Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2016 11 24

Į švietimo ir mokslo ministres siūloma Jurgita Petrauskienė: aukštųjų mokyklų gali sumažėti

Švietimo ir mokslo ministre siūloma Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) direktorė Jurgita Petrauskienė kol kas negali konkrečiai įvardinti, kokios pertvarkos laukia švietimo sistemos, tik pabrėžia, kad jos – būtinos. Apie būtinybę mažinti aukštųjų mokyklų skaičių ne kartą kalbėjusi J.Petrauskienė neslepia, kad per kadenciją jų gali sumažėti.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė

Ketvirtadienį paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis viešai pristatė kandidatų į ministrus pavardes, o šie stojo į eilę pasikalbėti su kandidatūras vertinančia prezidente Dalia Grybauskaite.

Ketvirtadienį prezidentūroje numatytas ir MOSTA vadovės susitikimas su prezidente.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Apie svarbiausias švietimo sistemos pertvarkas su 15min kalbėjusi 41 metų J.Petrauskienė kol kas negalėjo įvardinti nieko konkretaus. Pasak jos, tikslai bus įvardinti ir sudėlioti rašant Vyriausybės programą.

– Gal galėtumėte įvardinti svarbiausius darbus, kurių imtumėtės tapusi švietimo ir mokslo ministre?

– Manau, kad dar dėlioti yra per anksti, dar Vyriausybės programa bus tikslinama ir rengiama. Bet kalbant apie principines nuostatas, turėtų būti patikslinta, kaip jas realizuoti. Žinoma, reikia permainų, reikia pertvarkų švietimo sistemoje. Tiek galėčiau trumpai pasakyti.

– Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pasisako už krepšelių sistemos panaikinimą, kaip į tai žiūrite jūs?

– Išties, kaip ir minėjau, permainos, pertvarkos yra reikalingos, taip pat ir susijusios su finansavimo modelio tobulinimu, tiek su kokybės užtikrinimu, tinklo pertvarka. Manyčiau, kad turi būti rasti sprendimai, kad užtikrintų švietimo kokybę.

– Jūs pasisakote už tai, kad universitetų būtų mažiau. Ar žadate realizuoti šį savo požiūrį būdama ministrė?

– Žinoma, kad tinklo pertvarka, ji yra reikalinga. Tai labai sudėtingas procesas, reikia rasti protingus, išmintingus sprendimus, kaip rasti tos sinergijos, kuri turėtų atsirasti tarp aukštųjų mokyklų, kad jos galėtų nešti kokybę. Manau, kad tai yra neišvengiama ir tai yra tie pokyčiai, apie kuriuos turime kalbėti.

– Jūs turite omenyje, kad tikrai sumažėtų tas skaičius per jūsų kadenciją?

– Manau, taip.

– O kaip, jūsų manymu, reikėtų keisti mokytojų darbo apmokėjimą? Ar jis turėtų priklausyti nuo krūvio – kaip dabar, o galbūt turėtų būti fiksuota alga?

– Manau, kad reikia ieškoti modelio. Tačiau kas vienareikšmiškai svarbu – kad mokytojo profesija turi atgauti prestižą. Mokytojus turi rengti kitos aukštosios mokyklos, mokytojai turėtų gauti deramą atlyginimą, jais turėtų siekti tapti geriausi studentai, nes mokytojai augina mūsų vaikus ir rengia jaunąją kartą. Manau, kad tai yra vienas iš didelių skaudulių dabartinėje sistemoje.

– Ar seniai sulaukėte S.Skvernelio pasiūlymo, ilgai jį svarstėte?

– Be jokios abejonės, tai yra sudėtingas sprendimas, tai yra didžiulė atsakomybė. Buvau su ponu S.Skverneliu susitikusi, aptarėme pagrindines nuostatas, vienodai sutariame, kad pokyčiai švietimo srityje yra reikalingi, švietimas deklaruojamas kaip prioritetinė sritis. Tikėsimės, kad taip ir bus.

– S.Skvernelis yra išsakęs nuostatą, jog būtina stengtis išsaugoti visas mokyklas ir finansuoti reikia net tas, kurias lanko labai mažai vaikų. Kokia jūsų nuomonė?

– Manau, kad reikia detalesnių pokalbių ir ieškoti detalesnių modelių. Nėra vieno teisingo sprendimo. Pertvarkos yra reikalingos tam, kad užtikrintiume tiek prieinamumą kaimiškose vietovėse, tiek kokybę. Nenorėčiau detaliai komentuoti visų darbų, turės būti parengta Vyriausybės programa, turės būti parengti planai, tada ir galėsime juos aptarti, kokie mechanizmai tuos pokyčius galėtų realizuoti sėkmingiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius