Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 06 27 /12:33

I.Šimonytė: patvirtinimas dėl brigados parodė, kad reikia ginti savo interesus

Berlyno patvirtinimas apie pasirengimą Lietuvoje nuolat dislokuoti karių brigadą parodė, jog svarbu ginti savo interesus, sako premjerė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Mes visada sakėme, kad mes esame pasirengę parengti infrastruktūrą tam, kad galėtumėme priimti visą brigadą ir tą darysime nepaisant vykstančių derybų“, – Seime antradienį kalbėjo ministrė pirmininkė.

„Mus čia kritikavo kai kas, kad mes labai griežtai užsimojome, kad gal taip negražu, gal taip negalima, gal negalima savo interesų ginti. Bet akivaizdu, kad savo interesus ginti ne tik galima, bet reikia“, – pažymėjo ji.

Lietuvos ir Vokietijos vadovai pernai sutarė dėl Lietuvos gynybai skirtos vokiečių brigados.

Vėliau paaiškėjo, kad šalių pozicijos skiriasi – Vilnius siekė, kad šis karinis vienetas šalyje būtų dislokuotas nuolat, o Berlynas manė, jog dalis pajėgų turi būti Lietuvoje, o dalis – Vokietijoje.

Šiuo klausimu ypač aktyvus buvo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, viešai spaudęs Berlyną ir netgi tvirtinęs, jog galbūt Vokietija gailisi davusi tokį įsipareigojimą. Tokią retoriką kritikavo šalies vadovas Gitanas Nausėda, opozicinės partijos.

Galiausiai pirmadienį Lietuvoje apsilankęs Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius paskelbė, jog jo šalis yra pasirengusi Lietuvoje nuolat dislokuoti karių brigadą, jeigu Lietuva parengs tam reikalingą infrastruktūrą ir tai nesikirs su kitais NATO planais.

Vilnius brigados buvimo siekia 2026-aisiais.

„Būsiu laiminga, jeigu bus greičiau. Darysime viską, kad taip greitai, kaip įmanoma. Bet tai yra, na, vis dėlto šiek tiek sudėtingesnis projektas negu tvora, aptvėrusi Lietuvą nuo Baltarusijos pastangų pažeidinėti Lietuvos Respublikos sienas“, – sakė premjerė, turėdama galvoje barjerą, kurį šalis įrengė siekdama apsisaugoti nuo neteisėtos migracijos iš kaimyninės Baltarusijos.

„Akivaizdu, kad infrastruktūros kūrimas bus procesas, yra procesas, nes ta infrastruktūra yra kuriama, ir ji neatsiras nei per naktį, nei per mėnesį. Bet tikrai tai yra vienas iš aukščiausių Vyriausybės prioritetų, ir bus daroma viskas, kad ji atsirastų etapais, bet kaip įmanoma greičiau“, – kalbėjo premjerė.

Anot I.Šimonytės, didžioji dalis darbų vyksta, kaip suplanuota. Ji taip pat pažymėjo, jog iki kitų metų pabaigos tikimaisi pabaigti infrastruktūros darbus Rūdininkų poligone.

Rūdininkuose ilgainiui turėtų atsirasti infrastruktūra 3 tūkst. karių apgyvendinti, įvairios karinės technikos aikštelės ir parkai, valgykla, sporto ir laisvalaikio kompleksas, šaudmenų, sprogmenų sandėliai.

Lietuvos kariuomenė yra nurodžiusi, kad visiškai įrengti poligonui ir kelių infrastruktūrai reikės 260 mln. eurų.

Seimas Rūdninkų poligoną yra pripažinęs ypatingos svarbos objektu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius