-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 16

Iš Kultūros komiteto išguitas Arūnas Gelūnas: „Ponas Karbauskis tiesiai šviesiai dūrė pirštu į mano asmenį“

Seimo komitetų sudėtyse įvykdytos pertvarkos gali nustebinti ne vieną, manantį, kad juose turėtų darbuotis savo srities ekspertai. Klaidingais moksliniais teiginiais pagarsėjęs valstiečių ir žaliųjų atstovas Dainius Kepenis darbuosis Švietimo ir mokslo komitete, o nuo apkaltos bandantis išsisukti Mindaugas Bastys atsidūrė Žmogaus teisių komitete.
Seimo Kultūros komitetas surengė išvažiuojamąjį posėdį prie Gedimino kalno Vilniuje
Arūnas Gelūnas (kairėje) ir Ramūnas Karbauskis (dešinėje) ant Gedimino kalno. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Labiausiai visoje šioje naujoje komitetų dėlionėje stebina liberalų atstovo Arūno Gelūno pasitraukimas iš Kultūros komiteto vadovo Ramūno Karbauskio pavaduotojo posto. Buvęs kultūros ministras ir Lietuvos ambasadorius prie UNESCO užsitraukė paties R.Karbauskio nemalonę.

A.Gelūno teigimu, pokyčiai brendo jau ilgai, tačiau jiems pradžią davė socialdemokratų skilimas, leidęs perstumdyti pozicijas komitetuose.

„Ponas Karbauskis tiesiai šviesiai dūrė pirštu į mano asmenį ir Eugenijui Gentvilui pareiškė: reiktų, kad jis atsistatydintų iš pavaduotojų“, – pasakojo Liberalų sąjūdžio atstovas Seime. „Nors mes turime tris pavaduotojus, bet buvo durta pirštu į mane“, – pridūrė A.Gelūnas.

„Gentvilas atėjo juokdamasis, bet ir iš nuostabos pakeltais antakiais. Sako, net neleido liberalams pasirinkti, kurį pavaduotoją jie atšaukia, išėjus Dovilei Šakalienei. Sako, dūrė, Gelūnai, į tave pirštu, matyt, tu jam ten netinki“, – pasakojo buvęs kultūros ministras.

Kultūros sampratos išsiskiria

Jo manymu, R.Karbauskį galėjo suerzinti jo kritika arba tiesiog skirtingas požiūris į kultūrą.

„Galbūt mano kritika nebuvo maloni ar pats ponas Karbauskis laiko kultūrą mažiausiai reikšminga“, – ironizuodamas svarstė A.Gelūnas, pabrėždamas, kad liberalų atstovai kituose komitetuose R.Karbauskiui netrukdė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Negaliu sakyti, kad labai nesutarėme. Tie klausimai, kuriuos svarstydavome, nebuvo kardinaliai esminiai. Kai kuriais klausimais, tarkime, dėl žodžio laisvės, tai opozicijos nuomonė vienareikšmiškai nesutapdavo su pozicijos, kuri teigdavo, kad reikia ją labiau riboti. Bet, tarkime, Gedimino kalno tvarkymo klausimu visi juk norime, kad jis negriūtų“, – kalbėjo A.Gelūnas.

„Aišku, aš pakritikuodavau ir ministerijos darbą viešojoje erdvėje, ir reorganizaciją. Nebuvau nuolat linksintis komiteto narys“, – pripažino jis.

Pavyzdžiui, jam Kryžių kalnas, kaip jis sakė komiteto posėdžio metu, yra nesusipratimas, – pastebėjo jis.

Buvusio Lietuvos ambasadoriaus prie UNESCO, humanitarinių mokslų daktaro teigimu, jie su R.Karbauskiu skirtingai apibrėžtų kultūros sąvoką.

„Jei leistumėmės į diskusiją giliau, tai mūsų kultūros sampratos tikrai išsiskirtų. Aš labiau įsigilinęs į šiuolaikinę kultūrą, miesto kultūrą. Man svarbu, kaip jaunimas angažuosis, kokie bus nauji kultūriniai judėjimai. Man patinka ir Šiuolaikinio meno centro veikla ir jis atrodo labai reikalingas. Nors daug kam jis yra kaip keiksmažodis“, – kalbėjo A.Gelūnas.

„Akivaizdu, kad pono Karbauskio interesai yra labiau regioninė kultūra. Su labai stipriu baltišku akcentu. Pavyzdžiui, jam Kryžių kalnas, kaip jis sakė komiteto posėdžio metu, yra nesusipratimas“, – pastebėjo jis.

„Agrokultūra irgi yra kultūra“

A.Gelūnas pasakojo, kad šiandienos posėdžio metu R.Karbauskis sulaukė ir šmaikščios pastabos iš komiteto nario konservatoriaus Vytauto Juozapaičio. Šis sarkastiškai pareiškė, kad matydamas tendencijas ketina pereiti į Kaimo reikalų komitetą.

„Sarkazmas akivaizdus. Parodoma Kultūros komiteto pirmininkui, kuris turi agronomo diplomą, o rūpinasi kultūra, kad operos solistas tada rūpinsis žemės ūkiu“, – juokėsi A.Gelūnas.

„Agrokultūra irgi kultūra“, – juokdamasis pridūrė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas

A.Gelūnas pažymėjo, kad jis galėjo likti Kultūros komitete eiliniu jo nariu, tačiau manė, kad geriau dirbti sektųsi Švietimo ir mokslo komitete.

Kaip buvęs prorektorius galėčiau prisidėti prie švietimo ir mokslo pertvarkos, universitetų reformos eigos.

„Kaip buvęs prorektorius galėčiau prisidėti prie švietimo ir mokslo pertvarkos, universitetų reformos eigos. Ten irgi yra daug svarbaus darbo, tad nėra kažkokia tragedija. Niekas, be to, neuždraus man gilintis į kultūros klausimus ir pasisakyti jais, jei tik bus reikalas“, – darė išvadą jis.

Opozicija skeptiškai sureagavo į šiuos valstiečių žaliųjų ir žingsnius komitetų pertvarkoje. Konservatoriai ir liberalai padarė tik po vieną pakeitimą, o valdančioji dauguma jų padarė dešimt. A.Gelūno manymu, tai yra bandymas neturint aritmetinės daugumos Seimo salėje bent jau užsitikrinti ją komitetuose.

„Į švietimo komitetą įkeliamas ponas Kepenis, garsėjantis kontroversiškais mokslinių faktų interpretavimais“, – ironizuodamas kalbėjo liberalas.

„Panašu, kad reikalai krypsta ne į valdančiosios daugumos pusę. Kepenio įkėlimas padidina komiteto narių skaičių ir didina pozicijos balsų persvarą“, – konstatavo A.Gelūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius