Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 03 /14:28

Infekcinių ligų centro gydytojas: sunkiai sergantys COVID-19 ligoniai atvyksta kasdien, tad nereikėtų elgtis lyg ką tik iš medžio išlipusioms beždžionėms

Santaros klinikų Infekcinių ligų centre kasdien sulaukiama 40 ir daugiau sunkiai sergančių COVID-19 ligonių. Situacija palyginti su pavasariu visiškai pasikeitė, tuomet daugiausia kreipdavosi nerimaujantys žmonės arba jie sirgo lengvai. Tačiau dabar tenka iš priėmimo skyriaus tiesiai į reanimaciją guldyti ir jaunus žmones.

Srautai išaugo dvigubai

Gyd. Linas Svetikas, Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo skubios pagalbos skyriaus vedėjas, pasakojo, kad per pastarąsias savaites besikreipiančių skaičius labai išaugo. Jeigu vasarą per parą kreipdavosi apie 20-30 per parą, tai dabar 40 ir daugiau kasdien. Ypač išauga besikreipiančiųjų prieš savaitgalius ir iš karto po savaitgalio.

Taip jis kalbėjo spaudos konferencijoje, ją galite žiūrėti čia:

Gydytojo teigimu, palyginti su pavasariu, kai daugiausia atvažiuodavo nerimo kamuojami žmonės arba sergantys lengvesne forma, dabar kasdien atvyksta sunkiai sergantys pacientai.

„Ir buvo nerimo prieš ilgąjį savaitgalį, ar mes turėsime vietos visiems besikreipiantiems, kuriems reikia stacionarinio gydymo. Nes per dieną guldome ne po vieną, ne po du pacientus, kaip galbūt kažkam atrodo, o dešimtimis ligonių, bent jau pastaruoju metu. Daliai tų pacientų iš karto reikalingas reanimacinis gydymas“, – kalbėjo L.Svetikas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Svetikas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Svetikas

Ir tai nėra vien senų žmonių liga – kaip sakė L.Svetikas, prieš savaitę jauna moteris tiesiai iš Priėmimo skyriaus buvo paguldyta į Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių sunkios būklės, todėl ši infekcija gali paliesti kiekvieną ir kiekvienas gali sirgti sunkiai. Tačiau net sergant lengva forma gydytojas ragino elgtis atsakingai, nes kitam žmogui šita infekcija gali būti mirtina.

„Iš tikrųjų neramina, kas vyks ateityje, jeigu kasdien daugės atvejų, didės besikreipiančiųjų pacientų skaičius. Turbūt kiekvienam darosi aišku, kad ne lovos skaičių viską lems, o kas tuos pacientus prižiūrės, nes lovų ministerija tikriausiai gali nupirkti ir atvežti kad ir rytoj kiek norime. Bet paruošti specialistus, kurie sugebės užtikrinti pacientų priežiūrą, per dieną ar dvi niekas nepajėgs.

Visuomenėje gal susidaro klaidingas įspūdis, kad planinės paslaugos, paslaugos kitomis ligomis neteikiamos, bet tai nėra tiesa. Santaros klinikos, pagrindinis korpusas dirba pilnu pajėgumu ir visos paslaugos, kurios buvo iki pandemijos, teikiamos visiems pacientams. Sumažėjimas, ribojimas gal kartais yra, nes patys medikai iškrenta, kai iškrenta kelioms savaitėms medikams, jo darbo krūvis tenka kolegoms, o kolega negali vežti dvigubo krūvio visą laiką“, – kalbėjo L.Svetikas.

Išvadino iškrypėliais

O kalbėdamas apie tuos žmonės, kurie skleidžia melus, kad koronaviruso nėra, kad ligoninės esą tuščios, o savaitgalį sukosi aplink ligoninių langus ir filmavo medikus ir pacientus, L.Svetikas neslėpė karčių epitetų.

„Jeigu kalbėtume apie tuos piliečius, kurie neigia koronavirusą, bando įrodyti kažkokiais video, filmuojamais per langus neva tuščias ligonines, tai bjauru žiūrėti. Tai primena iškrypėlius Palangos pliažuose, sunkiai suvokiama. Jūs pagalvokite, ar norėtumėte, kad prie vaikų darželių slankiotų kažkokie tipai, filmuotų, kas ten vyksta. Kažkaip protu nesuvokiama, tikrai būtų labai šaunu, jeigu visuomenė, pamačiusi taip besielgiančius, sudrausmintų juos, gal kviestų ir policiją“, – ragindamas neužsiimti destruktyvia veikla tokiu jautriu laiku sakė L.Svetikas.

Tai primena iškrypėlius Palangos pliažuose. Jūs pagalvokite, ar norėtumėte, kad prie vaikų darželių slankiotų kažkokie tipai, filmuotų, kas ten vyksta. Kažkaip protu nesuvokiama.

Jo teigimu, visuomenės daliai, kuri pyksta ant valdžios institucijų dėl pandemijos, kuri galbūt išgalvota, skaičiai falsifikuojami, reikėtų stebėti situaciją pasaulyje.

„Visos rekomendacijos, kurias išsako specialistai, kuriuos finansuoja Vyriausybė, yra svarbios. Juk sėsdami į mašiną diržą prisisegame ne todėl, kad nurodė policijos komisaras, o tam, kad būtume saugūs kelyje. Taip ir šiuo atveju – dėvėkime kaukes, nes jos saugo ir mus pačius, ir aplinkinius.

Būkime sąmoningi, nes jeigu ir toliau elgsimės kaip iš medžio ką tik išlipusios beždžionės, tai ateitis laukia liūdna visų. Taip, kažkuriems pasiseks, kažkurie sirgs lengvai, bet ši infekcija, jeigu mes toliau nevaldysime situacijos, palies kiekvieną šeimą, kiekvienoje aplinkoje atsiras mirčių ar sveikatą praradusiųjų“, – įspėjo L.Svetikas.

Jis pripažino, kad tai nėra lengvas laikas, bet būtina susitelkti visuomenei.

Ragino ignoruoti

Infekcinių ligų centro Priėmimo skyriaus vedėjas ragino pasitikėti mokslu, paklaustas dėl žmonių, kurie ateina prie gydymo įstaigų ir ragina nesidaryti COVID-19 tyrimų: „Reikėtų pradėti pagaliau tikėti tuo, kas yra įrodyta, patvirtinta, turi pagrindą, mokslo žiniomis, oficialiomis institucijomis.

O tokios žmonių grupės egzistuoja nuo amžių glūdumus, reikia tiesiog ignoruoti asmenis, kurie šneka nesąmones. Jeigu bijo 5G ryšio, tai čia tie patys veikėjai, kurie neigia skiepus, neigia koronaviruso egzistavimą. Jeigu atsirastų kokia kita problema, tikriausiai ir ją neigtų. Tiesiog reikia ignoruoti tokius žmones, nekreipti į juos dėmesio, klausyti tai, kas pateikiama oficialiai, pagrįsta mokslo žiniomis.“

Tai čia tie patys veikėjai, kurie neigia skiepus, koronaviruso egzistavimą. Jeigu atsirastų kokia kita problema, tikriausiai ir ją neigtų. Tiesiog reikia ignoruoti tokius žmones, nekreipti į juos dėmesio.

Vengia gerti, kad nereikėtų į tualetą

Gyd. Darius Varaškevičius, LSMU Kauno ligoninės atstovas, teigė, kad šiuo metu ligoninėje yra daugiau nei 100 COVID-19 pacientų, šeši guli reanimacijoje, visi intubuoti. „Sunkių ligonių labai padaugėjo, daugeliui reikia deguonies terapijos, nemaža dalis patenka į intensyvios terapijos skyrius. Ta mūsų kasdienybė dabar pakankamai sudėtinga, nes ligonių daugėja, personalą bandoma mobilizuoti uždarant kitus skyrius, medikai gali ateiti padėti į COVID-19 infekcija sergančių ligonių skyrius, tačiau dalis žmonių turi kažkokias rizikos grupes, dalis bando bet kaip išsisukti“, – teigė Kauno ligoninės medikas.

Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Gydytojas Darius Varaškevičius
Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Gydytojas Darius Varaškevičius

Anot jo, darbas šiuose skyriuose tikrai labai sunkus: „Sudėtinga, kai gydytojas praleidžia apsirengęs kombinezonus, respiratorius keturias valandas, yra sunku, o didėjant infekcijų skaičiui – kartais ir šešias valandas. Tada būna laiko poilsiui ir tada toliau darbas. Todėl visuomenės dalis, kuri kalba, kad virusas išgalvotas, skaičiai išpučiami, jeigu būtų šalia mūsų, suprastų, kad taip nėra, tas darbas yra ženkliai sunkesni, nei yra įprastomis sąlygomis, o dirbti vis tiek reikia, pagalbą reikia teikti. Kol kas viskas kontroliuojama, tie ligoniai, nemaža dalis jų pasveiksta, išrašomi ir išvyksta į namus.“

D.Varaškevičius atskleidė, kad prieš pamainą medikai stengiasi negerti net vandens, kad nereikėtų eiti į tualetą.

Žmonės, kurie eina dirbti į COVID-19 skyrių, prieš tai vengia vartoti mažiau skysčių, nes kiekvienas išėjimas į tualetą reikalauja vėl aprangos keitimo.

„Sąlygos yra sunkios, žmonės dirba sunkiai, visos grandys – nuo gydytojo iki slaugytojų, jų padėjėjų, valytojų, kuriems išėjus iš skyrių su COVID-19 ligoniais pižamos būna visiškai šlapios iki paskutinio siūlo, lyg po suomiškos pirties, šlapi, pavargę. Randai būna ant veidų nuo kaukių, respiratorių, skydelių, kurie per ilgą laiką pradeda veržti.

Nemaža problema yra ir dėl to, kad visi žmonės, kurie eina dirbti į COVID-19 skyrių, prieš tai vengia vartoti mažiau skysčių, nes kiekvienas išėjimas į tualetą reikalauja vėl aprangos keitimo, naujo rato ėjimo. Tai einant pas ligonius stengiamės negerti, tuo metu reikia dirbti 4 ar 5 valandas be tualeto, grįžus jau tada žmonės bando pailsėti, atsigauti“, – kalbėjo D.Varaškevičius.

Jis paminėjo, kad infekcinių ligų gydytojams padeda ir specialistai iš vaikų skyrių, kitų skyrių, taip pat didelis ramstis yra rezidentai.

Didelis ramstis yra rezidentai, kurie irgi dirba sunkiomis sąlygomis. Visas darbas labai priklauso nuo visos komandos.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 897 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai, penki žmonės mirė. 328 nauji atvejai registruoti Kauno, 296 Vilniaus, 99 Klaipėdos, 42 Marijampolės, 39 Alytaus, 33 Panevėžio, 30 Šiaulių. Dar 15 atvejų registruota Tauragės, 13 Telšių apskrityse ir 2 Utenos apskrityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius