-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 07 /2019 09 11

Internete plintantis gąsdinimas nepakeliamais karščiais – melas

Nors melagingomis naujienomis dažniausiai siekiama sujaukti žmonių protus ir silpninti visuomenę, pasitaiko atvejų, kuomet meluojama net apie orą.
Termometras
Termometras / Valdemaro Šukštos / 15min nuotr.

Feisbuke sparčiai plinta portalo Laisvadienis.lt antradienį paskelbta naujiena apie Lietuvos link artėjančią šilumos bangą. Publikacijoje teigiama, kad sinoptikė Edita Gečaitė kalbėjosi su naujienų agentūros BNS žurnalistais ir jiems teigė, kad šį savaitgalį termometro stulpelis pašoks aukščiau kaip 30 laipsnių šilumos.

Dar daugiau, karštis esą laukia toks intensyvus, kad Kauno zoologijos sodas ruošia papildomas priemones gyvūnų apsaugai.

Tai jau antras kartas, kai tinklalapis naudoja tą pačią orų prognozę, siekiant prisivilioti daugiau skaitytojų. Praeitą kartą netikra informacija apie karščius buvo platinta šių metų gegužę.

Tuomet laisvadienis.lt publikuotame straipsnyje cituojama sinoptikė E.Gečaitė 15min aiškino, kad šiltų orų dar teks palaukti, bei patikino karščio bangos žurnalistams nežadėjusi. Moteris stebėjosi, kad Laisvadienis.lt skelbiamame tekste naudojamas jos vardas.

„Šiluma pavasariška. Šiek tiek šilčiau nei pastarosiomis dienomis, tačiau aukščiau 20 laipsnių nekils. Kaip ir buvo minėta, dar pora naktų bus su šalnomis“, – 15min sakė sinoptikė.

Vis dėlto „Google“ paieška rodo, kad pateikiama orų prognozė nėra laužta iš piršto. Žiniasklaidoje ji buvo pasirodžiusi 2015 m. liepos 3 d., o Laisvadienis.lt prognozę pažodžiui pritaikė šios savaitės orams apibūdinti.

Šio straipsnio rašymo metu melaginga informacija apie link Lietuvos artėjančią karščio bangą buvo pasidalinę beveik du šimtai feisbuko vartotojų.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius