Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 25

I.Šimonytė: situacijos gerėjimą lėtina didesnis mobilumas, viruso atmainos

Sulėtėjusį epidemiologinės situacijos gerėjimą galėjo lemti didesnis gyventojų mobilumas, Lietuvoje rasta britiškoji koronaviruso atmaina, sako premjerė Ingrida Šimonytė.
Smulkus verslas išreiškė protestą draudimui dirbti - ties rotuše Klaipėdoje paliko juodą kryžių
Policija / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Paprasčiausia sąsaja yra ta, kad praėjusį pirmadienį buvo atverta dalis paslaugų ir taip pat dalis prekybos ne maisto prekėmis vietų, mažesnių parduotuvių. Ir labai aiškiai matėme nuo pat pirmos dienos smarkiai išaugusį žmonių mobilumą“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministrė pirmininkė.

Pasak jos, mobilumas šiuo metu iš esmės yra grįžęs į prieššventinį lygį, o išaugęs kontaktų skaičius sudaro sąlygas virusui plisti.

„Galima daryti prielaidą iš mobilumo duomenų, kad tie kontaktai tikrai yra suintensyvėję“, – pastebėjo ji.

Trečiadienio vakarą taip pat pranešta apie Lietuvoje aptiktus britiškosios koronaviruso atmainos atvejus. Tai, pasak I.Šimonytės, taip pat gali lemti sustojusį atvejų mažėjimą.

Artimiausiu metu, pasak jos, laukiama daugiau duomenų, kad būtų galima įvertinti, ar ši atmaina išplito tik konkrečiose vietovėse, ar „galime kalbėti apie platesnį paplitimą per šalies teritoriją“

„Dabar turbūt pagrindinis klausimas yra, kur link judės trajektorija: ar mums pavyks ją tokią prispaustą, bet stabilią išlaikyti ir galbūt pradėti testavimo priemonėmis mažinti, ar pamatysime vėl kažkokį atšokimą, kas, žinoma, nebūtų labai gera žinia“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Ji sakė daug vilčių dedanti į testavimo apimčių plėtimą. Pasak I.Šimonytės, kitą savaitę Lietuvą turėtų pasiekti antigenų testai, taip pat baigiama ruošti tvarka dėl kaupinių testavimo, leidžiančio efektyviai ištirti didelius kolektyvus.

„Sveikatos ministras išplėtė profilaktinių testavimą. (...) Į PGR testavimą įtraukėme į sąrašą tokias dideles gana grupes žmonių, kurie turi potencialiai kontaktą su kitais žmonėmis ir bandysime šiais metodais, jeigu tai pasiteisins, jau toliau truputėlį kūrybiškiau žiūrėti į situaciją ir apribojimų keitimą“, – sakė ministrė pirmininkė.

Ketvirtadienį įsigaliojo karantino pakeitimai, leidžiantys nebedėvėti veido kaukių lauke, taip pat neliko judėjimo draudimų tarp didmiesčių ir juos supančių žiedinių savivaldybių.

Vyriausybės priimti pakeitimai numato, kad nuo šiol bus galima nedėvėti kaukių atvirose vietose, kai tarp žmonių išlaikomas bent dviejų metrų atstumas. Kaukių dėvėjimo uždarose vietose reikalavimai nesikeičia.

Vyriausybė trečiadienį pratęsė judėjimo tarp savivaldybių ribojimą iki kovo 15-osios, kartu panaikindama šiuos ribojimus gyvenantiems besiribojančiose Alytaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Šiaulių miesto ir rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse.

Premjerė Ingrida Šimonytė išvakarėse informavo, kad šie Vyriausybės pakeitimai įsigalioja nuo ketvirtadienio, tuo metu anksčiau svarstyti galimi atlaisvinimai, pavyzdžiui, dėl kultūros įstaigų ar kai kurių didesnių parduotuvių atvėrimo, anot jos, bus priimti tik ėmus gerėti epidemiologinei situacijai.

Karantinas dėl koronaviruso pandemijos Lietuvoje pratęstas iki kovo pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius