2022 11 26

I.Šimonytė Kyjive: Lietuva perspėjo pasaulį, kad Rusija mėgins pakartoti Holodomorą

Lietuva perspėjo pasaulį, kad karą Ukrainoje pradėjusi Rusija mėgins pakartoti Holodomorą, paversdama maistą ginklu, sako premjerė Ingrida Šimonytė, šeštadienį Kyjive dalyvavusi steigiamajame iniciatyvos „Grūdai iš Ukrainos“ (angl. Grain from Ukraine) susitikime.
Ingrida Šimonytė Kyjive
Ingrida Šimonytė Kyjive / Laimos Penek / LRVK nuotr.

Šį susitikimą Holodomoro Ukrainoje atminimo dieną inicijavo šios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis, pranešė Lietuvos vyriausybės spaudos tarnyba.

„Nuo pavasario Lietuva bando perspėti pasaulį, kad Rusija vėl griebsis barbariškos taktikos, naudodama maistą kaip ginklą. Kad grasins pakartoti Holodomorą pažeidžiamiausiose šalyse, siekdama sukelti grėsmę visam pasauliui, jeigu Ukraina nesutiks pasiduoti“, – renginyje kalbėjo Lietuvos premjerė.

„Rusija iš tiesų vogė Ukrainos grūdus, sąmoningai apšaudė jos sandėlius ir blokavo jūros vartus Ukrainos eksportui – ir nors kol kas neįvykdė savo groteskiško plano dar kartą dirbtinai sukelti badą, tačiau gerokai padidino maisto stygių visame pasaulyje. Todėl tai, kad Prezidentas V. Zelenskis šiandien sukvietė mus visus – gyvai ir per nuotolį – į iniciatyvos „Ukrainos grūdai“ aukščiausio lygio steigiamąjį susitikimą, prasminga ir simboliška“, – kalbėjo ji.

Pasak premjerės, ši iniciatyva yra galimybė „padėti paskelbti tragišką Holodomorų istoriją daugybei žmonių pasaulyje, kurie apie ją niekada negirdėję“ ir žodžius „daugiau niekada“ paversti konkrečiais veiksmais.

Ji taip pat pabrėžė, kad nors Juodosios jūros regiono grūdų sandoris labai svarbus siekiant sumažinti spaudimą pasauliniam maisto tiekimui, situacija bus neaiški ir nestabili tol, kol Ukraina atgaus visišką savo žemių ir jūros kontrolę.

„Vienintelis tvarus būdas Rusijos sukeltai maisto tiekimo krizei išspręsti – visiška Ukrainos pergalė. Todėl privalome sparčiau ginkluoti Ukrainą ir teikti visokeriopą paramą, kad padėtume jai išsilaikyti ir laimėti. Taip ne tik nutrauksime Rusijos agresiją, bet ir užtikrinsime, kad ji daugiau niekada negalėtų kelti grėsmės savo kaimynams ir visam pasauliui“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Renginio metu priimta deklaracija, kurioje teigiama, jog badą provokuojančios valstybės, mėginančios paversti maistą privilegija, turi sulaukti griežčiausios pasaulio reakcijos.

Joje pažymima, kad nepaisydama Rusijos vykdomos blokados, Ukraina bendradarbiauja su tarptautiniais partneriais, kad aprūpintų tokias šalis kaip Somalį, Etiopiją, Sudaną ir Jemeną, tęstų grūdų eksportą į Afriką, Aziją, Europą ir Ameriką.

„Maskvos veiksmai nusipelno griežto pasmerkimo ir tie, kurie yra už juos atsakingi, turi būti patraukti atsakomybėn“, – teigiama deklaracijoje.

Deklaracija įsipareigojama kviesti valstybes ir verslus prisidėti prie humanitarinės programos įgyvendinimo finansuojant grūdų gabenimą į Afriką ir Aziją.

„Esame įsitikinę, jog drauge įveiksime Rusijos agresyvaus karo Ukrainoje sukeltos pasaulinės maisto krizės humanitarines ir ekonomines pasekmes“, – teigiama joje.

Holodomoras – 1932–1933 metais sovietų Ukrainoje sukeltas badas, įvairiais skaičiavimais, pražudęs 7–10 mln. ukrainiečių. Daugiau kaip dvi dešimtys pasaulio valstybių šį badmetį pripažino genocidu, kurį vykdė Josifas Stalinas, norėjęs išlaikyti Ukrainą savo kontrolėje.

Tai nebuvo pirmasis badmetis, kurį patyrė Ukraina. 1921–1923 metais badas nusinešė apie 900 tūkst. ukrainiečių gyvybių ir maždaug 1 mln. negimusių vaikų. Dar vieną badmetį Ukraina patyrė 1946–1947 metais, per jį šalis neteko maždaug 700 tūkst. gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius