Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2010 02 17

Iki kovo Europos lyčių lygybės institutas iš Briuselio baigs kraustytis į Vilnių

Iki kovo 1 dienos Briuselyje turėtų būti uždarytos laikinosios Europos lyčių lygybės instituto patalpos ir ši Europos Sąjungos (ES) institucija turėtų galutinai įsikurti Lietuvos sostinėje.
Sekmadienį Briuselio „Mažosios Europos“ parke iškilmingai atidengtas „Baltijos kelio“ maketas.
Briuselis / Girmos Anuškevičiūtės nuotr.
Temos: 2 Lytis Briuselis

„Nuo kovo 1 dienos uždarome laikinas patalpas Briuselyje ir persikeliame į Vilnių“, – sakė instituto direktorė Virginija Langbakk, praėjusią savaitę įstaigos veiklą pristačiusi Seimo Europos reikalų komitete.

Anot jos, šiuo metu Briuselyje vyksta pokalbiai su potencialiais instituto darbuotojais, o Vilniuje sprendžiami techniniai klausimai.
 
Šiuo metu Europos lyčių lygybės institute dirba 11 žmonių iš Lenkijos, Latvijos, Rumunijos, Belgijos, Italijos. Įdarbinti ir keli lietuviai. Pasak V.Langbakk, daugiausia norinčiųjų dirbti Vilniuje įsikūrusiame institute – iš Italijos ir Ispanijos.

Šiemet iš viso planuojama įdarbinti 31 žmogų – toks skaičius numatytas Europos Komisijos patvirtintame plane.

Tam, kad atvykėliams būtų lengviau įsikurti Lietuvoje, instituto vadovė derasi su Lietuvos valdžia dėl to, kad būtų kompensuotas pridėtinės vertės mokestis jiems įsigyjant įvairių prekių.Tai labai didelė reklama šaliai, čia atvažiuos aukšto lygio specialistai, Lietuvos specialistai gali turėti platesnius ryšius.

Juoba kad mūsų šalyje dirbsiantiems ES pareigūnams atlyginimas bus maždaug ketvirtadaliu mažesnis nei būtų jiems dirbant, pavyzdžiui, Briuselyje. „Kažkodėl Lietuvai taikomas mažesnis koeficientas“, – sakė V.Langbakk.

Lietuva – viena iš trijų ES naujokių, kur įsteigta nuolatinė Bendrijos institucijos būstinė.
„Šalies įvaizdis iškart visoje Europoje stiprinamas, pripažįstamas šalies potencialas. Tai labai didelė reklama šaliai, čia atvažiuos aukšto lygio specialistai, Lietuvos specialistai gali turėti platesnius ryšius“, – Europos lyčių lygybės instituto įsikūrimo Vilniuje privalumus vardijo V.Langbakk.

Praėjusių metų gruodį įvyko iškilmingos instituto įkurtuvės sostinės Švitrigailos gatvėje esančiame Naujamiesčio verslo centre.

Europos lyčių lygybės institutas analizuos lyčių lygybės padėtį ES šalyse narėse ir teiks siūlymus, kaip užtikrinti vyrų ir moterų lygybę.

Instituto biudžetas 2007–2013 metais yra 52,5 mln. eurų (181 mln. litų).
Europos Ministrų Taryba 2006–ųjų gruodį nusprendė, kad Europos lyčių lygybės institutas turėtų veikti Vilniuje.

Priimti Lyčių lygybės institutą siekė trys ES naujokės – Slovėnija, Slovakija ir Lietuva. Pirmoji savo kandidatūrą atsiėmė pačioje posėdžio pradžioje, o Slovakija vėliau pripažino mūsų šalies pranašumus ir savo kandidatūrą taip pat atsiėmė.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius