-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 05 /12:30

Iš Baltarusijos grįžęs L.Linkevičius: „Atšilimas? Šilumai reikia bendro požiūrio“

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, šią savaitę viešėjęs Minske, vos grįžęs į Vilnių skubėjo į Seimą, kur dalyvavo skubos tvarka surengtame Užsienio reikalų komiteto posėdyje. Ten jį pakvietė atsinaujinančiu dialogu su Baltarusija nepatenkinti opoziciniai konservatoriai.
Juozas Bernatonis, Linas Linkevičius
Juozas Bernatonis, Linas Linkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ministras Baltarusijoje aptarė ekonominius šalių santykius, energetikos klausimus, žinoma, perdavė susirūpinimą dėl Astravo atominės elektrinės saugumo. L.Linkevičius susitiko su Baltarusijos premjeru Siarhejumi Rumasu, užsienio reikalų ministru Vladimiru Makėjumi.

Baltarusijai ministras teigė pasiūlęs užtikrinti reguliarų naftos tranzitą ir aptarė dujų importo per Klaipėdos uostą galimybę.

Dujos esą galėtų atkeliauti per suskystintų gamtinių dujų terminalą, o nerusiška nafta į Baltarusiją sausį jau atkeliavo – iš Norvegijos per Klaipėdą ir „Lietuvos geležinkelius“.

„Vyksta konstruktyvus kalbėjimas“

Be to, būtent L.Linkevičiaus vizito metu V.Makėjus patikino, kad Minskas artimiausiu metu ketina priimti tarptautinių organizacijų ekspertus ir sulaukęs jų vertinimų išsklaidyti Lietuvos abejones dėl Astravo elektrinės saugumo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Turėti iliuzijų, kad kažkas iš esmės pasikeis, matyt, nereikėtų. Tačiau manau, kad šis vizitas tikrai buvo prasmingas. Dialogas tęsis ir stengsimės viską daryti taip, kad atlieptų pirmiausia mūsų šalies nacionalinius interesus“, – teigė L.Linkevičius, Minske paskutinį kartą viešėjęs 2015-ųjų lapkritį.

Atvykęs į Užsienio reikalų komiteto posėdį ministras susitikimus ir pokalbius Baltarusijoje pavadino „konstruktyviais“, bet siūlė nekalbėti apie atšilimą.

L.Linkevičius: gerai tai, kad mes neapeiname tų aštrių kampų – aš labai aštriai kėliau klausimus. Vis dėlto yra ir pozityvių sferų.

„Šiluma yra, kai vieningas požiūris, o šiuo atveju pozicijos daug kur skiriasi. Gerai tai, kad mes neapeiname tų aštrių kampų – aš labai aštriai kėliau klausimus. Vis dėlto yra ir pozityvių sferų“, – teigė L.Linkevičius.

Jis vardijo – ekonomika, transportas, eksportas, uostas: „Visur matomas augimas, o tai svarbu mūsų ekonomikai. Tai, žinoma, nereiškia, kad turėtume užmerkti akis ir nematyti, kas yra blogai.“

L.Linkevičius, kalbėdamas apie Astravo elektrinę, įžvelgė, kad Baltarusijos pusėje „mažiau atmetimo kalbant apie saugumo problemas“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius

„Anksčiau buvo kartojama, kad jokių problemų iš viso nėra ir kad jie nieko nesiruošia daryti.

Dabar sutarėme, kad jie priims ekspertus ir su pastaraisiais kartu įvertins tarptautinių organizacijų suformuluotas rekomendacijas, kurias – o tai labai svarbu – privalės įgyvendinti iki elektrinės paleidimo“, – tvirtino Lietuvos diplomatijos vadovas.

L.Linkevičius, tiesa, įspėjo, kad pozityvių poslinkių tikėtis dar anksti, bet pasidžiaugė, jog „vyksta konstruktyvus kalbėjimas“.

„Astravas yra Rusijos projektas“

Antradienį paskelbtame Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime rašoma, kad 2019 metų birželio pabaigoje dėl darbininkų aplaidumo kilo gaisras elektrinės pirmajame bloke, šalia reaktoriaus pastato.

VSD teigia, kad nepaisant to, kad pirmasis blokas jau rengiamas branduoliniam kurui, informacijos apie minėtą incidentą Baltarusijos institucijos nepateikė.

„Šis faktas liudija, kad po 2016 m. įvykusių incidentų situacija BelAE nepasikeitė – ir toliau vengiama viešumo, bandoma slėpti informaciją apie tikrąją padėtį.

Todėl labai tikėtina, jog informacija bus slepiama ir BelAE pradėjus veikti“, – teigiama saugumo ataskaitoje.

L.Linkevičius būtent dėl tokios informacijos ir pabrėžė: „Tai ir svarbiausia, kad negalime pasitikėti (Minsku, – red.), kai nėra nepriklausomos priežiūros, tarptautinių institucijų atstovų.“

„Nemanau, kad mes čia prašome kažko Lietuvai. (Prie Astravo, – red.) yra ir jų piliečiai, ir jų gyventojai – koks skirtumas, kad šiek tiek toliau nuo Minsko?“ – tvirtino L.Linkevičius.

Ministras pasakojo, kad Baltarusijos valstybinė televizija per interviu jo prašė esą patraukti politiką į šoną ir pakalbėti apie Astravo „gerą projektą“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius

„Atsakiau, kad jei patrauksime politiką, liks geopolitika. Čia nėra ekonomikos, čia mūsų toks vertinimas. Kodėl? Nes Astravas yra Rusijos projektas.

Tai yra „Rosatom“ technologijos, tai yra jų paskolos, pinigai. Jų tikslas, matyt, yra toliau mus kontroliuoti elektros žiede, kurio operatorius iš Rusijos.

Jiems atsispirti nėra lengva – dėl to ir važiuoja žmonės į Minską. Ten buvo Pompeo, premjerai. Baltarusiams aiškiai pasakiau, kad mūsų interesas – kad išsaugotumėte nepriklausomybę ir suverenitetą“, – kalbėjo ministras.

Jis pridūrė turintis viltį, kad „Baltarusijos pusei elektrinės saugumas yra ir bus prioritetinis klausimas, nors dabar ši problema nepakankamai sprendžiama.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Dabar, kai ten tereikia atvežti kurą, o pats objektas jau stovi, mes sakėme, kad būtina pakviesti ekspertus. Ir tai pavyko padaryti: buvo viešai pasakyta, kad ekspertai bus priimti“, – Užsienio reikalų komiteto posėdyje kalbėjo L.Linkevičius.

Jis taip pat pažymėjo: „Ar tai yra pagrindas euforijai? Ne. Būkime objektyvūs. Ar tai yra pagrindas situacijos dramatizavimui? Juolab ne.“

Paaiškinimai neįtikina

Vis dėlto opozicija nėra patenkinta pozicija, kurios laikosi ir pernai liepą pareigas pradėjęs eiti prezidentas Gitanas Nausėda, kad dialogas su Baltarusija turi atsinaujinti ir tęstis.

L.Linkevičių opozicinė Tėvynės sąjunga, mananti, kad atsivėrimas Baltarusijai iš esmės prilygsta nuolaidoms dėl Astravo, į Užsienio reikalų komitetą kvietė dar prieš jo kelionę į kaimyninę šalį. Tada ministras laiko tam nerado.

Praėjusią savaitę Minske lankėsi Amerikos valstybės sekretorius Mike'as Pompeo – tokio rango JAV pareigūno Baltarusijoje nebuvo nuo 1994 metų.

„Apie savo vizito priežastis, tikslus ir priemones, kuriomis šių tikslų sieks, ministras Linkevičius nesurado laiko pasidalinti su Seimu, nes sakėsi pats savaime atstovaujantis valstybę“, – pirmadienį feisbuke parašė komiteto narys, konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Jau trečiadienį Seime Ž.Pavilionis žurnalistams teigė: „<...> Ministras anksčiau teigė, kad dialogas su režimu nėra niekaip efektyvus, o mes tuo tikime.

Pono Makėjaus patikinimai, esą Astravo elektrinė saugi, mūsų niekaip neįtikina. Bandome tą nesaugumą paaiškinti Vakaruose ir tuo nesaugumu pagrįsti mūsų norą, kad mes, visa Europos Sąjunga, nepirktume elektros iš Astravo.“

„Vakarų frontas – mūsų didžiausia silpnybė. Astravo klausimu mus palaiko tik Lenkija. Estijoje ir Latvijoje mes turime daug problemų, Briuselis mūsų dar negirdi, Vokietija negirdi iki galo, Amerika – irgi“, – pridūrė Seimo narys.

Jau baigiantis Užsienio reikalų komiteto posėdžiui, Ž.Pavilionis tvirtino, kad jo klausimams L.Linkevičiui neužteko laiko – esą tris ketvirtadalius numatyto laiko buvo kalbamasi apie Kubą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

„Komunistinė Kuba svarbesnė nei Astravas“, – ironizavo komitete dirbantys konservatoriai.

Jau po posėdžio L.Linkevičius, išskubėdamas į vyriausybės posėdį, gūžtelėjo pečiais: „Tokia buvo darbotvarkė. Juk pakalbėsim kitą kartą, iš Lietuvos niekur neišvažiuojame.“

Dar vienas konservatorius Audronius Ažubalis tvirtino manantis, kad Lietuva, susitaikydama su Astravo elektrinės faktu, patiria didelį pralaimėjimą europinėje politikoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audronius Ažubalis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audronius Ažubalis

„Įvykusi kelionė padrąsina režimą Baltarusijoje – štai, mes nesame izoliuoti, kažkas pas mus lankosi, kalbasi, esame konstruktyvūs. Bet jie neatsiliepia į mūsų ekspertų raginimus.

Dialogas su Baltarusija vyksta techniniu, ekonominiu lygiu. Politiniu lygiu vyksta Lietuvos monologas – Baltarusijos pusė mus ignoruoja“, – kalbėjo A.Ažubalis.

L.Linkevičius priekaištus atmeta – trečiadienį paklaustas apie juos Seime numojo, esą „visi turi savo nuomonę ir ji yra gerbtina, todėl reikėtų ne dramatizuoti situaciją, o diskutuoti, ką ir siūlau daryti.“

Ministras pridūrė, kad svarbiausios Lietuvos sąjungininkės, įskaitant JAV, sveikina aktyvesnį Vilniaus dialogą su Minsku.

„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka, Mike'as Pompeo
„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka, Mike'as Pompeo

Čia praėjusią savaitę, beje, lankėsi ir Amerikos valstybės sekretorius Mike'as Pompeo – tokio rango JAV pareigūno Baltarusijoje nebuvo nuo 1994 metų.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, socialdarbietis Juozas Bernatonis žurnalistams priminė, kad užsienio politiką Lietuvoje formuoja prezidentas ir vyriausybė, o dabartinei pozicijai dėl dialogo su Baltarusija pritaria.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Bernatonis, Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Bernatonis, Linas Linkevičius

„Prezidentas dar rinkimų kampanijos metu pasisakė už dialogą su Minsku ir jis vyksta.

Remiu ir prezidento, ir vyriausybės poziciją, bei manau, jog turime padaryti viską, kad tarptautinės organizacijos ir Europos Sąjunga mums padėtų užtikrinti objekto saugumą – kad mūsų žmonės galėtų ramiai ir saugiai gyventi.

Astravo atominė elektrinė jau yra pastatyta, tad mes dabar turime rūpintis mūsų piliečių, ypač gyvenančių pasienyje, saugumu“, – tvirtino J.Bernatonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius