Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 07

Ingridos Šimonytės Vyriausybė parengė programą

„Mūsų siekis, kad visuomenės nariai šios Vyriausybės priimamus sprendimus įvertintų kaip teisingus visų visuomenės narių atžvilgiu“, – skelbia Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė savo programoje. Pirmadienį 127 puslapių programos projektas išvydo dienos šviesą. Seimas jį pradės svarstyti antradienį.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybės programa pradedama nuo įžangos.

„Visuotinė pandemija, klimato kaita, globalizacija, gyventojų senėjimas ir technologinė raida Lietuvą ir pasaulį keičia greičiau nei bet kada anksčiau. Šie globalūs pokyčiai ne tik stiprina nesaugumą ir nerimą dėl ateities, bet ir kuria tarpusavio bendrumo jausmą, stiprėjantį žmonių pasitikėjimą vieni kitais ir savo valstybe, teikia geresnės ateities viltį“, – rašoma joje.

Vyriausybė žada sustiprinti žmonių pasitikėjimą valstybe ir jos demokratine sistema, vadovautis atvirumo, atsakomybės, vienodo visų vertinimo ir pagarbos principais.

„Išskyrėme svarbiausius mūsų šalies pažangos prioritetus, kurie padės pasiekti esminį lūžį, sustiprins mūsų šalį ir jos žmones, padarys mus atsparesnius įvairioms galimoms grėsmėms, nesvarbu, tai būtų sveikatos krizė, klimato kaita ar kitos neapibrėžtos įtakos“, – teigiama programos projekte.

Vyriausybė nurodo įsipareigojanti siekti pokyčių ekonomikos, aplinkos apsaugos, energetikos, švietimo, sveikatos, kultūros, finansų, regionų politikos, viešojo sektoriaus, socialinės apsaugos srityse.

„Pandemija parodė, kad nė vienas nesame apsaugoti nuo sudėtingų aplinkybių ir kiek daug kiekvienas iš mūsų galime nuveikti kitų labui. Todėl įsipareigojame kurti sąlygas, kurios padės žmonėms sėkmingai realizuoti savo gebėjimus ir patirtis, sukurti aplinką, kur visi jausis vertinami ir svarbūs.

Nė vienam žmogui neturi grėsti atskirtis, nė vienas vyresnio amžiaus gyventojas neturi bijoti pasenti. Žmonėms, turintiems galią, sieksime suteikti galimybę gyventi savarankiškai, gauti išsilavinimą ir sukurti palankias darbo sąlygas. Mes žinome, kad visuomenė stipri tiek, kiek stiprūs silpniausi tos visuomenės nariai“, – nurodo Vyriausybė.

Vyriausybė taip pat teigia įsipareigojanti publikuoti valstybės institucijų kaupiamus ir renkamus duomenis atviram naudojimui, teikti suprantamas institucijų veiklos ataskaitas, aktyviai bendradarbiauti su mokslo bendruomene, „pamažu formuoti nepertrūkstamą nuolatinės teisėkūros / diskusijos procesą“.

„Jo ašis būtų periodiškai atnaujinamas dokumentas, kuris atspindėtų atskirų ministerijų požiūrį į esamą situaciją reguliuojamoje srityje, duomenimis grįstus vertinimus, matomas problemas ir jų sprendimų būdus, planuojamus teisėkūros veiksmus.

Toks atviras dokumentas visuomenei ir jos grupėms leistų suprasti, kaip mąsto atsakingi pareigūnai, kokių veiksmų galima tikėtis, kaip matoma esama padėtis.

Toks dokumentas suinteresuotoms grupės suteiktų galimybę konstruktyviai dalyvauti diskusijose – teikti pasiūlymus, ginčytis dėl problemų, jų įvardijimo ar įtraukimo, diskutuoti apie priemones ir jų pasekmes“, – teigiama Vyriausybės programos projekte.

Vyriausybė čia žada dirbti kaip viena organizacija, o ne atskiromis institucijomis.

„Ypač svarbus abipusiu bendradarbiavimu grįstas bendras Vyriausybės ir parlamento darbas“, – priduriama dokumente.

Ministrų kabinetas taip pat teigia sieksiantis „ne trumpalaikio įvaizdžio, o ilgalaikės ir geros šalies reputacijos“, taip pat – visuomenei teikti savalaikę, nešališką, suprantamą ir patikimą informaciją apie Vyriausybę ir jos veiklą.

„Vyriausybė atvirai ir skaidriai informuos apie savo veiklas ir priimamus sprendimus. Valdžios institucijos informaciją teiks taip, kad ją būtų lengva rasti ir naudoti. Vyriausybė pateiks glaustą ir tikslią informaciją, kalbėdama aiškiai, konkrečiai ir visiems suprantamai. Sieksime, kad pasitelkus pateiktą informaciją, būtų susidarytas aiškus vaizdas apie Vyriausybės darbą ir jos įgyvendinamus tikslus“, – rašoma programos projekte.

Toliau joje dėstoma, ką per ketverius metus skirtingose srityse bus siekiama nuveikti.

Programos projektą galite parsisiųsti čia.

I.Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę formuoja trys partijos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija. Lapkritį jos susitarė dėl centro dešinės koalicijos sutarties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius