-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 10 27 /10:39

Iš socialdemokratų gretų pasitraukę maištininkai kuria naują socialdemokratų partiją

Iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prieš kelias savaites pasitraukę parlamentarai su ekspremjeru Gediminu Kirkilu ir eksministru Juozu Bernatoniu priešaky paskelbė buriantys ir kviečiantys buvusius bendražygius jungtis į naują socialdemokratinę partiją.
15min studijoje — Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tačiau ekspremjeras Algirdas Butkevičius teigia apie naują kuriamą partiją žinąs nedaug, su juo apie tai esą niekas nekalbėjęs.

„Mes privalome išsaugoti Lietuvoje socialdemokratines vertybes, vardan žmonių gerovės apginti kairiąją valdančiąją koaliciją. Bičiuliai skyriuose dėl nusivylimo ar nepagrįsto ignoravimo paliekantys Socialdemokratų partiją negali būti išstumti iš politinio Lietuvos gyvenimo. Mes negalime likti abejingi bičiulių raginimams išsaugoti politinę organizaciją su klasikinėmis socialdemokratinėmis idėjomis. Mes tikimės jūsų tvirto palaikymo ne tik žodžiais, bet ir darbais, todėl kviečiame jungtis į naują socialdemokratinę partiją“, – rašoma aštuonių Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos narių kreipimesi, kurį gavo BNS.

Pareiškimas išplatintas parlamentarų G.Kirkilo, A.Butkevičiaus, Andriaus Palionio, Irenos Šiaulienės, Juozo Bernatonio, Rimantės Šalaševičiūtės, Rimanto Sinkevičiaus ir Artūro Skardžiaus vardu.

Šie buvę įtakingi LSDP senbuviai prieš kelias savaites pasitraukė iš LSDP, nelaukdami galimo pašalinimo iš partijos už tai, kad nepakluso partijos tarybos sprendimui trauktis į opoziciją.

Minėti parlamentarai Seime yra pasirašę frakcijų koaliciją su valdančiaisiais „valstiečiais“.

G.Kirkilas parašus tikisi surinkti per mėnesį

G.Kirkilas BNS penktadienį sakė, kad nauja partija vadinsis taip pat, kaip ir frakcija Seime – Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

Šios partijos pavadinimo trumpinys bus toks pats, kaip ir Gintauto Palucko vadovaujamų socialdemokratų – LSDP.

Naujasis partijos pavadinimas jau registruotas Registrų centre. Anot G.Kirkilo, tikimasi, kad reikiamus 2 tūkst. steigėjų parašų pavyks surinkti per mėnesį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

Prie pareiškimo apie naujos partijos kūrimą prisidėjusi R.Šalaševičiūtė BNS teigė, kad partijos pavadinimas registruotas prieš porą savaičių, o idėja kurti naują partiją kilo nusprendus pasitraukti iš G.Palucko vadovaujamų socialdemokratų.

Pasak jos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimas turėtų įvykti dar šiemet.

„Mes buvome, esame ir būsime ištikimi socialdemokratijai. (...) Ieškoti narių, manau, mums labai nereikės (stengtis – BNS), nes dalis buvusių partijos bičiulių mus palaiko“, – BNS sakė R.Šalaševičiūtė.

Politikų pareiškime nurodoma, kad pastaruoju metu iš motininės LSDP pasitraukusieji sulaukė „ganėtinai daug bičiulių skambučių, elektroninių ir paprastų laiškų, kurie kupini mūsų palaikymo ir supratimo, o kartu ir nerimo dėl padėties Socialdemokratų partijoje bei pareiškimų dėl išėjimo iš partijos“.

R.Sinkevičius BNS sakė palaikantis iniciatyvą steigti naują partiją, nes matantis „nišą kairiajai partijai Lietuvoje“.

Anot parlamentaro, šiuo metu Lietuvoje nėra partijos, orientuotos į „skandinaviškąjį socialdemokratijos modelį“. Kalbėdamas apie paliktą Socialdemokratų partiją jis sakė, kad ši partija yra „kairioji, bet pagal manifestą ji toli gražu neatitinka skandinaviškos socialdemokratijos modelio“.

A.Butkevičius: jokio parašo nedėjau

Tuo metu A.Butkevičius BNS penktadienį teigė apie naują partiją žinantis mažai.

„Ne į mane kreipkitės šitu klausimu. Jokio parašo nepadėjau, tik mačiau, kad kažkas įtraukė mane, bet niekas su manimi nekalbėjo“, – sakė politikas.

Jis tvirtino dar nesąs apsisprendęs, ar iš tikrųjų dalyvaus kuriant naują partiją.

A.Skardžius savo ruožtu BNS sakė negalįs nei patvirtinti, nei paneigti, kad dalyvaus kuriant naują partiją.

„Pagal mane, turbūt ankstyva bėgti prieš traukinį, bet galbūt ta partija ir bus“, – sakė parlamentaras.

Klausiamas, ar pasirašė kreipimąsi dėl naujos partijos steigimą, jis atsakė: „Jei man parodytumėte, aš pasakyčiau, ar tai mano parašas, ar ne“.

Iš G.Palucko vadovaujamų socialdemokratų išmestas parlamentaras Antanas Vinkus BNS nurodė nestosiantis į frakcijos kolegų Seime kuriamą partiją.

„Aš susilaikau nuo šito, nes buvau išmestas iš partijos ir nesu pasiruošęs eiti į naują“, – teigė A.Vinkus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Vinkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Vinkus

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos kūrėjai teigia, kad valstybės interesai ir Lietuvos žmonių lūkesčiai jiems yra svarbesni už nesąžiningų buvusios partijos vadovų jiems inspiruotus kaltinimus.

Anot pareiškimo autorių, pasinaudodami demokratinėmis tradicijomis vadovavimą partijai perėmė asmenys, siekiantys ją panaudoti asmeniniams interesams patenkinti.

„Be diskusijų partijoje paskelbtas radikaliai kairuoliškas manifestas ne tik neatnaujina partijos, bet bando jai primesti su europine socialdemokratija nieko bendro neturinčias XIX šimtmečio idėjas. Griaunama kairiojo centro koalicija su „valstiečiais“, kad būtų nutiesta žalia gatvė dešiniesiems (konservatoriams) perimti valstybės valdymą. Mes tam nepritariame, todėl visais būdais buvome išstumti iš partijos“, – teigia parlamentarai.

Anot jų, šią „socialdemokratų ateities partiją kurs jauniems žmonėms, pasirengusiems moderniais būdais išsaugoti socialdemokratines vertybes, kad Lietuvoje būtų daugiau socialinio teisingumo ir solidarumo“.

„Ir tai nebus kairiųjų politinių jėgų skaldymas. Atvirkščiai, sieksime tikrosios socialdemokratijos atgimimo, kuris taps nauju mūsų susitelkimo branduoliu. Tiesa ir bičiulystė visada nugali“, – teigiama pareiškime.

Prieš kelias savaites pasitraukdami iš LSDP vadinamieji maištininkai tikino neketiną skaldyti partijos, kurti naujų darinių ir taip kenkti partijai, kurią patys kūrė. Jie taip pat nurodė besitikį grįžti į partijos gretas po dviejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius