Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 17

Iš koalicijos liko tik pavadinimas? Nesutaria nei dėl alkoholio, nei dėl Darbo kodekso

Valdančioji koalicija trečiadienį susirinko pasikalbėti apie planuojamus pokyčius stiprinant alkoholio kontrolę ir apie būsimus sprendimus dėl Darbo kodekso. Paaiškėjo, kad galutinio sutarimo nėra nė vienu iš šių klausimų. Viskas bus sprendžiama Seimo plenarinių posėdžių salėje. „Valstiečiai“ neabejoja, kad tiek Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, tiek Darbo kodeksą pavyks priimti tokius, kokių nori jie.
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas yra sakęs, kad partija turėtų dėti pastangas, teikti siūlymus ir daryti Darbo kodeksą socialiai teisingesnį. Partija dėl Darbo kodekso buvo paskelbusi balsavimą. Jame 89 proc. balsavusių partijos narių pasisakė už tai, kad socialdemokratai turi teikti Darbo kodekso pataisas.

Anksčiau koalicija buvo sutarusi, kad Darbo kodeksas Seime turi būti priimtas toks, dėl kokio sutars Trišalė taryba.

Dėl visko yra sutarta, nors yra skirtingi požiūriai, – sakė A.Sysas.

„Tai, kas bus suderinta Trišalėje taryboje, tai nėra tobula, tai yra kompromisas, pasiektas tiek darbdavių, tiek profesinių sąjungų, bet esminis principas, kad mes Vyriausybėje per artimiausias savaites tai adaptuojame į įstatymo projektą, teikiame Seimui ir valdančioji koalicija priima tik tai, kas sutarta Trišalėje taryboje“, – po koalicijos posėdžio kovo viduryje aiškino S.Skvernelis.

Tiek jis, tiek R.Karbauskis laikėsi pozicijos, kad Seime naujų pataisų Darbo kodeksui teikti nereikia. Tačiau socialdemokrato Algirdo Syso vadovaujamas Seimo socialinių reikalų komitetas jau pritarė darbdavių nepalaikomam siūlymui laikinojo įdarbino įmonės būtų licencijuojamos, taip pat dar kelioms pataisoms.

Griežtinamoms alkoholio kontrolės priemonėms socialdemokratai taip pat nepritaria.

Antradienį dalyvavęs koncerte „Laisvė rokenrolui“ G.Paluckas sakė, kad socialdemokratai nepalaikys jokių ribojimų prekiauti alkoholiu lauko kavinėse ir festivaliuose, tačiau pabrėžė, kad koalicija, kaip ir santuoka, turi būti tęsiama ir varge.

„To vargo šioje koalicijoje galėtų būti ir mažiau“, – kalbėjo naujasis socialdemokratų lyderis.

Dėl alkoholio sutarimo nerado

Tačiau trečiadienio posėdyje G.Paluckas nedalyvavo. Šiemet posėdyje neišvengta kivirčų, tačiau socialdemokratas A.Sysas tikino, kad „dėl visko yra sutarta, nors yra skirtingi požiūriai“.

Po posėdžio išėjęs premjeras pareiškė, kad, nepaisant ginčų, visi numatyti balsavimai Seime vyks tada, kada ir buvo numatyta.

„Dėl alkoholio galutinai nesutarėme, kiek supratau bent iš to pokalbio, nes dar socialdemokratai svarstys atskiras priemones, kurioms pritarti, kurioms ne. Gal balsavimą vėl skelbs internetinį partijos nuomonei sužinoti. Nežinau, jie apsispręs“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Anot premjero, socialdemokratams daugiausia klausimų kyla dėl alkoholio prekybos masiniuose mokamuose ir nemokamuose renginiuose.

„Čia yra aktualiausia problema“, – teigė S.Skvernelis.

A.Sysas tikino, kad balsavimas dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų vyks ne partijos, o tik frakcijos mastu.

„Tuomet pasakysime, kam tikrai pritariame 100 proc., o kam 95, kam 50, o kam – tik 10 proc.“, – teigė A.Sysas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikino, kad visos siūlomos Alkoholio kontrolės pataisos bus priimtos.

„Jis bus toks, koks ir turėtų būti. Vyriausybės ir komiteto pasiūlymai turėtų praeiti Seime, turėtų būti priimti“, – sakė jis.

R.Karbauskis vardino, kad už jas balsuos ne tik „valstiečiai“, bet ir dalis konservatorių ir labai didelė dalis socialdemokratų. „Ir Lenkų rinkimų akcija, tikiuosi“, – pridūrė jis.

Konservatoriai su liberalais trečiadienį pasiūlė dėl Alkoholio kontrolės priemonių dvi savaites nepriiminėti jokių sprendimų ir padaryti pertrauką. Tačiau premjeras tokio siūlymo nepalaiko.

Tai yra partija, kuri reaguoja dabar, kur vėjas pučia. Jei tik vėjas papučia kažkur nepalankiai, tai, matyt, jie pakeičia poziciją, – sakė S.Skvernelis apie konservatorius.

„Manęs nenustebintų, nes tai yra partija, kuri reaguoja dabar, kur vėjas pučia. Jei tik vėjas papučia kažkur nepalankiai, tai, matyt, jie pakeičia poziciją tokią. Aš manau, Vyriausybė, svarstydama tiek jų įstatymų pataisas, tiek piliečių, mes, tikėdamiesi palaikymo „mūsų reformoms“, pritarėme praktiškai visiems konservatorių siūlymams, susijusiems su Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis. Dabar pasirodo, kad jie nėra patenkinti dėl to. Nežinau, žinokit, kaip bus“, – komentavo konservatorių siūlymą dėl pertraukos S.Skvernelis.

R.Karbauskis taip pat sako, kad pertraukos daryti nereikia. „Aš manau, kad reikia jiems išsimiegoti, ramiai apgalvoti, prisiminti, ką jie yra sakę rinkimų metu, ką sakė prieš tai, po Saviečių ir taip toliau. (…) Tai prisiminus ramiai ateiti ketvirtadienį į posėdį ir palaikyti Vyriausybės pasiūlymus“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Viliasi, kad Darbo kodeksas bus priimtas iki liepos

Premjeras S.Skvernelis sako, kad tos pataisos, kurioms pritarė Seimo Socialinių reikalų komitetas, nebuvo derintos Trišalėje taryboje. Premjero teigimu, tai tik techninio pobūdžio pataisos.

„Jos nesprendžia tų problemų, kurias partneriai labai dabar populiariai deklaruoja. Matyt, irgi procesas bus plenarinių posėdžių salėje“, – teigė premjeras.

R.Karbauskis tikino, kad bus priimta tik tai, ką pasiūlė Trišalė taryba.

„Visi kiti pasiūlymai bus grąžinti Trišalei tarybai svarstyti. Aš tuo esu įsitikinęs, o kaip bus, pamatysime artimiausiu metu. Nereikės atidėti tikrai. Liepos 1 dieną jis įsigalios“, – tvirtino R.Karbauskis.

Tuomet kas pusmetį, pasak „valstiečių“ pirmininko, Seimas galės kodeksą papildyti naujais Trišalės tarybos nutarimais.

Pasak R.Karbauskio, artimiausi balsavimai Seime parodys, ar koalicija yra vieninga ir tvirta.

„Manau, kad jis bus toks, kad jums tas klausimas nebekils. Mes turime diskusijų metą, mes diskutuojame. Yra socialdemokratų nauji lyderiai, jie turi savo matymą, kuris kartais yra tolokas nuo frakcijos matymo dėl to, kad tai žmonės, kurie nedirba Seime ir nedalyvauja tuose posėdžiuose. Kai kurie pasakymai, kad ir alkoholio kontrolės klausimais, man atrodo, kad netgi buvo šnekama nežinant, kas yra siūloma. Tai yra problema“, – teigė R.Karbauskis.

Klausiamas, kam reikalinga tokia koalicija, kuri nesutaria esminiais reformų klausimais, S.Skvernelis atsakė, jog tai – retorinis klausimas.

Jau kalbėjo apie skyrybas

Tai ne pirmas kartas, kai koalicija nesutaria esminiais klausimais. Kovo viduryje „valstiečiai“ smarkiai supyko, kad socialdemokratai nepalaiko urėdijų reformos.

Tuomet premjeras S.Skvernelis pareiškė besijaučiantis lyg dirbtų mažumos Vyriausybėje.

Socialdemokratai savo ruožtu „valstiečius“ tuomet kaltino nesitariant.

Tačiau įvykus koalicijos posėdžiui tąkart sutarta, kad bus dirbama toliau.

„Galime konstatuoti, kad koalicija toliau dirba ir priiminės tuos sprendimus, kuriuos reikalinga valstybei priimti“, – tuomet sakė premjeras.

Pasak S.Skvernelio, suprantama, kad koalicijos partnerės nesutars visiškai visais klausimais, tačiau esą nutarta, kad pozicijos bus išsakomos iš anksto, o ne balsavimu.

„Daugiau reikia kalbėtis. Dar daugiau kalbėtis. Reikia tas savo pozicijas, kur yra nuomonių nesutapimai ir, matyt, liks, tai reikia iš karto pasakyti partneriams, pasakyti argumentus, dėl ko jie skiriasi, ir ieškoti būdų kaip, vėlgi, argumentais surasti tuos bendrus sprendimus arba kompromisus, jeigu reikia“, – sakė S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius