Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 06 11

Iniciatyva švelninti alkoholio ribojimus Seime sudegs net neįsiplieskus?

Formuodami koaliciją valdantieji neketino imtis alkoholio ribojimų švelninimo, bet su tuo susijusias pataisas Seimui žada pristatyti dar šioje pavasario sesijoje. O su jomis gali baigtis taip, kaip ir su Partnerystės įstatymu – įmanoma, kad projektas nepraeis net pateikimo stadijos, nes tarp valdančiųjų vieningo palaikymo ribojimų švelninimui nėra.
Vilniuje prasidėjo „Vilniaus alaus festivalis“
Alus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kad pataisos dėl dalies alkoholio draudimų laisvinimo bus registruotos ir pateiktos dar birželį, 15min patvirtino Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys Andrius Bagdonas.

Nepalaikyti gali keli Liberalų sąjūdžio atstovai

Pasak jo, bus siūloma leisti alkoholinių gėrimus pardavinėti asmenims nuo 18 metų, ilginti alkoholio prekybos laiką sekmadieniais iki 20 val., taip pat – keisti su alkoholinių gėrimų reklama susijusias nuostatas.

„Mums atrodo, kad logiškus dalykus, kurie veikia, reikia palikti, kurie sumažina alkoholio vartojimą, o nelogiškus, kurie piktina žmones, kelia sumaištį, nesusipratimus, turėtų būti panaikinti“, – komentavo politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Bagdonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Bagdonas

Tiesa, jis neatmetė galimybės, kad Liberalų sąjūdžio frakcijoje bus nepritariančių pataisoms.

„Didžioji dauguma Liberalų sąjūdžio frakcijos narių tikrai palaikys šį įstatymo projektą. Jei ir pavieniai žmonės – vienas ar du – bus kurie turės ktiokią nuomonę, tą nuomonė yra gerbtina. Manau, ir be tų abejojančių frakcijos narių mes sulauksime palaikymo“, – reiškė viltį A.Bagdonas.

Paklaustas, ar nebijo, kad su iniciatyva švelninti alkoholio ribojimus baigsis taip, kaip nutiko su siekiu įteisinti lyčiai neutralią partnerystę, tai yra projektas nepraeis net pateikimo stadijos Seime, Seimo narys atsakė, kad baimės yra, bet esą reikia tesėti rinkėjams duotus pažadus.

Reikia laikytis duoto žodžio, nepaisant to, ar balsavimas bus sėkmingas, ar nebus sėkmingas.

„Žinoma, kad bijome. Bet jeigu duodi žmonėms pažadus panaikinti nelogiškus buvusios valdžios sprendimus, kuriuos praėjusios kadencijos metu tu kritikavai <...>, man atrodo, reikia laikytis duoto žodžio, nepaisant to, ar balsavimas bus sėkmingas, ar nebus sėkmingas“, – kalbėjo A.Bagdonas.

Skiriasi Seimo konservatorių pozicijos

2020 metų Seimo rinkimų programoje Liberalų sąjūdis nekalba apie alkoholio ribojimų švelninimą, su tuo susijusių nuostatų nėra ir valdančiosios centro-dešinės koalicijos susitarime.

Keisti su alkoholio prieinamumu susijusių nuostatų per rinkimus nežadėjo ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD).

Dėl to ir šios partijos frakcijoje galima tikėtis nuomonių išsiskyrimo.

„Nuomonės skiriasi. Mes savo rinkimų programoje apie tai nekalbėjome, tačiau yra narių, kurie, matyt, mano, kad reikalavimai yra pertekliniai“, – 15min komentavo TS-LKD frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

„Jeigu išvis ateis šis įstatymo projektas ar pataisymai, balsavimas bus laisvas“, – pridūrė ji ir teigė, kad daugiausia nesutarimų frakcijoje kelia amžiaus cenzo klausimas.

Paklausta, ar įmanoma, kad pataisos Seime nepraeis, kai vieningo palaikymo joms nėra nei iš Liberalų sąjūdžio, nei iš TS-LKD pusės, R.Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad tai sužinosime balsavimo metu.

Jeigu bus jausmas, kad nėra palaikymo, gal tada ir išvis bus persvarstoma, kaip tą daryti.

„O jeigu bus jausmas, kad nėra palaikymo, gal tada ir išvis bus persvarstoma, kaip tą daryti, – pridūrė Seimo narė.

– Yra Seimo narių, kurie mano, kad tai yra pakankamai svarbi diskusija, ir diskutuoti apie tokius dalykus galime.“

Laisvės frakcija – vieninga

Visgi valdančioji Laisvės frakcija už siūlymus švelninti alkoholio draudimus žada balsuoti vieningai.

„Mūsų pozicijos čia vieningos tiek dėl amžiaus sugrąžinimo nuo 18 metų, tiek dėl laiko suvienodinimo nuo 20 valandos, tiek reklamos pakeitimams, kurie didžiajai daugumai žmonių atrodo smulkūs, bet verslams, ypač smulkiems verslams, jie yra esminiai“, – 15min pasakojo Laisvės frakcijos Seime seniūnė Ieva Pakarklytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė

Ji pastebėjo, kad ketinama siūlyti ne tik tai, bet ir leisti kai kuriais atvejais dėl prekybos alkoholiu apsispręsti savivaldai.

„Numatoma daugiau teisių savivaldai. Savivaldybės galėtų nusimatyti tam tikrą teritoriją, kur būtų galimas alkoholio vartojimas viešoje vietoje, pavyzdžiui, prie Baltojo tilto pievoje vasaros sezonu savivaldybė būtų numačiusi, kad tai leistina“, – pažymėjo I.Pakarklytė.

Numatoma daugiau teisių savivaldai.

Kad reikia „kažką keisti“ Alkoholio kontrolės įstatyme, anksčiau teigė ir premjerė Ingrida Šimonytė, bet, anot jos, tai reikia daryti įvertinus, kokie priimti ribojimai duoda efektą, o kurie ne.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen taip pat ragino naikinti kai kurias „valstiečių“ valdžios įvestas „pakazūchines“ alkoholio prieinamumą mažinančias priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius