Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 21 /12:49

I.Šimonytė: greičiausiai vėl teks įvesti karantiną

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį Seime pareiškė, kad, norint įvesti reikalavimą dėvėti kaukes viduje, gali tekti įvesti karantiną.

Apie tai bus diskutuojama trečiadienį, tačiau premjerė sako, kad sprendimai dėl karantino rytoj dar gali nebūti priimti, nes numatyta tik ministrų kabineto diskusija.

„Turbūt, kad reikėtų“, – paklausta, ar reikėtų grįžti prie privalomo kaukių dėvėjimo viduje, sakė premjerė.

„Labai gali būti, kad tai bus vienas iš didesnių pokyčių, kuriuos Vyriausybė siūlys nustatyti, turbūt tuo tikslu reikės vėl įvesti karantiną, kadangi, kaip žinia, pagal ekstremalią situaciją tokio reikalavimo nustatyti negalime, o rekomendacijos, skirtingai nuo Skandinavijos šalių, yra suprantamos kaip kažkas, ko visai nereikia laikytis“, – kalbėjo ji.

I.Šimonytės teigimu, jei bus grįžta prie karantino, reikės atsakyti į klausimą, kokius reikalavimus dar įteisinti, nes rekomendacijų jau nebepakanka.

„Kokių reikalavimų mums trūktų šioje situacijoje, kad žmonės labiau saugotų save ir kitus. Turbūt pats paprasčiausias ir aiškiausias reikalavimas būtų dėvėti kaukes uždarose patalpose, nes atvejų skaičius dabar yra gana didelis, ypač vakarų Lietuvoje“, – teigė ministrė pirmininkė.

Ji pridūrė, kad jei negalima žmonių įtikinti, išprašyti ar kitaip susitarti, kad žmonės saugotųsi patys ir saugotųsi savo iniciatyva, beliks nustatyti tokį reikalavimą.

Apie ribojimus renginiams kol kas nekalba

Paklausta, ar nebus siūloma ribojimų renginiams, premjerė nieko konkretaus pasakyti nenorėjo, kad tai „netaptų antraštėmis ir faktu“.

„Tai jau leiskit Vyriausybei priimti tuos sprendimus ir tada juos komunikuoti, nes tada tą pačią Vyriausybę kalsit prie kryžiaus, kad ji viską ne taip komunikuoja“, – sakė ji.

Antradienį paklausta, ką reikėtų daryti, kad nebūtų dar blogiau, premjerė atsakė trumpai – skiepytis.

„Atsakymas labai paprastas – skiepytis ir saugotis“, – teigė ji.

Į klausimą, ar tenkina skiepijimosi tempai, kai per praėjusią parą pirmąją skiepo dozę gavo vos kiek daugiau nei 1 tūkst. žmonių, premjerė teigė, kad tai nėra jos pasitenkinimo klausimas.

Atsiprašau už emocijas.

„Čia yra žmonių suvokimo apie tai, kokia rimta situacija, klausimas. Kiekvieną dieną vėl miršta po keliolika žmonių. Iš tų žmonių absoliučiai didžioji dalis būna neskiepyta. Tai yra vyresnio amžiaus žmonės, kuriems vakcina garantuoja labai stiprią apsaugą. Tą mūsų statistikai parodė grafikais, skaičiais, – antradienį kalbėjo ministrė pirmininkė. – Nežinau, aš tik galiu pacituoti prezidentą Bideną ir paklausti, kokių įrodymų dar kam reikia. Tai žinoma, kad manęs netenkina. Klausimas, ką aš galiu padaryti? Ką aš galiu padaryti, jeigu paštininkas atėjęs į namus su slaugytoju paskiepyti vyresnio žmogaus susiduria su situacija, kai vyresnis žmogus skambina savo vaikams ir vaikai atkalbinėja. Tai ką aš galiu padaryti tų senų žmonių vaikams, kad jie pradėtų saugoti savo tėvus? Atsiprašau už emocijas“.

Lietuvai įžengus į „juodąją“ pandemijos spalvinę zoną, bus svarstoma kai kuriomis sąlygomis grąžinti privalomą kaukų dėvėjimą, patvirtino sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„(Per Vyriausybės posėdį) padiskutuosime apie kaukes, (...) nes kaukės nešiojimas yra labai nesudėtingas dalykas, kurį galima daryti, bet planuojame aptarti, ar visgi nereikėtų rekomendacijos taisyklę, kur mes aktyviai rekomenduojame, kai kuriais atvejais daryti privalomą“, – antradienį žurnalistams Seime sakė A.Dulkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius