-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 22 /20:57

I.Šimonytė: papildomai perkamos vakcinos kainuos keliais eurais brangiau nei rezervuotos anksčiau

Premjerė Ingrida Šimonytė po antradienio vakarą vykusio iš anksto nenumatyto Vyriausybės pasitarimo, kuriame spręstas klausimas dėl papildomo kiekio vakcinų nuo koronaviruso įsigijimo, sakė, kad dabar užsakomos papildomos vakcinos kainuos brangiau nei jau rezervuotos iš to paties gamintojo. Pasak Vyriausybės vadovės, vakcinos galės būti pritaikytos prie COVID-19 mutacijos.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Europos Komisija pasiūlė įsigyti papildomus vakcinos kiekius iš „Biotech Pfizer“. Papildomai siūloma įsigyti 0,6 mln. dozių.

Pasak I.Šimonytės, pagal vakcinų sutartis su įvairiais gamintojais Lietuva turėtų gauti apie 7 mln. dozių. Ji sakė, kad, jei optimistiniu scenarijumi galėjome tikėtis gana didelio kiekio vakcinų 2021 metais, dabar tie lūkesčiai yra gerokai labiau migloti.

„Tai reiškia, kad didelė dalis to kiekio tiesiog stumiasi į vėlesnius metus, į 2022 metus. „Pfizer“ yra baigta tiekti, ji yra registruota Europos Sąjungoje šią savaitę, mes pradedame vakcinavimą. Ir todėl, įvertinus, kad čia toks žvirblis rankoje tikrai, o ne briedis girioje, ir mes vakcinavimą norėtume spartinti kaip įmanoma labiau 2021 metais tam, kad kuo greičiau baigtųsi visi karantinai, apribojimai ir kiti panašūs nepatogūs dalykai, gavę šitą pasiūlymą priėmėme tokį sprendimą, kad verta rezervuoti“, – Seime žurnalistams sakė premjerė.

Panašius sprendimus, Vyriausybės žiniomis, priima ir kitos šalys.

Papildomas kiekis vakcinų iš „Biotech Pfizer“ bus perkamas kiek brangiau nei anksčiau rezervuotos šios kompanijos vakcinos.

„Tas skirtumas yra keletas eurų per vakciną. Kadangi nėra Komisijos nuolaidos, jeigu galima sakyti, kuri yra taikomi europinei pagrindinei daliai. Tikrai skirtumas nėra didelis, čia kalbame apie kelis eurus. Ta kaina yra vienoda visoms valstybėms narėms“, – nurodė I.Šimonytė.

Šios vakcinos Lietuvą galėtų pasiekti 3-4 kitų metų ketvirtį.

Anot I.Šimonytės, vienas šių vakcinų privalumų tas, kad jas gana greitai galima pritaikyti, jeigu būtų poreikis tai daryti dėl COVID-19 mutacijos.

„Man atrodo, šiandien įmonės vadovas kaip tik viešai pasakė, kad tai būtų savaičių klausimas tiesiog vakciną pritaikyti, jeigu būtų toks poreikis, jeigu paaiškėtų, kad yra kažkoks atsparumas“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Su papildomai perkamomis vakcinomis būtų galima paskiepyti apie 300 tūkst. žmonių.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, kaip skelbia BNS, teigė, kad EK papildomo kiekio vakcinos rezervaciją pasiūlė visoms bendrijos valstybėms.

Lietuvai, anot ministro, tenka 616 tūkst. vakcinos dozių.

„Visoms šalims jos tenka lygiomis sąlygomis, pro rata principu pagal išankstines pirkimo sutartis“, – teigė A.Dulkys.

Jo teigimu, papildomas vakcinos kiekis padėtų „užtikrinti visuomenės apsaugą nuo užsikrėtimo, savalaikį rizikos grupės asmenų skiepijimą“.

A.Dulkys taip pat tvirtino, kad šalys turi apsispręsti per 24 valandas, tarp teigiamą sprendimą priėmusių šalių yra ir Latvija.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gytis Andrulionis per pasitarimą teigė, kad su papildomai perkamomis vakcinomis būtų galima paskiepyti apie 300 tūkst. žmonių.

„Atitinkamai dvi dozės vienam asmeniui – reikia dalyti iš dviejų ir gausime vakcinuojamų žmonių skaičių“, – sakė G. Andrulionis.

Jis pabrėžė, kad papildomų vakcinų įsigijimo nauda yra neabejotina.

Anksčiau antradienį I.Šimonytė žurnalistams sakė, kad pirmoji partija vakcinų nuo COVID-19 Lietuvą pasieks dar šią savaitę.

Kiek vakcinų atkeliaus vėliau, Vyriausybės vadovė atsakyti negalėjo – esą viskas keičiasi kaip kare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius