Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 04

Iš naujų IAE vadovų laukiama efektyvaus jėgainės uždarymo ir socialinių problemų sprendimo

Ignalinos atominei elektrinei ketvirtadienį pradėjo vadovauti buvęs diplomatas Osvaldas Čiukšys. Naujosios įmonės komandos, pasak energetikos ministro, laukia svarbūs uždaviniai – ne tik saugiai ir efektyviai įgyvendinti jėgainės uždarymo projektus, bet ir rūpintis socialiniais dabartinių ir buvusių elektrinės darbuotojų reikalais.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas BNS sakė, kad naujosios įmonės vadovybės laukia daug svarbių uždavinių, įskaitant socialines Visagino problemas.

„Iki sausio 1-osios uždavinys buvo efektyviai gaminti elektrą, o nuo sausio 1-osios – efektyviai uždaryti, todėl ir keičiame vadovybę. Jos kvalifikacija ir tikslai dabar yra kiti, nes Europos Sąjunga turi būti tikra, kad Ignalinos AE uždarymui skiriamas finansavimas naudojamas efektyviai ir kad nuo 2013 metų jis bus naudojamas taip pat efektyviai“, – BNS sakė A.Sekmokas, ketvirtadienį susitikęs su įmonės vadovais ir darbuotojais, kuriems pristatė naująjį generalinį direktorių.

Pasak jo, labai svarbios dabar tampa ir Visagino miesto socialinės problemos, kuriomis patikėta rūpintis naujajai IAE vadovybei. Anot A.Sekmoko, pradžioje žmonėms numatoma mokėti kompensacijas už smarkiai pabrangusį šildymą ir kartu labai sparčiai renovuoti namus, tam numatoma skirti papildomų lėšų iš įvairių šaltinių.

Bus sprendžiamos ir nedarbo problemos, žmonės mokomi, keliama jų kvalifikacija, kad jie galėtų išgyventi iki 2013 metų, kai prasidės naujos atominės elektrinės statyba.

„Pirmiausia uždarius IAE šiluma pabrango 3,5 karto – bus skirta lėšų ir turėsime užtikrinti kompensacijas, nes žmonės tikrai to nenusipelnė. Sieksime, kad lėšos būtų skirtos tik Visaginui, ne kitiems rajonams. Labai greitai ir efektyviai reikia renovuoti namus – daug efektyviau nei daroma visoje Lietuvoje“, – teigė A.Sekmokas.

Energetikos minsiterija, kuri jau skyrė 80 mln. litų Visagino socialinėms problemoms spręsti, numato skirti dar daugiau lėšų.

Anot A.Sekmoko, bus sprendžiamos ir nedarbo problemos, žmonės mokomi, keliama jų kvalifikacija, kad jie galėtų išgyventi iki 2013 metų, kai prasidės naujos atominės elektrinės statyba.

2010–2012 metais Zarasų, Ignalinos ir Visagino rajonų gyventojams toliau bus taikomas 50 proc. mažesnis elektros tarifas. Vėliau lengvata bus mažinama ir panaikinta 2016 metais.

Daugiau nei pusė iš Energetikos ministerijos skirtų 80 mln. litų – 43 mln. litų – šiemet gaus Ignalinos darbo birža išeitinėms, ikipensinėms bedarbio ir persikėlimo išmokoms, kompensuojamoms darbo vietoms, darbuotojų lietuvių kalbos kursams, mokymui, kvalifikacijos kėlimui.

10 mln. litų iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų bus skirta visuomeninės paskirties pastatų renovavimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius