Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 20 /15:03

SAM viceministrė: kaukių dėvėjimas gali būti grąžintas, jeigu bus 5 atvejai 100 tūkstančių gyventojų

Koronaviruso atvejų ėmė daugėti – praėjusią parą nustatyti 15 ligos atvejų, užpraeitą – 17. Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė teigia, kad apie privalomą kaukių grąžinimą bus galvojama tada, kai per 14 dienų Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų teks 5 ligos atvejai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Biruta Zdanevičienė leido suprasti, kad apie antrąją ligos bangą dabar kalbėti neverta, nes nėra pasibaigusi pirmoji.

NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Biruta Zdanevičienė pirmadienį ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad pirmoji banga nėra pasibaigusi.

„Nebuvo taip, kad atvejų nebūtų visiškai. Mes labai nusiraminame, galvojame, kad viskas, bet virusas niekur nedingsta, jis yra tarp mūsų, tarpsta“, – kalbėjo ji.

B.Zdanevičienė sakė, kad matyti, kad žmonės yra atsipalaidavę, nesisaugoja, nors labai svarbu laikytis atstumų ir higienos.

„Antros bangos mes laukiame vėliau“, – patikino NVSC atstovė.

Paklausta, kas sąlygoja pastarųjų dienų atvejų padaugėjimą, B.Zdanevičienė sakė, kad nemažai atvejų – įvežtiniai.

Kelionės taip pat daro tą juodą darbą.

„Iš Kroatijos grįžo du, turėjo sąlytį, jau yra vienas sergantis. Kelionės taip pat daro tą juodą darbą“, – pabrėžė ji.

Privalomos kaukės greitai gali sugrįžti

Spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė sakė, kad kaukės bus grąžintos tokiu atveju, jeigu sergamumo rodiklis 100 tūkstančiui gyventojų bus 5.

Praėjusio penktadienio duomenimis, šis rodiklis – 2,8.

„Yra Vyriausybės protokolinis sprendimas, kad kaukių dėvėjimo klausimas bus sprendžiamas, tą dieną, kai bus pasiektas tas rodiklis, tada bus priimtas sprendimas“, – paaiškino ji.

Suminis sergamumo rodiklis skaičiuojamas imant 14 dienų duomenis.

„Yra rengiami sprendimai dėl mokamų tyrimų atlikimo, planuojame plėsti mokamų tyrimų apimtis, norime plėsti prievoles darbdaviams atlikti tyrimus“, – kalbėjo ministro pavaduotoja.

Pasak viceministrės, norint, kad tyrimai būtų atliekami plačiau, reikia ir daugiau laboratorijų – tuo yra rūpinamasi dabar.

Viceministrės teigimu, užsienio statistika yra ženkliai blogesnė, todėl ji nenori sutikti, kad pirmoji banga Lietuvoje dar nesuvaldyta ir nepasibaigusi. Pasak jos – pirmoji banga suvaldyta, tačiau pavienių atvejų buvo registruojama.

„Ne, be abejo, kad ne. Iš kelių dienų tyrimų – jie susiję su protrūkiais, arba galime pasakyti, iš kur, antrąja banga to negalime vadinti“, – paklausta, ar atvejų daugėjimas jau yra antroji banga, sakė K.Garuolienė.

Anot jos, nors savaitgalį ligos atvejų buvo nemažai, situacija kontroliuojama, nes jie arba susiję su jau nustatytais atvejais, arba yra įvežtiniai. Ji pabrėžė, kad sprendimai dėl koronaviruso bus priimami – Vyriausybės COVID-19 grupė renkasi reguliariai ir esant poreikiui gali būti priimti sprendimai situacijai suvaldyti.

Šie metai kelionėms netinkami

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė priminė, kad iš 6 šalių šiuo metu į Lietuvą atvykti negalima, o mūsų šalies piliečiams, grįžusiems iš šių šalių, būtina saviizoliacija.

„Ruošiamės antrajai bangai, galvojame, kad jinai bus, bet kokia ji bus, nežinome“, – pirmadienį pabrėžė ji.

Anot epidemiologės, šie metai – netinkami keliauti. Specialistė pabrėžė, kad niekas negali garantuoti, kad sugrįžus iš atostogų neprireiks saviizoliuotis, nes tai priklauso nuo epidemiologinės situacijos šalyse, kuri kinta.

Saviizoliacijoje turintys būti žmonės bet kada gali būti patikrinti

Kalbėdama apie Kroatiją, ji pabrėžė, kad ten vykdami žmonės jau turėjo žinoti, kad šioje šalyje sergamumo rodikliai yra aukšti.

„Riba peržengta šį penktadienį, taigi, grįžusiesiems privaloma registruotis NVSC puslapyje ir jiems paskiriama privaloma izoliacija“, – kalbėjo ji.

Su tais žmonėmis periodiškai susisiekiama jų nurodytais kontaktais. Anot jos, jei būtų pranešimų, jei asmenys paliko saviizoliacijos vietą, jiems gali būti taikoma administracinė atsakomybė.

Pasak L.Ašoklienės, saviizoliacijoje turintys būti asmenys gali būti patikrinti ir be atskiro pranešimo.

Paklausta, kurios dar šalys gali tapti tomis, iš kurių grįžus teks saviizoliuotis, ji minėjo Ispaniją, Islandiją, Čekiją, Šveicariją, Austriją.

Nemažai įvežtinių atvejų

Keturi per praėjusią parą patvirtinti koronaviruso atvejai yra įvežtiniai, aštuoni užsikrėtusieji darbe arba namų aplinkoje kontaktavo su jau sergančiaisiais, trijų asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra žinomos, pirmadienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Anot NVSC, du įvežtiniai atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje.

„Du asmenys į Lietuvą iš Kroatijos grįžo liepos 2 dieną. Liepos 11-ąją jie dalyvavo šeimos šventėje. Pirmieji simptomai vienam iš asmenų pasireiškė liepos 13 dieną, kitam – liepos 15 dieną“, – teigiama pranešime.

Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, po šios šventės taip pat susirgo jos dalyvis, kuris, kaip nustatyta, užsienyje pastaruoju metu nesilankė, todėl manoma, kad užsikrėtė nuo grįžusiųjų iš Kroatijos.

Dar du įvežtiniai atvejai taip pat nustatyti Vilniaus apskrityje – užsikrėtusieji liepos 12 dieną grįžo iš Bulgarijos.

„Liepos 13 dieną asmenys pajautė koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus, tad visą laiką laikėsi izoliacijos. Nustatytas vienas kontaktinis asmuo“, – informuoja NVSC.

Likę septyni atvejai, susiję su jau sergančiais asmenimis, patvirtinti Vilniaus, Utenos, Panevėžio ir Kauno apskrityse.

Vilniaus apskrityje koronavirusas nustatytas asmeniui, dirbančiam transporto kompanijoje. Jis turėjo sąlytį su asmenimis, kuriems anksčiau diagnozuota COVID-19 liga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius