Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 09 07

Iš vaistinių dingo kai kurie kompensuojami vaistai: analogų yra, bet už pinigus

Kai kurių kompensuojamų vaistų vaistinėse pastaruoju metu nė su žiburiu nerasi. Ką daryti pacientams? Išeitis paprasta – pirkti analogą ir mokėti už jį. Ir nors kai kurie vaistai kainuoja nebrangiai, vos kelis eurus, tačiau vis tiek kyla klausimas, kodėl kompensuojamų įsigyti nėra kur, o štai nekompensuojamų gausu. Valstybinė ligonių kasa teigia rengianti kainyno pakeitimus. Vaistinių atstovai tikina, kad jų kaltės čia nėra.
Vaistų pasirinkimas
Vaistų pasirinkimas / Shutterstock nuotr.

Vaistų yra, bet už pinigus

Gydytojos receptą kompensuojamam „Omediprol“ vaistui, veikiančiam virškinimo sistemą, gavusi vyresnio amžiaus vilnietė Irena sako gerokai nustebusi, kai net keliose šalia jos namų ir poliklinikos esančiose vaistinėse išgirdo, kad šio vaisto jose nėra.

Dar labiau ji nustebo, kai iš vaistininkų išgirdo, kad ir užsakyti šio vaisto jie negali – pasirodo, būtent šio pavadinimo omeprazolio nėra ir sandėliuose.

„Kai paklausiau, ką daryti, vaistininkė man užjaučiamai atsakė, kad jų tinklas konkrečiai šių vaistų turi tik kažkur Žemaitijoje. Tad aš galinti nusipirkti analogą, tik susimokėti teks. Nedaug – maždaug 3,5–5 eurus kainuoja tokių vaistų dėžutė.

Išties nėra taip jau brangu, bet kam tuomet reikalingi tie kompensuojami, kuriuos gydytojas gali išrašyti, bet aš neturiu kur nusipirkti?“ – stebėjosi senjorė.

123RF.com nuotr./Vaistai
123RF.com nuotr./Vaistai

Viskas tuo ir baigėsi – ji įsigijo analogišką vaistą ir sumokėjo visą kainą.

Vaistininkai tyliai prasitaria, kad šis vaistas ne vienintelis, kurio kompensuojamo pastaruoju metu vaistinėje nėra. Esą sunkiai surasi ir, tarkim, kompensuojamo „Dicuno“ vaisto – diklofenako, priešdegiminio ir priešreumatinio vaisto.

Kaltos ne vaistinės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius