, be to, opozicijai kol kas apskritai sustabdžius dalyvavimą šiame procese, I.Šimonytė įspėjo, kad šios diskusijos „iki pasaulio pabaigos nemoderuos“.

„Bet kuriuo atveju mano kadencija Vyriausybėje yra ribota. Tai aš tikrai nemoderuosiu diskusijos tiek, kiek ta diskusija gali tęstis. Diskusijos apie mokesčius Lietuvoje gali tęstis dvidešimtmečiais ir nebūtinai ateina į kokį nors rezultatyvų dalyką.

VIDEO: Ingrida Šimonytė: jaučiuosi laiminga

Aš matau interesą – opozicijos taip pat – vis dėlto sutarti dėl tų sprendimų dabar tam, kad prie jų nereikėtų grįžti paskui. Bet jeigu bus tokia valia, tada prie tų sprendimų reikės grįžti po rinkimų“, – interviu 15min sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Interviu temos

  • „Pranešėjo istorijos“ komisijos išvadų vertinimas – nesupranta, kodėl prezidentas pasirinko jokia forma neatsakyti į klausimus.
  • Kaltinimus Seimo laikinajai komisijai politikavimu vertina kaip gynybinę poziciją.
  • Ką mano apie A.Anušausko pareiškimą dėl galimų korupcijos apraiškų krašto apsaugos sistemoje?
  • Įspėjimas: jeigu dėl papildomo finansavimo gynybai nesusitars dabar, tai bus kitos Vyriausybės rūpestis.
  • Ką reiškia aktyvus G.Landsbergio kalbėjimas apie karo grėsmę.
  • Lietuva – aukštoje pozicijoje pasauliniame laimės indekse. Ar I.Šimonytė jaučiasi laiminga?
  • Mano, kad G.Landsbergis būtų puikus kandidatas į naujus eurokomisarus.
  • Rankų dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto nenuleidžia, nors jis buvo išbrauktas iš Seimo pavasario sesijos darbų programos.
  • Svarbiausi iki kadencijos pabaigos likę Vyriausybės darbai.
  • Kaip panaudos atostogas prezidento rinkimų kampanijos metu.

Apmaudu dėl situacijos

– Pirmiausia gal pradėsiu nuo karščiausios šių dienų aktualijos, t. y. Seimo komisijos, kuri baigė darbą dėl pranešėjo istorijos ir pateikė tikrai reikšmingas išvadas.

Konstatuojama, kad prezidentas Gitanas Nausėda pažeidžiamas, galėjo sulaužyti priesaiką. Darius Jauniškis, Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas, klaidino. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo pareigomis. Jie jau atsakė, ką galvoja.

Bet kyla klausimas, kas iš to? Ypač jeigu Seimas nepatvirtins tų išvadų. Ar čia tiktai moralinio įvertinimo klausimas liks ir pan.?

– Aš nesiimu taip toli į priekį bėgti. Ir apskritai man komentuoti tyrimą ir išvadas yra nelengva – aš tiesiai pasakysiu.

Todėl kad kai kurie dalykai, kurie buvo tiriami arba apie kuriuos yra kalbama, yra tie dalykai, kuriuose man teko dalyvauti asmeniškai ir apie kai kuriuos iš jų aš turiu savo nuomonę, ją buvau išsakiusi ir viešai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gitano Nausėdos politinės reklamos stendas 2019 metais
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gitano Nausėdos politinės reklamos stendas 2019 metais

Visų pirma tai, kas yra susiję su buvusių rinkimų kandidatų štabų tikrinimu, o ypač turint mintyje, kad čia kalbama net ne apie kandidato štabo tikrinimą, o apskritai apie tuos laikus, kai niekas jokiu kandidatu nebuvo: nei aš, nei Gitanas Nausėda.

Tai man apmaudu, kad vis dėlto komisija nebuvo išnaudota kaip proga kažkaip tuos ankstesnius pasisakymus ir teiginius apie vienodas sąlygas visiems ir vienodus standartus visiems patikslinti taip, kad abejonių nekiltų.

Bet nenoriu, kad bet kokie mano komentarai, ypač turint mintyje, kad yra nauja prezidento rinkimų kampanija, kurioje dalyvauju ir aš, ir dabartinis prezidentas, būtų suprasti kaip galbūt rinkiminis dalykas. Akivaizdu, kad taip gali būti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gitano Nausėdos rinkiminio štabo pristatymas 2019 metais
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gitano Nausėdos rinkiminio štabo pristatymas 2019 metais

Mano supratimu, čia mažiausiai turėtų būti tokios interpretacijos.

Dėl to aš stengiuosi mažai komentuoti šitas išvadas ir tikrai nenoriu būti taip suprasta, nes nei man čia džiugu, kad tos išvados yra, nei aš čia matau, kuo džiaugtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius