Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 04

Idėja Vilniui: sostinė neturėtų diskriminuoti nuogalių – reikia nudistų paplūdimio

Vilnius turi devynis oficialius miesto paplūdimius, kurie prižiūrimi, juos stebi gelbėtojai. Tačiau nė viename iš jų nėra nudistų zonos ar atskiro pliažo jiems. Tai gali pasikeisti, kadangi sostinės tarybos nariai jau sulaukė gyventojų pastabų dėl tokios diskriminacijos.
Nudistų pliažas
Nudistų pliažas / 15min nuotr.

Kaip 15min sakė Vilniaus tarybos Laisvės partijos frakcijos atstovas Vincas Jurgutis, jį pasiekė laiškas, kuriame vilnietė Greta klausia, kodėl sostinė diskriminuoja dalį Vilniaus gyventojų.

Diskriminacija?

„Norėjau paklausti, kodėl yra diskriminuojami Vilniaus miesto gyventojai ir nėra suteikiamos lygios teisės degintis be maudymosi kostiumėlių ar glaudžių bent vienoje miesto vietoje ar prie Neries, ar prie kokio ežero? Kituose vakarų Europos miestuose, pvz., Berlyne, Paryžiuje ir kitur nėra miesto gyventojai diskriminuojami ir yra suteikiamos lygios teisės visiems miesto gyventojams, kur žmonės gali degintis be rūbų.

Tad noriu paklausti ir paprašyti, kada įrengsite oficialų nudistų paplūdimį Vilniaus mieste?“ – toks laiškas pasiekė tarybos narį.

Laišką parašiusios vilnietės teigimu, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patvirtinta higienos norma „Paplūdimiai ir jų maudyklų kokybė“, nuo šiol savivaldybės sprendžia, ar įrengti nudistų zonas (paplūdimius) ir kitus su paplūdimių administravimu susijusius klausimus.

Jeigu yra poreikis – reikia

„Aš galvočiau, jeigu žmonėms yra poreikis – žinoma, kodėl gi ne, reikia padaryti. Tik pirmas mano klausimas buvo pasiūlymo autorei, kur galima būtų tokį paplūdimį, kad ta vieta būtų tinkama, niekas netrikdytų žmonių, kurie ten norės lankytis“, – sakė V.Jurgutis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vincas Jurgutis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vincas Jurgutis

Jo teigimu, Vilnius – ypatingas miestas, nes jame yra ežerų su paplūdimiais, kai kituose šalyse tokius pasiektum iš sostinės tik per valandą ar kelias. „Todėl tikrai galėtume atrasti ir tokią vietą“, – įsitikinęs tarybos narys.

Ar tai būtų visiškai nauja vieta, ar būtų pritaikytas kuris nors ir įrengtų paplūdimių, V.Jurgutis spėlioti nedrįso. Esą dabartiniuose paplūdimiuose lankytojų tikrai netrūksta, todėl iš jų atimti kažkurią poilsiavietę prie vandens nesinorėtų. „Aš esu matęs Kijeve, prie upės vienas iš paplūdimių yra nudistų, nedidelėje salelėje. Kodėl gi ne? Jeigu tik yra norinčių, galėtų tai atsirasti“, – sakė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai prie Salotės ežero
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Poilsiautojai prie Salotės ežero

Vilniaus savivaldybės atstovų teigimu, toks klausimas iki šiol svarstomas nebuvo.

Kad nereiktų slapstytis

Laišką tarybos nariui parašiusi Greta 15min sakė, kad visuomenės dalis norėtų praleisti laisvalaikį gamtoje be drabužių, kad ir po darbų, specialiai neplanuojant išvykos prie jūros (pvz., vien Klaipėdoje yra 2 oficialūs nudistų paplūdimiai – Giruliuose ir Smiltynėje), kaip dabar renkasi nuogų maudynių mėgėjai.

„Oficialus nudistų paplūdimys suteiktų saugumo, nes norint pasideginti nereikėtų bristi į kokius apleistus žolynus ar rinktis mažiau saugią vietą maudynėms, ar išgyventi, kad kažkas užklups ir iškvies policiją už viešosios tvarkos pažeidimą. Nudistų bendruomenė auga, taip pat turistams iš gilesnes nudizmo tradicijas turinčių šalių būtų paskata aplankyti Vilnių ir čia užtrukti.

Nudistų paplūdimys Vilniuje – tai vieta, kur ramiai ir legaliai gali rinktis vietinių nudistų bendruomenė bei kuri padėtų atkreipti dėmesį į Vilnių kaip atvirą, įvairų, žaismingą ir tolerantišką miestą“, – įsitikinusi vilnietė.

Oficialus nudistų paplūdimys suteiktų saugumo, nereikėtų išgyventi, kad kažkas užklups ir iškvies policiją.

Anot Gretos, natūralu, kad žmonės ieško vietų tokiam poilsiui ir prie didžiųjų miestų, ne tik prie jūros, tad neoficialus toks paplūdimys, pasak jos, seniai egzistuoja ir prie Vilniaus – Trakuose prie Akmenos ežero. Šiltą šeštadienį ar sekmadienį čia susirenka po kelis šimtus žmonių.

„Besiplečiant tokiam poreikiui, bręsta laikas tokius paplūdimius ištraukti iš subkultūros pakraščio ir surasti įteisintas vietas mieste. Daugumos Europos miestų pavyzdys įkvepia, kad tokios vietos sėkmingai gyvuoja, yra lengvai pasiekiamos ne tik nuolatiniams gyventojams, bet ir miesto svečiams. Atsakymas, kodėl reikėtų tokio paplūdimio, galėtų būti labai paprastas: jeigu nudistų paplūdimiai reikalingi ir gausiai lankomi Klaipėdoje, Palangoje, Šventojoje, Neringoje, tai jis dar reikalingesnis sostinėje Vilniuje, kur gyvena žymiai daugiau gyventojų negu kurortuose net sezono metu. Vilniečiai neturi galimybės kas vakarą, kas savaitgalį ar užėjus karštiems orams kaskart nulėkti į pajūrį“, – kalbėjo Greta.

123rf.com nuotr./Nudistų paplūdimys
123rf.com nuotr./Nudistų paplūdimys

Paklausta apie galimą vietą tokiam paplūdimiui, ji paminėjo, kad Vilniuje nudistų paplūdimys turėtų būti lengvai pasiekiamas viešuoju transportu arba dviračiu.

„Tai galėtų būti Tapelių ar Balžio ežeras arba kažkur prie Neries galima rasti nuošalesnę įlanką, arba erdvę už II Valakampių paplūdimio padaryti nudistų. Viskas, ko reikia – minimalios užtvaros nuo smalsuolių akių. Uždangos įgyvendinimo būdai priklauso nuo konkrečios vietos“, – sakė vilnietė.

Paplūdimių yra, bet ne Vilniuje

Vilniaus nudistų klubas savo svetainėje skelbia, kad Lietuvoje yra ne viena vieta, skirta būtent nudistams arba bent jau draugiška jiems. Arčiausiai Vilniaus – Trakuose: „Neoficialus ir neprižiūrimas, tačiau daugeliui Vilniaus apylinkių nudistų žinomas paplūdimys pievoje prie Akmenos ežero.“

Nudistų paplūdimį turi ir Kaunas: „Labai neoficialus ir neperpildytas kai kurių Kauno nudistų žinomas ir lankomas nedidelis paplūdimys Nemuno pakrantėje. Jokių ženklų ir jokios infrastruktūros. Bet niekas ir netrukdo.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nudistų ir moterų paplūdimio ženklas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nudistų ir moterų paplūdimio ženklas

Oficialių nudistų paplūdimių esama pajūryje. Vienas iš jų – Nidoje, kitas Smiltynėje, taip pat Giruliuose, Palangoje ir Šventojoje.

Vilniaus savivaldybės bendrovė „Grinda“ šiuo metu prižiūri devynis sostinės paplūdimius: Valakampių I, Valakampių II, Žirmūnų, Salotės ir Balsio (Žaliųjų ežerų), nuo 2018 m. – Balžio I, Balžio II bei Tapelių I ir Tapelių II paplūdimius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius