Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 20

Internetinio tinklaraščio autorius gali būti prilyginamas žurnalistui

Šiandien Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą dėl pareiškėjo Liutauro Ulevičiaus akreditavimo Seime bei įpareigojo Lietuvos Respublikos Seimo kanceliariją išnagrinėti pareiškėjo prašymą dėl akreditacijos ir priimti sprendimą.
Žurnalistai apsupo seimūnus.
Tinklaraščių autoriai gali naudotis tokiomis pat teisėmis kaip ir žurnalistai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Internetas Seimas

Pareiškėjas Liutauras Ulevičius apeliaciniu skundu kreipėsi į LVAT prašydamas panaikinti pirmosios instancijos Teismo sprendimą ir įpareigoti Lietuvos Respublikos Seimo kanceliariją išnagrinėti jo prašymą dėl akreditacijos.

Kaip pažymėjo teisėjų kolegija, žurnalistu laikomas fizinis asmuo, kuris profesionaliai renka, rengia ir teikia medžiagą viešosios informacijos rengėjui pagal sutartį su juo ir (ar) yra žurnalistų profesinės organizacijos narys.

LVAT sprendime pažymima, kad Visuomenės informavimo įstatymas nenustato, kad viešosios informacijos rengėjas visais atvejais turi būti tik juridinis asmuo. Pažymėtina, jog pareiškėjo Liutauro Ulevičiaus valdomas internetinis tinklaraštis gali būti prilygintas informacinės visuomenės priemonei, nes pareiškėjas joje rengia ir skleidžia viešąją informaciją.

Teisėjų kolegija, įvertinusi internetinių tinklaraščių autorių veiklos specifiką, taip pat konstatuoja, jog šie asmenys tam tikrais atvejais ir atsižvelgus į jų vykdomų visuomenės informavimo funkcijų pobūdį gali būti prilyginti žurnalistams.

Kaip pabrėžiama sprendime, internetinių tinklaraščių autoriai gali būti prilyginti žurnalistams ir akreditacijos prie valstybės institucijų tikslais, tačiau jie turi, be kita ko, įrodyti akreditaciją suteikiančiai institucijai, jog jų vykdomos funkcijos iš esmės prilygintinos prie tos institucijos akredituojamų žurnalistų vykdomoms funkcijoms. Akreditaciją teikianti institucija turi kiekvienu konkrečiu atveju atskirai įvertinti akreditacijos prašančio internetinio tinklaraščio autoriaus veiklos pobūdį ir jo vykdomas funkcijas.

Šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra neskundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius