Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 15

I.Šimonytė su Danijos ir Norvegijos kolegėmis aptarė COVID-19 situaciją, šalių santykius

Premjerė Ingrida Šimonytė su Danijos ir Norvegijos premjerėmis penktadienį nuotoliniu būdu aptarė COVID-19 situaciją ir vakcinavimą.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak I. Šimonytės, pokalbyje su Danijos ministre pirmininke Mette Frederiksen ji daugiausia dėmesio skyrė kovai su pandemija ir skiepijimo procesui.

„Sutarėme dalytis viruso plitimo valdymo patirtimi ir tęsti visų valstybių narių bei Europos Sąjungos institucijų bendradarbiavimą, siekiant kuo greičiau paskiepyti kuo daugiau europiečių“, – sakė premjerė.

Šiemet sukankant 30 metų nuo Lietuvos ir Danijos diplomatinių santykių atkūrimo ir 100 metų nuo jų užmezgimo, abi Vyriausybių vadovės sutarė, kad tai – graži proga paminėti ir susitikti, kai tik leis galimybės.

Pasak Vyriausybės, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, Danijos suteikta parama Lietuvai buvo didžiausia ir svariai prisidėjo prie Lietuvos narystės NATO ir Europos Sąjungoje siekių įgyvendinimo, gausių Danijos investicijų atėjimo į Lietuvą, toliau vyksta sklandus šalių bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityse.

„Danija kartu su kitomis Šiaurės Europos valstybėmis tebėra svarbiausia Lietuvos partnerė Baltijos jūros regione“, – sakė I.Šimonytė.

Vėlesniame pokalbyje su Norvegijos premjere Erna Solberg I.Šimonytė taip pat aptarė kovos su COVID pandemija eigą, dvišalio bendradarbiavimo ir bendradarbiavimo tarp Šiaurės ir Baltijos aštuoneto šalių (NB8) darbotvarkę bei perspektyvas.

„Teikiame ypatingą reikšmę Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimui, nes suartėjimas visose srityse – mūsų strateginis interesas. Tvirtai sutariame, kad saugumo, hibridinės ir kibernetinės grėsmės – bendros visame regione“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Konstatuota, kad Lietuva ir Norvegija yra glaudžios NATO sąjungininkės, kurias vienija turininga darbotvarkė saugumo ir gynybos, energetikos, ekonominio bendradarbiavimo srityse.

Pasak Vyriausybės, Lietuva vertina Norvegijos indėlį į regioninį saugumą, t. y. dislokuotus karius tarptautiniame batalione Rukloje, dalyvavimą NATO oro policijos misijose, svarbiausiuose Lietuvos kariuomenės modernizavimo projektuose.

Pranešime nurodoma, kad premjerės taip pat apsikeitė nuomonėmis dėl tolimesnės paramos Baltarusijos pilietinei visuomenei svarbos.

Kalbantis apie COVID-19 valdymo priemones ir situaciją, abi pusės akcentavo, kad svarbu sustiprinti šalių bendras pastangas kovojant su dezinformacija apie vakcinos saugumą ir veiksmingumą, būtina teikti piliečiams aiškią, skaidrią ir išsamią informaciją.

Pasak Vyriausybės, tiek Danija, Tiek Norvegija „yra bendramintės dėl paramos Rytų partnerėms ir, vertinant Rusijos agresiją“. Europos Sąjungai nepriklausanti Norvegija yra prisijungusi prie ES sankcijų šiai Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius