-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 20 /16:53

Į „valstiečių“ kvietimą susitikti I.Šimonytė atsakė kandžiu laišku, G.Nausėda ateis

Kandidatė prezidento rinkimuose Ingrida Šimonytė neturi laiko apsilankyti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos posėdyje. Ji savo požiūrį į partijai rūpimus klausimus išdėstė raštu. Kitas kandidatas Gitanas Nausėda su „valstiečiais“ sutarė susitikti trečiadienį.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LVŽS taryba penktadienį nutarė, kad partija tik po abiejų kandidatų apsilankymo frakcijos posėdyje gali nuspręsti, kurį kandidatą remti antrajame prezidento rinkimų ture.

Tačiau I.Šimonytė teigia neturinti laiko apsilankyti valdančiosios partijos frakcijos posėdyje.

„Labai dėkoju už kvietimą apsilankyti jūsų frakcijoje ir pristatyti savo požiūrį į įvairius svarbius Lietuvai klausimus. Kadangi ši savaitė yra paskutinė iki II rinkimų turo, visą turimą laiką esu suplanavusi ir paskyrusi kampanijos priemonėms. Tad jūsų siūlomu metu apsilankyti Jūsų frakcijoje neturiu galimybės, kadangi būsiu išvykusi iš Vilniaus.

Visgi nemanau, kad partija ar jos frakcija yra įgaliota remtis šiais balsais kaip kažkokio derybinio paketo dalimi.

Kiekvienas balsas yra svarbus ir reikšmingas, ir už jūsų partijos remiamą kandidatą I ture savo balsus atidavė išties daug žmonių. Visgi nemanau, kad partija ar jos frakcija yra įgaliota remtis šiais balsais kaip kažkokio derybinio paketo dalimi. Esu tikra, kad už Saulių Skvernelį balsus atidavę rinkėjai patys pasirinks sau tinkamesnį kandidatą II ture“, – laiške „valstiečiams“ rašo I.Šimonytė.

Be to, ji tikina, kad yra susipažinusi su partijos lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimais tiek prieš pirmąjį rinkimų turą, tiek ir po jo.

„Prieš rinkimus jis teigė, kad ir Šimonytė, ir Nausėda yra konservatorių kandidatai, todėl už juos balsuoti valstiečiai negali. Po pirmo rinkimų turo jis pabrėžė, kad tikrai nebalsuos už Šimonytę. Tad yra gana keista po šių frakcijos ir partijos vadovo pareiškimų kviesti mane aptarti pozicijų ir galimai paramai. Visgi matau reikalą patikinti frakciją, kad jokie p. R.Karbauskio išankstiniai pareiškimai netrukdys man ateityje diskutuoti tais klausimais, kuriais diskusijos tarp Seimo ir Prezidento yra būtinos“, – dėsto kandidatė.

Tuo tarpu G.Nausėda su LVŽS frakcija Seime susitarė susitikti trečiadienį ryte. Tą pačią dieną G.Nausėda Seime susitiks su Socialdemokratų partijos frakcija, kuri jau pranešė neremsianti nė vieno kandidato.

I.Šimonytės laiške – kritika LVŽS

Kartu su kvietimu į frakcijos posėdį LVŽS išdėstė ir temas, kuriomis jiems svarbi būsimo prezidento nuomonė.

Tačiau I.Šimonytė tikino, kad jos atsakymai „valstiečiams“ ir šiaip žinomi.

„Jums neabejotinai žinoma, kad dėl daugumos iš jūsų sąraše išdėstytų nuostatų ne tik, kad esu, bet ir visada buvau pasirengusi diskutuoti, o noro diskusijai veikiau galima buvo pasigesti iš jūsų pusės. Didelės apimties ir artimiausiems dešimtmečiams turėsiančios įtaką reformos negali būti svarstomos ir priimamos tik ypatingos skubos tvarka, neieškant platesnio sutarimo. Tai neseniai konstatavo ir Konstitucinis Teismas“, – valdantiesiems įgėlė kandidatė.

Noro diskusijai veikiau galima buvo pasigesti iš jūsų pusės.

Ji taip pat tvirtina esą būtų itin sudėtinga prikišti, jog jai nerūpi viešojo sektoriaus padėtis. „Niekas geriau už mane nežino, kokias skausmingas pasekmes sukelia bandymas ignoruoti ilgamečius neatitikimus tarp įsipareigojimo finansuoti vieną ar kitą sritį ir drąsos įvardinti tokio įsipareigojimo kainą“, – teigia ji, tačiau priduria, kad patiems „valstiečiams“ pirmiausia derėtų surasti sutarimą savo viduje.

„Keista reikalauti iš prezidento pastangų siekiant socialinių išlaidų ir BVP santykio, artimo ES vidurkiui, kai jūsų pačių sudaryta Vyriausybė savo Stabilumo programoje neprognozuoja tokio padidėjimo, o priešingai, įvertinus vyresnio amžiaus žmonių dalies visuomenėje perspektyvas – prognozuoja dar ir santykinį jų mažėjimą. Joks prezidentas negali sukurti išteklių tokiam socialinių išlaidų padidinimui, jeigu Vyriausybė pasisako už mokesčių mažinimą ir pati prognozuoja, kad nepaisant jos itin ambicingai atrodančių kovos su šešėline ekonomika tikslų, mokesčių pajamų santykis su BVP 2022 metais tik kiek viršys 31 procentą BVP“, – rašo ji.

I.Šimonytė tvirtina, kad yra pasirengusi telkti politines jėgas solidžiai diskutuoti apie socialinės sutarties apimtis.

Tarp rinkiminės LVŽS programos ir pastarojo laikotarpio veiksmų bei deklaruojamų tikslų esama esminio neatitikimo.

„Jūsų nuomonė, be abejonės, man labai svarbi. Tačiau tai jūsų politinė jėga, visų pirma, turėtų tą nuomonę aiškiai apsibrėžti, nes tarp rinkiminės LVŽS programos ir pastarojo laikotarpio veiksmų bei deklaruojamų tikslų esama esminio neatitikimo“, – duria kandidatė.

Kalbant apie kovą su korupcija ir teisingumo sistemos stiprinimą, I.Šimonytė pabrėžia, kad jos nevedžiojo ir nevedžios už rankos neaiškūs tarpininkai ir ji pati pas tokius nevaikšto ir nevaikščios.

„Taip pat neprašysiu ir nepriimsiu politinės paramos iš korupcija įtariamų asmenų bei tų, kurie turi didelių reputacinių problemų. Turiu tvirtą politinį stuburą ir nebijau atsiriboti nuo tų, kurie bando valdyti valstybę iš galinės sėdynės. Tad įvairios geriausią Vakarų valstybių praktiką atitinkančios iniciatyvos, kurios stiprina Lietuvos atsparumą korupcijai bei nepotizmui, neteisėtai ar nesubalansuotai atskirų interesų grupių įtakai, užkardo neteisėtą praturtėjimą, piktnaudžiavimą tarnybine, rinkos ar kita padėtimi, turi būti svarstomos. Tačiau, mano nuomone, pati svarbiausia yra viso politinio elito demonstruojama absoliuti nepakantumo korupcijai kultūra ir aukšti reikalavimai pirmiausia sau“, – teigiama laiške „valstiečiams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius