Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 04 /15:22

VRK sulaukė skundo dėl M.Majausko gautų aukų rinkiminei kampanijai

Institucijos kol kas nemato pagrindo imtis tyrimo dėl savarankiškai į Vilniaus merus išsikelti siekiančio buvusio konservatoriaus Mykolo Majausko gautų aukų iš žmonių, susijusių su viešojo maitinimo sektoriumi. Tuo metu Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulaukė skundo.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė 15min patvirtino, kad dėl M.Majausko gautų aukų, kurių kai kurios – iš žmonių, susijusių su maitinimo sektoriumi, sulaukta vieno skundo.

Pasak atstovės, šį skundą VRK turėtų nagrinėti ketvirtadienį vyksiančiame posėdyje.

I.Ramanavičienė neatskleidė, kas yra skundo autorius.

15min žiniomis, į VRK kreipėsi buvęs Seimo narys, partijos „Jaunoji Lietuva“ lyderis Stanislovas Buškevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Stanislovas Buškevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Stanislovas Buškevičius

Anksčiau trečiadienį VRK vadovė Jolanta Petkevičienė naujienų agentūrai BNS sakė, kad ketvirtadienį komisijos nariai apsikeis nuomonėmis, kaip reaguoti į viešojoje erdvėje metamus kaltinimus M.Majauskui.

Kai kurie konservatorių partijos atstovai viešai pasipiktino M.Majausko aukomis, keldami klausimą dėl jų teisėtumo ir skaidrumo.

M.Majauskas teigia ant buvusių partijos kolegų nepykstantis, nors siekį į rinkimų kampaniją įtraukti tarnybas vadina „desperatišku“.

„Ant bendražygių tikrai nepykstu. Suprantu, kad vyksta rinkimai ir stengiasi laimėti visais būdais, kartais bandydami įtraukti ir specialiąsias tarnybas. Atrodo gal kiek desperatiškai, bet aš nekreipiu į tai dėmesio“, – komentarą BNS perdavė M.Majauskas.

M.Majauskas teigia ant buvusių partijos kolegų nepykstantis, nors siekį į rinkimų kampaniją įtraukit tarnybas vadina „desperatišku“.

Ant bendražygių tikrai nepykstu.

„Ant bendražygių tikrai nepykstu. Suprantu, kad vyksta rinkimai ir stengiasi laimėti visais būdais, kartais bandydami įtraukti ir specialiąsias tarnybas. Atrodo gal kiek desperatiškai, bet aš nekreipiu į tai dėmesio“, – komentarą BNS perdavė M.Majauskas.

Buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas M.Majauskas prieš konservatorių partijos valią su opozicijos parama išreikalavo pridėtinės vertės mokesčio lengvatą viešojo maitinimo sektoriui, o šiame versle dirbantys žmonės jo kampaniją parėmė tūkstantinėmis lėšomis.

Tai – restoranų tinklą „iLunch“ valdančios įmonės „Inovatyvūs restoranai“ vadovas Aurelijus Jasevičius, restoranus „Charlie pizza“, „La Crepe“, „Manami“ ir kitus valdančios bendrovės „Amber food grupės“ atstovai Lina Nikonovaitė bei Stanislovas Andrijauskas, taip pat restoraną „Urbihop“ viešbutyje Vilniuje valdančios įmonės „MGVT“ vadovas Vilius Vaičekauskas.

Partijai pasipriešinęs M.Majauskas iš jos buvo pašalintas. Netrukus jis paskelbė savarankiškai keliantis savo kandidatūrą į Vilniaus merus.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai dėl M.Majausko gautų aukų bent kol kas į VRK kreiptis neketina.

„Kol kas apie šią iniciatyvą plačiau nediskutavome, nes štabas yra susitelkęs į Valdo Benkunsko kampaniją, komandos ir programos pristatymą. Tačiau esant pagrindui įstatymas nedraudžia VRK imtis veiksmų savo iniciatyva“, – partijos rinkimų štabo vadovo Andriaus Vyšniausko poziciją BNS perdavė atstovė spaudai Raminta Keršytė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) taip pat nėra gavusi kreipimųsi dėl šios situacijos ir pagrindo tyrimui nemato.

„Kalbant apie šią situaciją, kol kas viešoje erdvėje nėra duomenų, kurie būtų pagrindas ikiteisminio tyrimo pradėjimui. Ši situacija gali būti susijusi su politinių kampanijų finansavimo teisėtumo kontrole, kurią vykdo Vyriausioji rinkimų komisija“, – nurodoma BNS perduotame STT komentare.

Savarankiškai į sostinės merus kandidatuojantis M.Majauskas tarp atskirų kandidatų išsiskiria fizinių asmenų aukomis – kampanijai pervesta beveik 50 tūkst. eurų, rodo VRK skelbiami duomenys.

Dalis aukotojų yra susiję su viešojo maitinimo verslu, kuriam palankią lengvatą tvirtinant biudžetą palaikė M.Majauskas.

Didžiausiomis aukomis jį yra parėmę Ona Žemaitienė – 7,5 tūkst. eurų, Vidmantas Martikonis – 7 tūkst. eurų, Aurelijus Jasevičius – 6 tūkst. eurų, Mindaugas Vėgelė – 5 tūkst. eurų.

Taip pat po 3 tūkst. eurų buvusiam Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovui paaukojo Zenonas Svetlikauskas, Lina Nikonovaitė, po 2 tūkst. eurų – Ramunė Kabašinskienė, Marija Cholodova, Gintarė Liorentienė, Stanislovas Andrijauskas.

Antradienį paprašytas pakomentuoti, ar šio verslo atstovų parama neatrodo kaip atsilyginimas už palankias Pridėtinės vertės įstatymo pataisas, M.Majauskas tik atsakė padėka tiems, kurie „prisideda ir sudaro galimybę dalyvauti Vilniaus mero rinkimuose kaip nepartiniam ir nepriklausomam kandidatui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius