-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 26

Inspekcija: NVSC gali gauti informaciją apie renginių dalyvius, bet apie tai jie turi būti įspėti

Nors COVID-19 niekur nedingo, Vyriausybė nuo rugsėjo leido renginius visose erdvėse organizuoti neribodama jų masto. Tiesa, su sąlyga jei bilietai į renginius bus pardavinėjami internetu. Esą, jei kur nors rastųsi koronaviruso židinys, žiūrovus būtų galima atsekti. Bet ar tokiu atveju renginio organizatoriai pasielgtų teisėtai, jei informaciją perduotų, pavyzdžiui, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC), vykdančiam COVID-19 atvejų stebėseną?
Akimirka iš Monikos Linkytės koncerto Vilniuje
Koncertas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, remdamasi Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu (BDAR), nurodė, jog toks veiksmas būtų teisėtas.

„NVSC, teisės aktų nustatyta tvarka vykdydamas COVID-19 atvejų epidemiologinius tyrimus, turi teisę gauti asmens duomenis tokia apimtimi, kuri yra būtina vykdant teisės aktais nustatytas funkcijas epidemiologinių tyrimų tikslams pasiekti“, – 15min išdėstė inspekcijos Teisės skyriaus patarėja Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Patarėja taip pat pažymėjo, jog duomenų subjektas turi būti informuojamas, jei duomenys apie jį kažkur keliaus, pavyzdžiui, valstybinei institucijai.

„Taikant skaidrumo principą, fiziniams asmenims turėtų būti aišku, kaip su jais susiję asmens duomenys yra renkami, naudojami, su jais susipažįstama arba jie yra kitaip tvarkomi, taip pat kokiu mastu tie asmens duomenys yra ar bus tvarkomi.

Pagal skaidrumo principą informacija ir pranešimai, susiję su asmens duomenų tvarkymu, turi būti lengvai prieinami ir suprantami, pateikiami aiškia ir paprasta kalba, – nurodė R.Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

– [...] Taigi, kai duomenų valdytojas (renginių organizatorius) tvarko asmens duomenis, jis, be kita ko, privalo pateikti duomenų subjektui informaciją apie asmens duomenų gavėjus ar jų kategorijas (pvz., apie tai, kad asmens duomenys gali būti teikiami valstybės institucijoms, kaip antai NVSC).“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ NVSC
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ NVSC

Tiesa, patarėja pažymėjo, jog konkretų informavimo būdą pasirenka pats duomenų valdytojas.

Jei renginių organizatoriai visgi negalės užtikrinti, kad bilietų platinimas ir (arba) dalyvių registravimas vyktų elektroniniu būdu, jiems leista renginius organizuoti su ne daugiau kaip 300 žiūrovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius