Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 10

Iš gyvenimo pasitraukusios medikės kolega prakalbo apie ilgamečio mobingo piktžaizdes: padėtis ligoninėje yra tragiška

Jaunai medikei pasitraukus iš gyvenimo, artimas jos kolega iš Respublikinės Šiaulių ligoninės prabilo apie esą ilgus metus šioje įstaigoje egzistuojančią mobingo problemą. Jis papasakojo, kokias patyčias darbe teko iškęsti kolegei. Gydymo įstaigos administracija prašo susilaikyti nuo „nepagrįstų teiginių“ ir kartu nurodo, kad anesteziologė-reanimatologė buvo atleista iš darbo.
Gydymo įstaigoje
Gydymo įstaigoje / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

„Ji buvo reikli sau, reikli personalui, nuolat ieškojo teisybės. Dėl to ir tapo nepalankiu žmogumi ligoninėje. Dėl to ją ir išėdė. Dabar kai kurie ligoninės atstovai sako, kad ji turėjo psichikos sutrikimų, tačiau tai – visiškas šmeižtas.

Ji buvo kovotoja. Buvo tokia stipri, atrodė, kad eis iki galo. Niekas negalėjo įtarti, kad taip nutiks. Tik kartą man asmeniškai prasitarė: „Jeigu man kas atsitiktų, jau mano laidotuvėse, kad nė vieno tų parazitų nebūtų“. Tuomet dar nesupratau, kad tai rimtas skambutis“, – pasakojo ilgametis medikės kolega Andrius (vardas pakeistas – aut.past.).

Jis prasitarė, kad kolegė ligoninėje išgyveno didžiulę įtampą ir patyčias.

„Buvo siaubingas mobingas šio žmogaus atžvilgiu, trukęs daugybę metų. Tiesiog ji buvo labai teisinga, labai protinga, konkreti medikė. Ji žinojo visus įstatymus, potvarkius ir nuolat siekė, kad jų būtų laikomasi. Tai nepatiko tiek tiesioginiams jos vadovams, tiek administracijai“, – teigė Respublikinės Šiaulių ligoninės medikas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė

Pasakoja apie konfliktą

Andriaus teigimu, įtampa darbe kolegei prasidėjo nuo nesutarimų su Kardiologijos centro vadove.

Pasak pašnekovo, konfliktas įsiplieskė, kuomet kolegė ėmė reikalauti, kad budėjimų valandomis Kardiologijos centro vadovė būtų darbo vietoje.

„Kardiologijos centro vadovė budėdavo namuose. Tai yra už ją budėdavo rezidentai. Tai kėlė labai daug nepatogumų reanimacijoje dirbantiems medikams. Rūta (vardas pakeistas – aut.past.) tą iškėlė viešumon, net pranešė Darbo inspekcijai. Tuomet situacija paaštrėjo visiškai – jai buvo nuolat kišami pagaliai į ratus, provokuojama“, – pasakojo iš gyvenimo pasitraukusios medikės kolega.

Andrius prisimena, kad praėjusių metų sausį ligoninėje pasklido gandas, esą Rūtą ligoninės vadovui rekomenduota atleisti iš pareigų.

VIDEO: 15/15: kodėl Lietuvos medikai ryžtasi atimti sau gyvybes?

„Tyčiojosi tie patys jos kolegos“

Andrius pasakojo, kad dėl kovotojos charakterio, medikė buvo nuolat ujama. Kliūdavo ir ją užstodavusiems kolegoms.

Medikams dėl darbe patiriamo streso, anot jo, net teko kreiptis psichologų pagalbos.

„Rūtos atžvilgiu mobingas buvo taikomas ypatingai. Keista, nes dažniausiai mobingą įsivaizduojame, kaip administracijos ar vyresnių kolegų spaudimą ir patyčias. O čia tyčiojosi tie patys jos kolegos, kursiokai, bendraamžiai“, – apie situaciją darbe kalbėjo medikas.

„Pavyzdžiui, Kūčių rytą ji pasiprašė išleidžiama iš darbo truputėlį anksčiau. Tačiau tą pamatęs jos koordinatorius surašė tarnybinį raštą, kad ji pasišalino iš darbo“, – apie vieną tokių situacijų pasakojo Rūtos kolega.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pacientas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pacientas

Save vadina vergais

Andrius prisimena, kad medikei ne kartą tekdavo užsisėdėti po darbo valandų, kad sutvarkytų dokumentus, pasirūpintų ligoniais. Tačiau administracija to, esą, nepastebėdavo.

„Ligoninei visiškai nusispjauti ant darbuotojų. Administracijai rūpi tik ligoniai. Tačiau, kad ligoniai gerai jaustųsi, juk svarbu, kad ir medikams būtų gerai. Mes esame vergai. Taip save šioje ligoninėje ir vadiname – vergų choru“, – su kartėliu pastebėjo pašnekovas.

„Pastaruoju metu darbe tvyro nuolatinė įtampa ir baimė. Kolektyvas siaubingai susiskaldęs, nebėra normalaus bendravimo. Vienas į kitą žiūrime kaip į potencialius skundikus ir priešus, ne kaip kolegas ir bendražygius. Nes administracija laikosi principo „skaldyk ir valdyk“. Atmosfera yra baisi“, – apie situaciją gydymo įstaigoje pasakojo medikas.

Mobingas paaštrėjo

Pasak Andriaus, jo kolegė matė ligoninėje įsisenėjusias problemas ir skaudulius, tačiau nuoširdžiai tikėjo, kad galėtų pakeisti sistemą ir dėl to pasirinko likti dirbti Šiauliuose.

Medikė siekė, kad jai būtų suteiktas didesnis krūvis, nes kai kurie jos kolegos ligoninėje dirba net dviem etatais.

„Kai jai nedavė krūvio pakankamo, ji kreipėsi į Darbo ginčų komisiją“, – pasakojo Andrius.

Mobingas / 123rf nuotr.
Mobingas / 123rf nuotr.

Pasak kolegos, būtent po šio incidento mobingas darbe dar labiau paaštrėjo. Esą buvo siekiama, kad Rūta išeitų iš ligoninės savo noru, o galiausiai, dėl tariamo dokumentų klastojimo, jai įteiktas atleidimo lapelis.

Pasak pašnekovo, prieš taikiniu tapusią jauną gydytoją vieno iš ligoninės administracijos atstovo iniciatyva net buvo renkami parašai. Bandyta įtikinti slaugos personalą atsisakyti su ja dirbti.

„Rūta buvo reikli. Kuomet reanimacijoje monitoriai dirba, o seselės sulindusios į telefonus sėdi feisbuke, ji buvo tam nepakanti. Reikalavo, kad ligonius prižiūrintys darbuotojai būtų susitelkę į darbą“, – apie darbą ligoninėje pasakojo kolega.

„Tegul niekas nebando sakyti, kad buvo nekalti, kad ji išėjo jau tuomet, kai ją atleido iš darbo, kai prieš ją buvo ilgus metus naudojama tokia neteisybė“, – pabrėžė Andrius.

Išsamesnių komentarų neteikia

Respublikinės Šiaulių ligoninės pateiktame komentare nurodoma, kad medikė iš pareigų buvo atleista.

„Informuojame, kad Respublikinės Šiaulių ligoninės bendruomenę sukrėtė žinia apie gydytojos anesteziologės reanimatologės mirtį. Skaudžią netekties akimirką ligoninės administracija reiškia nuoširdžią užuojautą gydytojos šeimai ir su ja dirbusiems kolegoms.

Medikų bendruomenės vardu prašome susilaikyti nuo neetiškų komentarų ir nepagrįstų teiginių, gydytoja buvo atleista iš darbo Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo.

Gydytojos mirties aplinkybės ligoninei nėra žinomos, todėl išsamesni komentarai šiuo metu neteikiami. Gerbkime mirusiosios atminimą ir artimųjų gedulą.

Psichologinę pagalbą ligoninės darbuotojams, patyrusiems krizę ir emocinius sukrėtimus, teikia ligoninės psichologai, psichoterapeutai“, – rašoma ligoninės pranešime.

Teisėsauga aiškinasi ligoninėje dirbusios jaunos medikės mirties priežastį, tačiau daugiau detalių neatskleidžia.

Tikimės papildyti ligoninės komentarą.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius