-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 04 /10:39

I.Šimonytė apie veto: „Prezidentūra nusprendė sąmoningai stabdyti skiepijimo progresą“

Prezidentas Gitanas Nausėda, vetuodamas įstatymo pataisas dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems, sąmoningai nusprendė stabdyti skiepijimo progresą, sako premjerė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Atrodo, kad prezidentūra nusprendė sąmoningai stabdyti skiepijimo progresą tam, kad nebūtų pasiektas ambicingas prezidento tikslas“, – kalbėdama apie šalies vadovo veto, ketvirtadienį žurnalistams komentavo ministrė pirmininkė.

Anksčiau panašią repliką apie Vyriausybės veiksmus ir neva dirbtinai lėtinamą skiepijimą išsakė prezidentas G.Nausėda.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Mes pražiopsojome, pramiegojome pirmą vasaros pusę, kai, nežinau dėl kokių sumetimų, buvo dirbtinai sulėtinti skiepijimosi tempai. Galbūt dėl to, kad nebūtų pasiektas prezidento tikslas 70 proc. [suaugusiųjų paskiepyti] iki liepos vidurio“, – spalį kalbėjo šalies vadovas.

Ar Seimui pavyks atmesti prezidento veto, I.Šimonytė neprognozavo: „Koks bus balsavimas, pamatysite Seimo salėje.“

Premjerė pabrėžė, jog valstybė neturėtų mokėti už nepasiskiepijusių testavimą, nes nesiskiepyti – jų sąmoningas pasirinkimas.

„Mes kalbame apie profilaktinį patikrinimą, kuris pavasarį, kada vakcinos buvo neprieinamos didžiajai daliai žmonių, buvo finansuojamas papildomai iš valstybės biudžeto tuo tikslu, kad būtų lengviau valdyti kylančią trečią pandemijos bangą.

Tačiau turint minty, kad dabar vakcinų visiems yra pakankamai ir kiekvienas gali gauti vakciną ir pasiskiepyti, žmonės, kurie priima tokį sprendimą (nesiskiepyti – 15min) ne dėl medicininių priežasčių, o sąmoningai, vis dėlto neturėtų savo pasirinkimo kaštų perkelti kitiems mokesčių mokėtojams“, – kalbėjo I.Šimonytė.

„Yra prieinama vakcina tikrai visiems, vakcinos yra nemokamos, alternatyvūs pasirinkimai turbūt turėtų ir kainuoti tiems, kurie tuos pasirinkimus daro“, – pridūrė ji.

Paklausta, ar, jos matymu, prezidentas turi planą, kaip valdyti koronaviruso pandemiją, premjerė reiškė viltį, kad šalies vadovas tokį planą, jei jis yra, pristatys.

„Aš tikiu, kad prezidentas, jeigu turi planą, jį pristatys. Nesiimu spėlioti“, – komentavo I.Šimonytė.

Nekomentuoja patarėjos teiginių

Kalbėdama apie šalies vadovo veto, prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė anksčiau ketvirtadienį teigė, jog žmonių neturėtume skirstyti ir esą ne jie kalti, kad iki šiol nepasiskiepijo nuo koronaviruso.

„Visi žmonės yra lygūs, visi nusipelno valstybės pagalbos sveikatos priežiūros sistemoje, nes visi dirbantys moka mokesčius. Ir ne žmogaus iš principo yra kaltė, kad šiuo metu jis vis dar yra nepasiskiepijęs.

Prisiminkime pagrindines nepasiskiepijimo priežastis. Pirmoji – žmonės baiminasi ir turi neatsakytų klausimų dėl vakcinos poveikio, antras dalykas – tikrai nemažai žmonių yra paveikti dezinformacijos, todėl reikia kovoti su šiomis dviem pagrindinėmis priežastimis“, – LRT radijui komentavo I.Segalovičienė.

I.Šimonytė nesiėmė komentuoti tokio pasisakymo:

„Nenoriu komentuoti prezidento patarėjų pasisakymų, nes prezidento patarėjos pastaruoju metu sako daug įvairių dalykų. Manau, jos pačios savo komentarus galėtų ir komentuoti.“

Nenoriu komentuoti prezidento patarėjų pasisakymų, nes prezidento patarėjos pastaruoju metu sako daug įvairių dalykų.

Trečiadienį G.Nausėda vetavo Užkrečiamųjų ligų įstatymo pakeitimus, kuriais siūlyta įvesti mokamus testus nepasiskiepijusiems darbuotojams.

Šalies vadovo vertinimu, įstatyme numatytas reguliavimas gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Tai, anot prezidentūros, reikšmingai sumažintų privalomai tikrintis sveikatą dėl užkrečiamosios ligos turinčių darbuotojų skaičių ir lemtų pavėluotą COVID-19 ligos diagnostiką, taip pat nekontroliuojamą plitimą.

Valdantieji siekia prezidento veto atmesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius