-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 07

Irena Šiaulienė apie dešimt iš socialdemokratų metamų narių: „Partija nutarė nuskinti žiedą“

Seimo socialdemokratai, pasiryžę sudaryti „frakcijų koalicijos“ sutartį su „valstiečiais“ ir už tai šeštadienį sulaukę partijos Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo siūlyti tarybai juos šalinti iš partijos, tikina žinoję, kad sulauks būtent tokio verdikto. Dabar frakcijos nariai sutrikę – vieni mąsto apie naujos partijos kūrimą ir socialdemokratų skilimą, kiti apskritai apie politinės karjeros pabaigą.
Irena Šiaulienė
Irena Šiaulienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Priėmė. Yra priimtas sprendimas. Tiesiog nupjovė žiedą, kurį laiko nužydėjusį. Ir tiek žinių“, – sunkiai rinko žodžius ir apmaudo neslėpė Seimo vicepirmininkė, buvusi frakcijos vadovė Irena Šiaulienė.

Anot jos, kol kas neaišku, ar bus bandoma partijos tarybos narius įtikinti nuobaudos neskirti arba bent ją sušvelninti. Ne visi frakcijos nariai tiki, kad tai apskritai įmanoma. Jie tikina, kad šeštadienio sprendimas buvo aiškus iš anksto. Antraip partijos valdyba dar ketvirtadienį nebūtų pradėjusi kalbėti apie būtinybę socialdemokratų tarybos posėdį šaukti jau kitą savaitgalį.

Tiesiog nupjovė žiedą, kurį laiko nužydėjusį. Ir tiek žinių, – sakė I.Šiaulienė.

„Kad tokio komisijos žingsnio reikėjo tikėtis, yra akivaizdu, nes suplanuoti antradienį prezidiumas, o šeštadienį – taryba ir partijos vadovybė, reiškia, buvo suplanavusi tuos žingsnius“, – teigė I.Šiaulienė.

Tą patį tvirtino ir buvęs partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas bei buvęs susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

G.Kirkilas jau dabar tikina nematantis didelės prasmės dar bandyti apsiginti partijos tarybos posėdyje, nes vargu ar tai įmanoma. Jis užsimena, kad gali trauktis iš partijos nelaukdamas tarybos sprendimo.

„Ką mums daryti toliau, mes tarsimės pirmadienį, tarsimės visi frakcijos kolegos. Visokie variantai galimi, įskaitant ir pasitraukimą iki tarybos sprendimo“, – BNS teigė G.Kirkilas.

Seimo narys R.Sinkevičius dedasi dar abejingesniu. Pasak jo, Lietuvoje ir taip labai nedaug žmonių priklauso partijoms, todėl ir jam tai nebūsianti tragedija.

„Aš nebandysiu tarybos niekuo įtikinti. Neturiu ir dėl ko gintis. Absoliučiai teisingo sprendimo išvis nebūna, bet mes iš blogo ir labai blogo sprendimo rinkomės mažiau blogą“, – tikino R.Sinkevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius

Kaltina G.Palucką siekus atsikratyti senbuvių

Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje nepasirodė nė vienas iš dešimties Seimo narių, kurių elgesys buvo svarstomas. Tačiau I.Šiaulienė tikina, kad tai nebuvo planuotas protestas. Kita vertus, visi jie tvirtina, kad nematę jokių galimybių Etikos ir procedūrų komisijos narius įtikinti priimti kitokį sprendimą, nei pageidavo partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Pasak I.Šiaulienės, partijos pirmininkas G.Paluckas jau seniai buvo nutaręs mesti jam prieštaraujančius parlamentarus iš partijos ir su jais nė nebendravo, neklausė jų nuomonės.

„Kurį laiką aš maniau, kad jis yra nesuvokiantis ar negalintis suvokti proceso, bet matant tokius sprendimus lieka tik viena išvada – kad to buvo siekta“, – sakė Seimo narė.

„Matyt, partijos vadovybė galvoja, kad jai labai palengvės gyvenimas pašalinus šias personalijas. Tiesiog visi kiti sprendimai nebus kvestionuojami ir sėkmingai partija žydės atsikračiusi „balasto“. Tiesiog laivas plauks, kaip Titanikas, pergalingai“, – ironijos neslėpdama tęsė ji.

G.Kirkilas: „Skilimui nepasitarnausiu“

Maištininkais praminti socialdemokratai sako tolimesnių veiksmų strategiją aptarsiantys kitos savaitės pradžioje. Tuomet esą bus priimtas bendras sprendimas, ką daryti toliau.

Neatmetama, kad netrukus gali būti pradėta kurti nauja partija. Galbūt iš tų žmonių, kurie paliks socialdemokratus paskui išmestuosius.

„Bus matyti, kaip skyriai reaguos. Gali būti visko. Iš pradžių tai atrodė, kad gal nepasverti siūlymai ir sprendimai, karštakošiški, tačiau prasidėjus procesui išryškėjo skirtis ir motyvai. Visą laiką, aš turiu pasakyti, buvo tie sparnai ir visada buvo tų žmonių, kurie galvojo, kad partija tik dirbdama opozicijoje gali būti tikra socialdemokratine partija. Aš nenorėčiau prognozuoti skilimo, bet, kita vertus, tie, kurie ne vieną dešimtmetį praleido šioje partijoje, dirbo ir kitaip juto tas tendencijas, neatmetu, pradės mąstyti kitaip. Galbūt gali būti (skilimas – red. past.)“, – prognozavo I.Šiaulienė.

Tačiau G.Kirkilas sako, kad skilimo jis tikrai nekurstys ir jam nepasitarnaus.

„Aš nesiruošiu kurti kitų partijų. Kiti gal ir svarsto, bet aš šitoje partijoje savo pėdsaką esu palikęs ir jo niekas nepanaikins, ar mane išmestų, ar neišmestų. Tai nematau ypatingos prasmės kurti kokias nors naujas partijas. Visa tai tiktai kenktų pačiai socialdemokratijai, todėl nematau didelės prasmės“, – sako G.Kirkilas.

Vis dėlto jis neslepia manantis, kad išmestųjų sukurta nauja politinė jėga galėtų būti sėkminga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas, Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas, Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas

Nesigaili pasirašę

Seimo vicepirmininkė tikino, kad sprendimas pasirašyti „frakcijų koalicijos“ sutartį nebuvo tik poza ir užsispyrimas.

„Tai nebuvo vėjavaikiškumas, tai buvo labai apgalvotas sprendimas, suprantant visą situaciją. Mes buvom tiesiog priešpastatyti prieš partiją, aiškinant, kad čia mes nesuprantame, mums nebesvarbu. Mes savotiškai buvome išprovokuoti rinktis tokį kelią, bet savo esmėj lieka vidinė pajauta ir, kaip Antanas Vinkus sako, jeigu ir nutiks blogiausia, vis tiek laikykite mane socialdemokratu“, – kalbėjo Seimo narė.

Ji tikino įsivaizduojanti, kad kol kas socialdemokratų frakcija gali likti dirbti visa kartu. Nebent, esą nulems subjektyvūs ir žmogiški parametrai. „Kiek ana pusė įsijautusi bus atsiriboti nuo „nelojalių“, – apibūdino I.Šiaulienė.

G.Kirkilas sako bendro darbo nelabai įsivaizduojantis ir mano, kad realiausia yra frakcijai suskilti.

Ar maištininkai saugos socialdemokratų partijos pavadinimą, G.Kirkilas dar negalėjo pasakyti.

Tačiau R.Sinkevičius įsitikinęs, kad pavadinimas turi likti tiems, kurių daugiau. „Jei mes ne partijos nariai, nereiškia, kad ne socialdemokratai“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius