-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 10

Ir vis dėlto Lietuva šįvakar švytės Romoje!

Geltonas, žalias, raudonas. Taip antradienį nuo 20 valandos Italijos laiku (21.00 val. Lietuvos laiku) iki vidurnakčio atrodys Romos Koliziejus. Lietuvos vėliavos spalvas į šiaurinę, 48 metrų aukščio Flavijų dinastijos amfiteatro dalį iššaus galingi lazeriai. Jubiliejinis Lietuvos šviesų spektaklis vyks siurrealioje epidemijos krečiamos Italijos sostinės vakaro tyloje.  
Ričardas Šlepavičius
Ričardas Šlepavičius / Pauliaus Jurkevičiaus nuotr.

Koliziejus yra trečiasis iš septynių naujųjų pasaulio stebuklų sąrašo, sudaryto 2007 metais. Antikinė Romos arena laikoma ne tik Italijos, bet ir universaliu visos Vakarų civilizacijos simboliu.

„Kol egzistuos Koliziejus, tol egzistuos Roma; kai sugrius Koliziejus, sugrius ir Roma; kai sugrius Roma, sugrius ir pasaulis“ – VIII amžiuje pranašavo vienas anglosaksų istorikas. 2018 metais Koliziejų apžiūrėjo 7 650 519 lankytojų.

Su Lietuvos ambasadoriumi Italijoje Ričardu Šlepavičiumi kalbamės Romos širdyje – Gaetana Agnesi terasoje, – tai ideali apžvalgos aikštelė tiems, kurie nori iš aukščiau apžvelgti 80 metais pastatytos arenos didybę.

„Štai šios mokyklos terasoje turėjo įvykti diplomatinis priėmimas. O čia, aikštėje prieš amfiteatrą, buvo numatytas choro „Langas“ ir styginių orkestro „Niko“ koncertas. Viskas buvo suderinta iki mažiausių smulkmenų. Deja, nuostabi Lietuvos šventė neįvyks, mes privalome laikytis Italijos vyriausybės dekreto dėl visuotinio karantino. Vis dėlto džiaugiuosi, kad Nepriklausomybės trisdešimtmečio išvakarėse Koliziejus keturias valandas spindės Lietuvos spalvomis.“

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Ričardas Šlepavičius
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Ričardas Šlepavičius

Pirmadienį Lietuvos ambasada Romoje išsiuntinėjo elektroninius laiškus, kuriuose paragino tautiečius į suplanuotą šventę prie Koliziejaus neateiti, o šviesų spektaklį stebėti internete.

Sekmadienį vakare, Italijos vyriausybei patvirtinus specialias kovos su koronaviruso epidemija priemones, dar ruseno viltis, kad choro „Langas“ koncertas įvyks laikantis privalomo 2 metrų saugaus atstumo tarp renginio dalyvių. Pirmadienį vakare, po Italijos premjero spaudos konferencijos, paaiškėjo, kad visa Italija tampa karantino zona.

„Koncertą ir bet kokį tautiečių susibūrimą teko atšaukti. Kita vertus, mūsų moralinė pareiga – ne tik saugoti vienas kito sveikatą, bet ir pareikšti solidarumą su epidemija kovojančiai Italijai“, – sakė R.Šlepavičius.

Antradienį ryte dar nebuvo iki galo aišku, ar Koliziejus bus nušviestas tik Lietuvos vėliava, ar švytės ir Italijos trispalvė.

Ambasadoriaus balse – sportinis azartas: pergalė pasiekta, tačiau švęsti teks tyliai.

„Sumanymas buvo šis: surengti Romoje ne šiaip įprastą diplomatinį pokylį, o šventę, kuri būtų matoma pasaulyje ir Lietuvoje. Planavome, kad Kovo 11-osios išvakarėse į Koliziejų nukreiptos lazerių šviesos taptų savotiška Nepriklausomybės iškilmių įžanga. Žinoma, gaila, kad teko atšaukti kitus programoje numatytus renginius, nes intensyvūs paruošiamieji darbai truko 14 mėnesių. Roma labai saugo savo architektūros paveldą, griežtai riboja žymiausio Antikos simbolio naudojimą. Mums teko diplomatinė užduotis – įrodyti, kad Lietuvos nepriklausomybės trisdešimtmetis yra ne tik mūsų valstybės, bet ir visai Europai reikšmingas įvykis.“

Derybose su trimis Italijos institucijomis – Romos merija, kultūros ministerija ir Koliziejaus archeologijos parku R.Šlepavičius pasitelkė plataus istorinio konteksto argumentus: „Mes paaiškinome, kad prieš tris dešimtmečius įvyko istorinis lūžis: Europa pagaliau susivienijo, nes į jos gretas sugrįžo Lietuva. Roma mums labai svarbi ir todėl, kad šiame mieste buvo pasirašyta Europos Bendrijos įkūrimo sutartis. Na, o Koliziejus reprezentuoja Romą, Europą. Susitikau su Romos mere Virginia Raggi, išdėsčiau šiuos motyvus, ji pritarė ambasados iniciatyvai apšviesti Koliziejų.“

Diplomatinę Lietuvos ambasados Romoje iniciatyvą finansiškai parėmė 15 Lietuvos įmonių.

„Iš valstybės biudžeto bus išleista 3500 eurų lazerių apšvietimo įmonei, nedidelę kompensaciją galbūt gaus į Romą atskridę 26 choristai. Pavyko susitarti su Romos elektros bendrove „Acea“ – ji už kelių gatvės žibintų išjungimą iš pradžių paprašė 1000 eurų, tačiau galiausiai sutiko tapti renginio rėmėja.

Interneto transliacijos pradžia – 20.45 Lietuvos laiku. Tiesioginę transliaciją žiūrėti galite ambasados „YouTube“ kanale arba „Facebook“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius