Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 26

Iš Vilniaus rajono keliams Vyriausybės skirtų 300 tūkst. eurų 299,9 tūkst. atiteko S.Skvernelio gatvei

Netoli Sauliaus Skvernelio namo šiomis dienomis pluša darbininkai: tvarko gatvę, kuria premjeras vežiojamas į darbą – netrukus ji bus padengta šviežiu asfaltu. S.Skvernelio gatvę į remontuotinų sąrašą spalio pabaigoje įtraukė Vilniaus rajono savivaldybės taryba, o po penkių dienų pinigų darbams skyrė Vyriausybė. Kodėl S.Skvernelis nenusišalino? Premjero atstovas Tomas Beržinskas aiškina, kad S.Skvernelis čia niekuo dėtas, nes Vyriausybė pinigus skyrė ne konkrečiai gatvei asfaltuoti.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / 15min nuotr.

Tačiau jei ne premjeras, vargu, ar gatvė būtų tvarkoma. Vilniaus rajono savivaldybė pripažino, kad gatvę nusprendė remontuoti ir dėl to, kad to paprašė premjerą saugantis Vadovybės apsaugos departamentas (VAD).

Naujienų agentūra BNS jau skelbė, kad susisiekimo ministru tapęs Jaroslavas Narkevičius pasiūlė Vyriausybei perskirstyti 3,3 mln. eurų iš Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo.

Nurodant, kad pinigai skiriami saugaus eismo priemonėms vietinės reikšmės keliuose diegti gausiai tautinių mažumų gyvenamoje savivaldybėje, asignavimai buvo padidinti Trakų ir Vilniaus rajonams.

Vilniaus rajono vietinės reikšmės keliams Vyriausybė sutiko papildomai skirti 300 tūkst. eurų.

15min išsiaiškino, kad beveik visa ši suma atiteko Smiglių kaimo Upės gatvės, kurioje gyvena premjeras, remontui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tvarkoma Upės gatvė Vilniaus rajone
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tvarkoma Upės gatvė Vilniaus rajone

Upės gatvei pinigų nebuvo

„Negalim mes visų kelių išasfaltuoti“, – dar spalio 10 dieną TV3 reportaže gūžčiojo pečiais Vilniaus rajono savivaldybės Statybos skyriaus vedėjas Rimantas Gerdvilis, klausinėjamas apie premjero gatvės būklę, kuria taip skundžiasi Smiglių gyventojai.

Valdininkas tada aiškino, kad situacija pasikeistų nebent jeigu savivaldybės taryba nuspręstų, kad gatvė – prioritetinė.

R.Gerdvilis žurnalistei tada nežadėjo, kad taip nutiks, bet netrukus šis klausimas imtas spręsti žaibo greičiu.

Pritarta bendru sutarimu, premjeras nenusišalino

Sprendimą dėl Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo lėšų perskirstymo Vyriausybė priėmė spalio 30 dieną.

Vyriausybės posėdžiui pirmininkavo premjeras – nuo klausimo, susijusio ir su papildomu finansavimu Vilniaus rajono keliams, S.Skvernelis nenusišalino.

Ačiū, ministre, ar yra norinčių pasitikslinti, pasiklausti? Nėra.

„Ačiū, ministre, ar yra norinčių pasitikslinti, pasiklausti? Nėra. Galim pritarti? Pritarta bendru sutarimu“, – po trumpo J.Narkevičiaus pristatymo klausimo svarstymą pabaigė Vyriausybės vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Jaroslavas Narkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Jaroslavas Narkevičius

Pačiame Vyriausybės dokumente Upės gatvė neminima.

Šiais metais iš Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšų rezervo Vilniaus rajono savivaldybei „vietinės reikšmės keliams tiesti, rekonstruoti ir kapitališkai remontuoti, taip pat saugaus eismo priemonėms vietinės reikšmės keliuose diegti gausiai tautinių mažumų gyvenamoje savivaldybėje“ buvo planuojama skirti 392,7 tūkst. eurų.

Spalio 30 dieną Vyriausybės sprendimu perskirsčius lėšas prie šios sumos pridėta dar 300 tūkst. eurų.

Susisiekimo ministerijos parengto dokumento metaduomenys rodo, kad jis sukurtas prieš penketą dienų iki ministrų kabineto balsavimo, spalio 25 dieną.

Sutapimas ar ne, bet tą pačią dieną, spalio 25-ąją, posėdžiavusi Vilniaus rajono savivaldybės taryba pritarė Vietinės reikšmės kelių ir gatvių tiesimo, taisymo ir priežiūros darbų objektų sąrašui – jame atsirado Upės gatvės atkarpa, einanti per Pasienių bei Smiglių kaimus.

Vilniaus rajono savivaldybės atstovė spaudai Jolanta Gulbinovič 15min patvirtino, kad Upės gatvė tvarkoma iš papildomai Vyriausybės skirtų lėšų, jos kapitalinis remontas atsieis beveik visą papildomai skirtą sumą – 299 973 eurus.

Pasak J.Gulbinovič, spalio 22 dieną savivaldybė kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, prašydama papildomų lėšų rajono keliams, o Vyriausybei sutikus skirti dalį prašytų lėšų, šiuo metu yra pradėti maždaug 1,5 kilometro Upės gatvės atkarpos kapitalinio remonto darbai.

Jei, kaip teigia savivaldybės atstovė, į ministeriją buvo kreiptasi spalio 22 dieną, o jau po trijų dienų taryba laimino tvarkomų gatvių sąrašą, Upės gatvės klausimas su Vyriausybės papildomai skirtomis lėšomis buvo išspręstas per devynias dienas.

Tam, kad prasidėtų darbai, nereikėjo ir atskiro viešojo pirkimo, nes galioja savivaldybės ir įmonės „Kauno tiltai“ pasirašyta sutartis dėl rajono kelių tvarkymo.

Prie S.Skvernelio ir jo kaimynų namų 250 metrų asfalto paklota praėjusiais metais.

Smiglių gyventojai dalyvavo programoje „50-50“ – namų savininkams surinkus pusę asfaltavimui reikalingų lėšų dar tiek pridėjo savivaldybė.

Dabar Upės gatvėje zujantys įmonės „Kauno tiltai“ darbininkai taiso atkarpą nuo anksčiau jau pakloto asfalto Vilniaus miesto link.

Sutvarkyti kelią prašė VAD

Kodėl Upės gatvę Vilniaus rajono savivaldybė nusprendė įtraukti į remontuotinų sąrašą?

J.Gulbinovič teigė, kad savivaldybė ne kartą yra gavusi ne tik gyventojų, bet ir premjerą saugančio VAD skundų dėl pavojingos Upės gatvės kelio dangos ir prašymą jį rekonstruoti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius

VAD direktorius Rymantas Mockevičius 15min ketvirtadienį patvirtino, kad departamentas ne kartą kreipėsi į savivaldybę, tačiau jis patikslino, jog nebuvo prašoma gatvę išasfaltuoti – tik sutvarkyti.

Mes tik premjerą informavome, kad mes kreipsimės, nes realiai pavojinga

„Kad mes prašėme sutvarkyti kelią, kuris veda ir pas premjerą, ir pas prezidentą dabar, tai taip, tas tiesa. Nes ten žiemą labai pavojinga važinėti, – pabrėžė jis. – Mes jau trejus metus prašome – ir transportas brangus, ir žiemos dabar tokios: tai šąla, tai lyja, tai šąla. O ten upė šalia teka, tai mes ir prašėme kažką padaryti su tuo keliu.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Premjeras Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Premjeras Saulius Skvernelis

R.Mockevičius teigė, kad pradžioje šį kelią lygindavo greideriu.

„O po to, matyt, nusprendė sutvarkyti. O dabar ką – ten asfaltą deda jau? (...) Tai po mūsų prašymo?“ – juokėsi jis.

VAD direktorius negalėjo prisiminti, kada paskutinį kartą departamentas kreipėsi į Vilniaus rajono savivaldybę dėl kelio. Jis teigė su premjeru to klausimo neaptarinėjęs.

„Mes tik premjerą informavome, kad mes kreipsimės, nes realiai pavojinga, vyrai skųsdavosi, važiuoti. Nes ten ypač kai prasilenkti reikia, tai... Jeigu jūs tose vietose buvote, suprantate, ką mes turime omenyje“, – kalbėjo jis ir pabrėžė, kad visai šalia kelio – upė ir skardžiai.

Pašnekovas teigė neprisimenantis, kaip reagavo premjeras į tai, kad VAD ketina kreiptis į savivaldybę, nes tai esą yra „sena trejų metų tema“.

R.Mockevičius sakė, kad departamentas kreipėsi ir dėl kelio, kuris veda pas prezidentą Gitaną Nausėdą, kol kas taip pat nesikeliantį gyventi į Turniškes. „Nes ir žiema ateina, reikia prižiūrėti kelius, kad galėtume savo darbą atlikti“, – sakė jis.

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybei patikinus, kad prašymo sutvarkyti kelią Pavilnyje negavo, VAD patikslino, kad sostinės savivaldybės prašoma ne rekonstruoti kelią iki prezidento namų, o tik žiemą valyti sniegą ir barstyti kelio dangą, kad VAD kortežas galėtų saugiau judėti.

S.Skvernelio atstovas: sprendimus dėl konkrečių gatvių priima savivaldybės

Premjeras šiomis dienomis turi laikiną nedarbingumą. S.Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas 15min atsiųstuose atsakymuose apeliavo į tai, kad Upės gatvė nėra minima Vyriausybės sprendime: „Spalio 30 dienos nutarimu Vyriausybė neskyrė lėšų nė vienos konkrečios gatvės ar kelio asfaltavimui ar remontui“.

Tai nėra tiesa – konkrečios gatvės sprendime yra minimos. Pavyzdžiui, Vilniaus rajono savivaldybei buvo skirti 332 tūkst. eurų Riešės kaimo Riešės gatvei rekonstruoti, 48 tūkst. eurų papildomai pridėti Purnuškių kaimo Purnuškių gatvės remontui.

Patarėjas aiškino, kad papildomos rezervo lėšos buvo skirtos 18-ai savivaldybių, kurios pateikė prašymus Susisiekimo ministerijai.

„Tai padaryta įgyvendinant dar 2015 metais Vyriausybės patvirtintas priemones, skirtas socialinių ir ekonominių skirtumų mažinimui regionuose, kuriuose gausiai gyvena tautinių mažumų atstovai“, – teigė jis.

Premjeras nėra jūsų minimos Upės gatvės savininkas ar vienintelis naudotojas.

Premjero atstovas pabrėžė, kad sprendimus, kam konkrečiai bus naudojamos gautos lėšos, priima ne Vyriausybė ar ministerija, o pačios savivaldybės.

„Premjeras nėra jūsų minimos Upės gatvės savininkas ar vienintelis naudotojas“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Beržinskas ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Beržinskas ir Saulius Skvernelis

T.Beržinskas priminė, kad vietos bendruomenė jau anksčiau, savo lėšomis, pradėjo šios gatvės remonto darbus. 2018 metais bendruomenė kreipėsi į Vilniaus rajono savivaldybę dėl dalyvavimo programoje „50:50“, kai pusę lėšų dengia bendruomenė, pusę – savivaldybė. Šis prašymas buvo patenkintas.

„Ir, galiausiai, ne, premjeras nei asmeniškai, nei per kokius nors atstovus nėra kalbėjęs apie Upės gatvės remontą nei su ministru J.Narkevičiumi, nei su Vilniaus rajono savivaldybės atstovais“, – į 15min klausimus atsakė jis.

T.Beržinskas neatsakė į klausimą, kodėl premjeras spalio 30 dieną nenusišalino nuo sprendimo, kuriuo skirtos papildomos lėšos Vilniaus rajonui, priėmimo.

Pinigų prašė ne kartą

Vilniaus rajono savivaldybės atstovė J.Gulbinovič aiškino, kad dėl Upės gatvės kapitalinio remonto gyventojai į savivaldybę kreipiasi jau kelerius metus.

Anot jos, 2018 metais gatvė įtraukta į tikslinių objektų, kurių tvarkymui skiriamos tikslinės Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos, sąrašą.

Atstovė spaudai nurodė, kad 2018 metų rugpjūčio 28 dieną savivaldybė kreipėsi į Lietuvos kelių direkciją dėl lėšų skyrimo kapitalinio remonto darbams atlikti, bet finansavimo negavo. Šių metų vasarį, anot jos, Vyriausybė pakeitė programos lėšų naudojimo tvarkos aprašą, pagal kurį atsisakyta tikslinių lėšų skyrimo savivaldybės numatytiems objektams finansuoti.

Anot jos, 2019 metais buvo parengtas Upės gatvės atkarpos nuo Vilniaus miesto ribos per Gudelių, Naujakiemio, Pasienių, Smiglių, Bieliūnų kaimų iki Upės ir Užlandžių gatvių susikirtimo kapitalinio remonto techninis projektas.

Gatvės atkarpos ilgis sudaro apie 6 kilometrus.

J.Gulbinovič aiškina, kad minėtos gatvės kapitalinio remonto darbai yra įtraukti į Vilniaus rajono strateginį veiklos planą.

„Todėl turi būti užtikrintas numatytų darbų tęstinumas. Vyriausybei skyrus papildomas lėšas, atsižvelgiant į daugkartinius gyventojų prašymus, Zujūnų seniūno nusiskundimus dėl nuolatinės ir sudėtingos šio kelio su žvyro danga priežiūros bei VAD raginimus užtikrinti tinkamą ir nuolatinę kelio priežiūrą, kadangi esama būklė kelia grėsmę saugiam eismui, taip pat įvertinus eismo intensyvumą bei siekiant užtikrinti darbų tęstinumą (dalis gatvės jau praeitais metais buvo asfaltuota) buvo pradėti Upės g. atkarpos remonto darbai“, – kodėl nuspręsta tvarkyti būtent šią gatvę, paaiškino savivaldybės atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius