-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 21 /16:28

Ingrida Šimonytė: žaliąjį pažymėjimą ir galimybių pasą matau kaip vienas kitą papildančius

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad europinis žaliasis pažymėjimas ir galimybių pasas galėtų būti vienas kitą papildantys dokumentai. Premjerė teigia, kad galimybių pasas Lietuvoje tikrai atsiras anksčiau už europinį.

Birželį Lietuva planuoja turėti veikiantį europinį žaliąjį pažymėjimą, o iki tol šalies viduje planuojama verstis su nacionaliniu galimybių pasu.

Kalbėdama apie žaliąjį pasą ir galimybių pasą, premjerė tikino, kad tai – ir susiję, ir nesusiję dalykai.

Anot premjerės, stengiamasi galimybių pasą padaryti kuo greičiau.

„Nematau jų kaip vienas kitą paneigiančių, matau kaip vienas kitą papildančius, bet galimybių paso sprendinys turėtų atsirasti tikrai greičiau negu bendras suderintas europinis sprendimas bus įgyvendintas“, – po trečiadienio Vyriausybės posėdžio kalbėjo premjerė.

Moksleiviai galėtų šiemet grįžti į mokyklas

I.Šimonytė trečiadienį taip pat teigė, kad 5–11 klasių moksleiviai galėtų šiemet grįžti į mokyklas.

„Svarstėme šiandien ir sprendimai yra iš esmės, tik reikia, kad visi dalyvaujantys labai aiškiai tuos sprendimus suprastų ir būtų pasirengę įgyvendinti, tai turiu mintyje savivaldybes pirmiausia, nes būtent nuo jų aktyvumo, iniciatyvumo ir sprendimų labiausiai ir priklauso, kaip sėkmingai galėtų 5–11 klasės sugrįžti į ugdymą“, – kalbėjo ji.

Anot ministrės pirmininkės, nepaisant to, kad iki mokslo metų pabaigos liko nedaug, vyrauja nuomonė, jog moksleivius verta grąžinti į kontaktinį mokymąsi.

„Dėl trukmės, kiek jis galėtų trukti, manau, kad tai ne tiek svarbu, mes turėjome šią diskusiją kalbėdami apie abiturientus, kurie iš viso į mokyklas grįžta dar trumpesniam laikui, nes jų mokslo metai baigiasi gana greit, bet visų dalyvavusių diskusijoje nuomone, ar tai būtų pedagogai, ar tai būtų mokyklų vadovai, ar tai būtų moksleiviai, ar tai būtų savivalda, kad vis tiek verta“, – pabrėžė ji.

Ekspertų taryba dėmesį kreips į vakcinavimą

Komentuodama „Euromonitor International“ duomenų mokslininko Vaidoto Zdamio-Balevičiaus pasitraukimą iš ekspertų tarybos, I.Šimonytė teigė esanti dėkinga visiems ekspertams, kurie jau ilgą laiką dirba negailėdami savo laiko ir jėgų.

„Turbūt niekas nesitikėjo, kad ekspertų tarybai reikės dirbti taip ilgai ir taip daug“, – pridūrė ji.

I.Šimonytės teigimu, jei nebūtume susidūrę su trečiąja banga, šiuo metu spręstume vakcinavimo uždavinius ir situacija atrodytų kitaip.

„Ekspertams yra sunku aukoti daug darbo, kurio lieka nuo šeimos, nuo darbo, nuo mokslo ir nuo kitų veiklų gvildenant, kiek kvadratinių metrų reikia kažkuriai veiklai, taip pat kitus labai ilgai užtrunkančius diskusijų klausimus. Natūralu, kad ateina kažkoks taškas, kai žmonėms ima konfliktuoti darbo ar kiti įsipareigojimai su šia visuomenine veikla“, – kalbėjo ministrė pirmininkė ir pabrėžė, kad ekspertų taryba yra pasipildžiusi naujais nariais.

I.Šimonytė mano, kad dabar ekspertų taryba turės daugiau koncentruotis į kitus klausimus – sutarti, kokio tikslo norime pasiekti vakcinavimo strategijoje.

„Kaip pasiruošti rudeniui, kaip pasiruošti naujam vakcinavimo ciklui ar naujiems metams, kokia turėtų būti vakcinų įsigijimo strategija, kokia diversifikacija, kokie čia sprendimai turėtų būti ekspertų rekomenduojami. Nuo karantininio režimo, nuo karantino reguliavimo daugiau krypstame į vakcinacijos temas“, – pridūrė premjerė.

Ji aiškino, kad tikisi, jog kitam rudeniui bus pasirengta geriau, nei tai pavyko padaryti buvusiai Vyriausybei.

Ar tikrinti lauko kavines, spręs institucijos

Paklausta, ar bus tikrinamos nuo ketvirtadienio su įvairiais ribojimais pradėsiančios veikti lauko kavinės, I.Šimonytė juokavo, kad pati tikrinti neis.

Anot jos, tai bus atliekama taip pat, kaip tikrinamos prekybos vietos ir panašiai.

„Bent jau restoranų ar kavinių savininkai, kurie apie tai kalba, supranta, kad reikia laikytis reikalavimų. Ar bus reikalingi kokie nors papildomi kontrolės veiksmai, nuspręs institucijos, kurios šį darbą dirba“, – teigė ji.

VIDEO: I.Šimonytės ir A.Dulkio komentarai apie karantino atlaisvinimus

I.Šimonytė neatmetė, kad ribojimai lauko kavinėms bus tikslinami, jei atsiras poreikis.

Keliaujantiems gerų žinių kol kas nėra

Trečiadienį paklausta apie keliones į užsienį premjerė sakė, jog Vyriausybės patarimas visada buvo toks pat – jei žmogus keliauja į užsienį, jis turi žinoti, kokie reikalavimai yra taikomi keliaujantiems į konkrečią šalį – taip bus iki atsiras vieningi sprendimai visoje ES.

„Kol epidemiologinė situacija nėra pagerėjusi, atvejų daugėja, Vyriausybės rekomendacija, kad keliauti be būtino reikalo yra tiesiog nesaugu, nors puikiai suprantame, kad žmonės keliauja“, – pabrėžė ji.

I.Šimonytės teigimu, grįžtantiems taip pat taikomi tam tikri reikalavimai ir būtų gerai, kad klausimų, ar jų reikia, nebūtų.

„Jeigu jau keliaujame, turime būti tikri, kad grįžtant rizika dėl kelionių kitiems visuomenės nariams yra minimizuojama“, – teigė premjerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius