-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 28

Išankstiniame balsavime savivaldos rinkimuose – didesnis rinkėjų aktyvumas ir nemažai galimų pažeidimų

Vyriausioji rinkimų komisija skelbia, kad per išankstinį balsavimą savivaldos rinkimuose pirmąją dieną savo valią pareiškė daugiau rinkėjų nei prieš 4 metus. Žmonės gausiai balsavo ir ketvirtadienį. Tačiau rinkimų komisija ir policija gavo nemažai pranešimų ir apie galimus pažeidimus.
Išankstinis balsavimas Klaipėdoje
Išankstinis balsavimas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

VRK duomenimis pirmąją išankstinio balsavimo dieną balsavo 35 tūkst. rinkėjų – 5 tūkst. daugiau nei prieš 4 metus. Antrąją išankstinio balsavimo dieną Vilniaus savivaldybėje būriavosi dar daugiau žmonių nei vakar.

Balsuoti atėjo ir Tėvynės sąjungos kandidatas į Vilniaus merus Dainius Kreivys. Daugelis kandidatų į Vilniaus merus tą padarė jau vakar.

„Kaip sako graikų išmintis, į tą pačią upę du kartus neįbrisi, nes Vilnius yra kitoks“, – sakė D.Kreivys.

Panašiu metu pasirodė ir socialdemokratų kandidatas Gintautas Paluckas.

„Svarbu, kas finišuos pirmas, o ne kas pradės. Mes tikrai nesijaučiam nė kiek prastesni“, – kalbėjo G.Paluckas.

Socialdemokratų lyderis sako, kad jų partijos stebėtojai, dirbantys visoje Lietuvoje, jau fiksavo ir rinkimų pažeidimų.

„Matome galimus pažeidimus ir mūsų stebėtojai sako išankstinio balsavimo metu Lazdijuose, Širvintose. Pažeidimai yra klasikiniai, tai yra mėginimas siūlyti pinigų už balsą. Paprastai tokios derybos vyksta su asocialiais asmenimis, kurie linkę parduoti, vyksta spaudimas ir įtakojimas balsavimo įstaigose, socialinėse, globos“, – pasakojo G.Paluckas.

Dėl to, kad Lazdijuose į rinkėjai buvo po kelis vežami balsuoti automobiliais į vyriausiąją rinkimų komisiją kreipėsi ir valstiečių žaliųjų atstovai, tvirtinantys, kad rinkėjai galėjo būti veikiami balsuoti už dabartinį merą Artūrą Margelį. Su Arūnu Margeliu mums susisiekti nepavyko.

„Oficialaus pranešimo kaip ir neturim, turim ir tokią informaciją, ji yra tikrinama“, – teigė Viešosios policijos valdybos vyriausiasis tyrėjas Vaidas Giršvildas.

Oficialaus pranešimo kaip ir neturim, turim ir tokią informaciją, ji yra tikrinama, – teigė Viešosios policijos valdybos vyriausiasis tyrėjas Vaidas Giršvildas.

Gyventojai dėkoja už nemokamus saveikatos patikros akcijos „Išsaugokime vyrus“, kurią globoja Ramūnas Karbauskis, tyrimų rezultatus – tokius vaizdus socialdemokratų atstovai nufilmavo Druskininkuose įsikūrusiame „valstiečių“ atstovės Seime Virginijos Vingrienės ir šios partijos kandidato į merus Donato Mizaro biure.

Alytaus apygardos rinkimų komisija, „valstiečių“ kandidatą į Alytaus rajono merus Aurimą Truncę pripažino netiesiogiai papirkinėjus rinkėjus. Šis dalijosi informacija apie „Agrokoncerno“ finansuojamą nemokamą sveikatos patikrą ir taip galimai papirkinėjo rinkėjus

Visus atsakymus vyriausioji rinkimų komisija žada tik po rinkimų.

„VRK yra gavusi nemažai skundų dėl autobusiukų, ir kadangi šią savaitę vyksta ir išankstinis balsavimas, komisijos posėdžiuose mes neturim klausimų su galimais pažeidimų tyrimais. Bet kitą savaitę jau mes kompleksiškai tuos klausimus išspręsim. VRK gauna šimtus įvairių skundų, paklausimų ir turbūt visko ištirti neįmanoma, bet tiriame. Iki rezultatų tvirtinimo ar tarpinių, ar tai galutinių, turime ištirti visus skundus, kurie galėtų vienaip ar kitaip įtakoti rinkimų rezultatus“, – kalbėjo Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

VRK pirmininkė sako, kad gavo skundų ir dėl rinkėjų papirkimo Trakuose.

„Tai tokia ta ir informacija, kad viešojoje erdvėje paskelbta, o oficialiai su pareiškimu į policiją niekas nesikreipė. Mes turim tradicinį atvejį, kad apie tai rašo žiniasklaida, kalba viešoje erdvėje, bet kad tas žmogus ateitų, pasakytų ir patvirtintų, kol kas tokio dalyko negauta. Tai tas ir tyrimas toks“, – pasakojo V.Giršvildas.

VRK pirmininkė sakė, kad dar trečiadienį Kauno rinkimų komisija turėjo nuspręsti, ar rinkimų įstatymus pažeidė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, į balsavimo kabiną užėjęs su drauge. Pagal įstatymus balsavimas yra slaptas.

„Sprendimas toks yra: reikia atlikt tyrimus, kadangi ne visi komisijos nariai matė. Aš savavališkai negaliu priimt sprendimo. Yra pas mus teisininkai, jie nuspręs kartu su mumis“, – sakė Kauno miesto rinkimų komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė.

Policija sako, pranešimų apie pažeidimus skaičius nuo ankstesnių rinkimų iš esmės nesiskiria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius