Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 02 /16:21

Dėl internete paviešintų pokalbių apie prezidentę ir premjerą pasiaiškinti iškviesti ambasadoriai Renatas Juška ir Artūras Žurauskas, pastarasis įteikė atsistatydinimo raštą

Užsienio reikalų ministerija (URM) penktadienio pavakarę patvirtino, kad buvo gautas Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžane Artūro Žurausko prašymas atšaukti jį iš užimamų pareigų. Apie kitą diplomatą, kurio pokalbis su A.Žurausku buvo paviešintas internete – ambasadorių Vengrijoje Renatą Jušką, URM neužsimena. . 
Renatas Juška ir Artūras Žurauskas
Renatas Juška ir Artūras Žurauskas / Martyno Siruso/adfoto.lt ir Prezidentūros nuotr.

Pranešime teigiama, kad trauktis nusprendė pats A.Žurauskas.

„Tai ambasadoriaus sprendimas, kuriuo jis siekia užkirsti kelią galimam neigiamam poveikiui valstybės ir savo reputacijai. Diplomatas supranta, kad susidariusi situacija apsunkina galimybes tinkamai tęsti darbą esamoje pozicijoje“, – teigiama pranešime.

 „Vertinu tai kaip garbingą ambasadoriaus poelgį. Suprantama, jog iš diplomatų tikimasi nepriekaištingų moralės ir etikos standartų“, – cituojamas užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Abu ambasadoriai iškviesti į Lietuvą

BNS žiniomis, traukiasi ne tik A.Žurauskas, bet ir kitas šios istorijos dalyvis – ambasadorius Vengrijoje R.Juška.

Naujienų agentūros žiniomis, Lietuvos ambasadorius Vengrijoje R.Juška ir ambasadorius Azerbaidžane A.Žurauskas yra iškviesti į Lietuvą Užsienio reikalų ministerijos Generalinei inspekcijai pradėjus tyrimą dėl svetainėje youtube.com paskelbtų galbūt Lietuvos diplomatų pokalbių įrašų.

Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane A.Žurauskas penktadienio popietę buvo atvykęs į Užsienio reikalų ministeriją, tačiau išėjęs iš jos su žurnalistais nebendravo.

Paklausta, ar yra gauti ambasadorių atsistatydinimo pareiškimai, užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS penktadienį pakartojo, kad „šiuo metu atliekamas tyrimas“, ir išsamesnių komentarų neteikė.

Abu diplomatai šiuo metu atostogauja. Lietuvos ambasadoje Azerbaidžane BNS informavo, kad A.Žurauskas yra išėjęs kasmetinių atostogų nuo liepos 15 iki rugpjūčio 19 dienos, o ambasadoje Vengrijoje BNS sakė, kad R.Juška atostogauja nuo rugpjūčio 1 dienos.

Užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių pavaduojantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sako neturintis žinių, kad ambasadoriai po paviešintų pokalbių atsistatydintų.

„Negaliu patvirtinti, nemačiau aš jų pareiškimų “, – Lietuvos radijui penktadienį sakė J.Olekas.

Jis taip pat sakė nenorintis vertinti situacijos, nes nėra susipažinęs su medžiaga.

„Sunku man vertinti, aš dabar nesusipažinęs su tyrimo medžiaga, pradėtas tarnybinis patikrinimas, jei informacija pasitvirtintų, manau, kad neatsakingai kalbama, o jeigu yra provokaciniai dalykai, vėl kitas dalykas“, – sakė ministras.

Azerbaidžano ambasadorius: tai – provokacija

Azerbaidžano ambasadorius Lietuvoje Hasanas Mammadzada internete paviešintus galbūt Lietuvos diplomatų pokalbius sako esant provokacine akcija prieš Azerbaidžaną ir Lietuvą.

„Noriu pabrėžti, kad laikau paminėtą incidentą nauja provokacine akcija prieš Azerbaidžaną ir Lietuvą“, – BNS perduotame komentare teigia ambasadorius.

Jis taip pat sako abejojantis Lietuvos ambasadoriui Vengrijoje R.Juškai priskirtų pasisakymų autentiškumu ir sako esąs tikras, kad minėtas ambasadorius supranta fundamentalių normų ir tarptautinės teisės principų svarbą.

„Aš įsitikinęs, kad mano tikrasis kolega, Lietuvos ambasadorius Vengrijoje žino, kad šiandien šalių santykiai, paremti fundamentaliomis normomis ir tarptautinės teisės principais, neturi jokių alternatyvų“, – sako ambasadorius.

Kartu jis teigia, kad analizuodamas įrašus priėjo išvadą, jog toks pokalbis – neįmanomas tarp dviejų aukšto lygio diplomatų, ir sako negalintis patikėti, kad Lietuvos ambasadorius Vengrijoje gali išsakyti kitokią nuomonę dėl „okupuotos Azerbaidžano teritorijos ir Azerbaidžano teritorijos pavadinimo“ nei oficiali Lietuvos pozicija.

„Mums kelia susirūpinimą jo konflikto vertinimas, paremtas religinėmis pažiūromis kaip viduramžiais“, – taip pat teigia H.Mammadzada.

Liepos 8 dieną svetainėje youtube.com paviešinti trijų pokalbių telefonu įrašai (iš viso 4 įrašų dalys), kuriuose, kaip nurodoma, figūruoja Lietuvos diplomatai. Dviejų iš jų pokalbis susijęs su Armėnijos ir Azerbaidžano santykiais.

„Aš esu dabar tas, priklausau tiems, kurie remia armėnus. Kadangi jie yra krikščionys, jie lygiai taip pat nukentėjo nuo Stalino (...) žemėlapių braižytų kaip ir mes. Ir aš juos remiu. Labai pasyviai, bet...“, – viename iš įrašų dėsto vyras, kuris, nurodoma, yra Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška.

„Žmogiškai ar religiškai atrodo, kad Armėnija artimesnė, bet kad jie ten irgi, žinai, „nabagai“ parsidavę, tai čia žinai, kaip pažiūrėsi, iš kurios pusės. Man tai dabar svarbiausia, kad kažkaip ir tie, ir kiti būtų on board summit'o kontekste“, – neva sakė Užsienio reikalų ministerijos (URM) Rytų partnerystės politikos departamento direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kumetaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius